Like?:)

luni, 28 august 2017

Pe scurt, despre ultima vreme

* August pe final, cu temperaturi scăzute şi lipsă de apă în sol. Grădina e complet hippie; spice falnice de mohor şi, la baza lor, varză roşie, ţelină, cimbru, sfeclă - toate într-o lină devălmăşie. Fenicul cu albăstrele şi facelia, fasole cu roiniţă, valeriană şi mur fără ţepi, zmeură cu sparanghel şi trandafiri de dulceaţă. Pirul e verde-incredibil, costreiul e elegant, troscotul - perseverent, volbura - stăpână.
* Activităţile zilnice se concentrează pe udat plante, curățat tencuială decorativă de pe trotuare, tocărie, gresie, de la bucătăria de vară, de pe și dintre trandafiri; plus strâns cuie sârme negrese din locuri imprevizibil mobilate cu ele, aranjat bucățele succesive de curte, periat dihănii, pregătit mâncare pentru ele, curăţenie, cules diverse în grădină.
* Ca noutăţi: avem alt sistem de alimentare cu energie electrică pe terasă și la acareturi, prin casă mai face R. una-alta, mai un glaf la geamul locului de masa, mai un prag cu gresie, în funcție de timp și chef; eu încep să pun de-o parte din hainele de vară și încerc să-mi fac curaj să strâng semințe, câte or mai fi, dar n-am deloc elan.
* Mașa iar umblă teleleu, Zăvod are vocație de radar: cum trece vreo mașină mai repede de cât își dorește el, cum începe s-o înjure cu spor, domnul meu prinde muşte cu palma specializată albă (el spune că-l enervează, eu cred că-i face plăcere să le ucidă), oamenii care vin la noi sunt atenți la câini, dar cred c-ar trebui să le spunem că și Jinx e destul de ciudat.
* La capitolul e de bine,  am avut trei zile cu musafiri, oameni dragi de departe - veniţi ca un cadou: concediul meu din astă vară -, plus copil acasă la 25 de ani. La capitolul e de rău, am pierdut trei colegi din martie până acum, dintre care doi mult înainte de vreme.  
* În rest, aerul începe să miroasă a toamnă, verdele tinde spre galben, pe drumul spre casă trec căruțe cu fân mărginite de câte două furci din lemn și de deasupra lui oamenii ne fac semn cu mâna liber drumul, du-te, du-te.
Şi ne ducem.

3 comentarii:

adinafirescu spunea...

Ai gasit o metoda eficienta de a indeparta tencuiala decorativa de pe tocarie pvc? Spune-mi si mie si voi fi vesnic recunoscatoare! :)

simf spunea...

@adina - spaclu, buretel abraziv, apa calda, carpa. Munca de chinez batran.

simf spunea...

@adina - spaclu, buretel abraziv, apa calda, carpa. Munca de chinez batran.

:-D