Like?:)

miercuri, 2 mai 2018

Cum să te joci de-a pomicultorul

Când ai 60 de pomi, e hobby, nu pomicultură, și ca atare îți permiți să te joci.
Nu respectăm graficele de stropire, nu săpăm pomii (eventual doar pe cei mici, apoi acoperim cu mulci generos), încercăm să lucrăm alături de natură, nu împotriva e; în natură nu există monoculturi, natura nu lasă pământul negru, îl înverzește ea cu ce știe, așa că mai bine-l înverzim noi cu ce trebuie și cultivăm ce ne dorim.
Am pus la rădăcina pomilor ceapă sau usturoi, îi păzesc de ciuperci și, lăsate să putrezească acolo, devin funcicid - cel mai bine ar fi ceapă de tuns, ceapă egipteană, usturoi de bulbili și usturoi de tuns, ca să îmbinăm utilul cu plăcutul și să avem frunze verzi tot anul, fără efort, dar mai va până reușim să punem la toți. Le-am pus și hrean (insecticid), călțunași (atrag afidele și omizile, cultură capacană), cârciumărese (sunt culturi capcană pentru gândaci diverși și atrag insecte prădătoare), nepeta (îndepărtează furnicile), tufănici și crăițe (ucid nematodele, resping afidele și atrag sirfidele). La pruni am pus mentă, fenicul, mușețel, mărar, la vie - isop, busuioc, vetrice și tufănici. Toată grădina are bariere de tufănici și crizanteme, mai ales spilcuțe (Chrysantheim parthenium) și margarete pictate (Tanacetum coccineum), pentru conținutul mare de piretru pe care îl au (cu efect pesticid), în zona cu pomi avem vetrice (bună ar fi și tătăneasa, dar încă nu avem), iar pe marginea ei e o linie de arbuști fructiferi, plus muștar (îngrășământ verde, mulci), facelia – îngrășământ verde, mulci, plantă meliferă, fixează azotul în sol, inhibă buruienile), pelin.
Udăm doar pomișorii pe vreme de secetă, uneori dăm pomii cu var și, ca tratamente, văd: ulei horticol și cupru în perioada de repaus vegetativ, macerat de urzică și zeamă bordeleză, iar chimicale: la scuturarea petalelor (pentru monilioză și viermele fructelor) și la căderea corolei (monilioză, molii și viermele fructelor). Fără stropiri chimice, toate fructele sunt pline de viermi, nici gând să poată fi păstrate; și așa unele au, dar avem și noi recoltă utilizabilă.
Există curente pro și contra stropirilor cu chimicale; eu, una, nu cred că în ziua de azi se poate fără ele, când în livezi sunt pomi altoiți și selecționați (dar se poate renunța la îngrășămintele chimice). Unii respectă cu sfințenie graficul de stropiri, alții îl ignoră; unii trăiesc din pomicultură, alții produc pentru uzul propriu; unii vor pomicultură intensivă și pomi palisați, alții nu vor să facă nicio stropire, ce dă mama natură și gata.
Nevoile fiecăruia sunt altele și alegerile sunt personale, în funcție de nevoi. Important este să alegem în cunoștință de cauză, după analize realiste.

2 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Felicitari,permacultorilor,ati reusit sa gradinariti in armonie cu natura. Pe langa pomi e bine sa puneti si cateva pietre care sa asigure adapost pentru rame si schimbator termic pentru sol+ condens si umiditate. O zi minunata va doresc.

simf spunea...

@Vasile. Avem, vin soparlele sa se odihneasca pe ele. Incercam sa gradinarim alaturi de natrua, an de an mai invatam ceva, mai imbunatatim.

:-D