Și cum aflăm, acasă, ce fel de sol avem?
Luăm un borcan de sticlă, de 800, punem în el cam 1/2 pământ, apoi punem
apă (fără clor) până ajunge la dunga de sus. Punem capacul, agităm borcanul
energic, până se amestecă total apa și pământul, apoi îl uităm nemișcat pe un
pervaz vreo două-trei zile, adică până când se separă trei straturi diferite la
structură și culoare. Luăm o riglă, măsurăm cele trei straturi – jos se va
sedimenta nisipiul, la mijloc va fi noroiul, sus, lutul - și aflăm ponderea
fiecărui element în solul nostru. Dacă lutul e 51 la sută, clar n-avem teren
nisipos și nu ne apucăm să cultivăm cartofi fără o ameliorare responsabilă
anterioară.
Bun. Am aflat. Dar chimic cum o fi solul nostru? PH acid, alcalin?
(Nivelul normal e sensibil 7, sub – e acid, peste - bazic.) Facem probă la botul
calului.Luăm două borcane de 800, în fiecare punem câte o mostră de pământ,
peste ele adăugăm apă distilată (cam aceeași cantitate cât pământ am pus),
punem capacele, agităm cu elan până se dizolvă mostrele de sol. Într-un borcan
adăugăm o linguriță de oțet, în celălalt – una de praf de copt. Dacă în
borcanul cu oțet apar bule de aer și ceva sunete, pământul e alcalin; dacă
scoate sunete cel cu praf de copt, solul e acid.
Nu suntem mulțumiți de densitatea pământului nostru? Îl ameliorăm
Nisip și rumeguș, cenușă și pământ fertil. Vrem plante acidofile (de
genul: conifer, afini, azalee)? Punem un pahar de oțet la o găleată
de apă și udăm plantele respective. Vrem plante care se simt bine într-un
pământ ușor alcalin? O ceașcă de bicarbonat la o găleată de 10 l de apă. (Nu
știu plante cu genul ăsta de preferințe, majoritatea se simt bine într-un sol
ușor acid.)
Despre ce
cultivăm și cum în solul lutos.
* Ca să nu mai scriu de o mie de ori pentru o mie de persoane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu