Like?:)

luni, 18 iunie 2018

Am pământul meu și știu cum e. Cum testăm singuri compoziția solului?*

În linii mari, solul e alcătuit din lut, nisip și să-i zicem nămol și, în funcție de ponderea lor în compoziție, determină solul să fie lutos sau nu. De ce avem nevoie să știm ce fel de sol avem? În primul rând, ca să programăm ce putem cultiva fără bătăi de cap majore, apoi să știm ce trebuie să facem ca să-l îmbunătățim.
Și cum aflăm, acasă, ce fel de sol avem?
Luăm un borcan de sticlă, de 800, punem în el cam 1/2 pământ, apoi punem apă (fără clor) până ajunge la dunga de sus. Punem capacul, agităm borcanul energic, până se amestecă total apa și pământul, apoi îl uităm nemișcat pe un pervaz vreo două-trei zile, adică până când se separă trei straturi diferite la structură și culoare. Luăm o riglă, măsurăm cele trei straturi – jos se va sedimenta nisipiul, la mijloc va fi noroiul, sus, lutul - și aflăm ponderea fiecărui element în solul nostru. Dacă lutul e 51 la sută, clar n-avem teren nisipos și nu ne apucăm să cultivăm cartofi fără o ameliorare responsabilă anterioară.
Bun. Am aflat. Dar chimic cum o fi solul nostru? PH acid, alcalin? (Nivelul normal e sensibil 7, sub – e acid, peste - bazic.) Facem probă la botul calului.Luăm două borcane de 800, în fiecare punem câte o mostră de pământ, peste ele adăugăm apă distilată (cam aceeași cantitate cât pământ am pus), punem capacele, agităm cu elan până se dizolvă mostrele de sol. Într-un borcan adăugăm o linguriță de oțet, în celălalt – una de praf de copt. Dacă în borcanul cu oțet apar bule de aer și ceva sunete, pământul e alcalin; dacă scoate sunete cel cu praf de copt, solul e acid.
Nu suntem mulțumiți de densitatea pământului nostru? Îl ameliorăm  Nisip și rumeguș, cenușă și pământ fertil. Vrem plante acidofile (de genul: conifer, afini, azalee)? Punem un  pahar de oțet la o găleată de apă și udăm plantele respective. Vrem plante care se simt bine într-un pământ ușor alcalin? O ceașcă de bicarbonat la o găleată de 10 l de apă. (Nu știu plante cu genul ăsta de preferințe, majoritatea se simt bine într-un sol ușor acid.)
Despre ce cultivăm și cum în solul lutos.

* Ca să nu mai scriu de o mie de ori pentru o mie de persoane

Niciun comentariu:

:-D