Like?:)

joi, 21 iunie 2018

Efectele salciei din curte asupra bunăstării omului


Că (aproape) orice orășean mutat la sat vrea o salcie în curte, nu? Punem salcie, trec anii și, făcând comparație cu merii și cireșul, ajungem să ne întrebăm: ce facem noi cu astă dihanie care nu produce decât frunze multe ce trebuie măturate?
Eh, e bună și-o salcie la casa omului, fixează solul, filtrează apa freatică, dă o umbră tocmai bună pentru locul de relaxare din curte, vara. Din curte, nu din grădină, că e avidă după apă și suge tot, și nici de lângă casă – că-și întinde rădăcinile după umezeală (bine, e posibil să ne scape de apa din beci, dar e riscant).
Bun, și cum ne folosim de ea?
Ca plantă medicinală. Literatura de specialitate spune că salcia e utilă la tratarea multor chestii (migrene și reumatism, răni și ulcerații, gută și dureri de gât, acnee și inflamații cronice), că are efecte analgezice, tonice, hemostatice, sedative etc. (Salcia conține, printre altele, salicilină, acid salicilic – remember aspirina, acid acetilsalicilic -, auxin și acid indolebutiric, dar nu facem chimie, nu?)
Ce recoltăm? Coaja tânără și mâțișorii. Când? Primăvara devreme, până la începutul verii. Ce facem cu ele? Curățăm crengile de frunze, le tăiem (pe crengi, că frunzele le aruncăm) în bucăți de 5 cm, le uscăm și apoi le păstrăm ca pe orice altă plantă medicinală.
Eu folosesc coaja de salcie pentru febră și nevralgii: decoct de 20 de minute din două linguri de scoarță fiartă în 250 ml de apă (se iau câte 2-3 linguri de 4-6 ori pe zi).
Ajutor la grădinărit. Mai utilizez salcia pentru înrădăcinarea butașilor: culeg crenguțe tinere de salcie (gălbui, nu maro), le curăț de frunze (pe care le arunc), le tai la 1-5 cm, le pun într-un vas care să aibă capac și le acopăr cu apă clocotită (apa să depășească cu vreo 20% nivelul salciei), acopăr vasul și-l las 24-48 de ore. Apoi strecor apa (storc bine și crenguțele) și pun butașii în ea o zi, înainte de plantare (îi despic delicat în partea de jos înainte; n-am încercat cu frunze, nu știu dacă merge). După plantarea butașilor, se pot uda cu apa de înrădăcinare. Apa de salcie se poate păstra în sticlă închisă, în frigider, și două luni.
Materie primă pentru DIY. Lemnul de salcie e ușor, elastic și de esență foarte moale, așa că din el se pot ciopli diverse (linguri, boluri, rame, tocătoare); din crengi se pot face împletituri – ronduri, coșuri, gărdulețe - în exterior; nu rezistă mult, dar înglobează manoperă nu prea multă, e din belșug, gratis, și ne oferă șansa să ne experimentăm pornirile artistice.
Conexe. Iepurii și găinile apreciază când sunt tratați cu o mână de crenguțe de salcie pline de frunze. Ceaiul de coajă de salcie dă o frumoasă culoare galbenă țesăturilor, în caz că vrem să le vopsim (dacă le vopsim accidental, nici că mai iese culoarea). Lemnul de salcie nu prea arde, mai mult fumegă și încurcă, dar crengile tocate pot deveni mulci eficient pe potecile din grădină (doar că se alunecă rău pe el când e ud), iar trunchiurile mai groase pot fi folosite ca praguri, borduri.

Niciun comentariu:

:-D