Like?:)

marți, 26 iunie 2018

Sfaturi pentru țăranul de rit nou

Te-ai mutat la casă și ai și o grădină, venit din mijlocul orașului, dintr-un apartament? Felicitări, viața ta se va schimba cum nici nu gândești. Și, ca să nu se schimbe în rău, ai grijă la detalii.
# Nu te grăbi să cumperi ca înecatul și să plantezi; ia un brad, un prun, o magnolie, să-ți faci damblaua, și gândește unde le vei pune pe viață. Apoi, fă planuri, visuri, gândește-te ce pomi îți dorești și care dintre ei pot crește la tine – că dacă ești la munte adio cais sau smochin, dacă ești la mare s-ar putea să nu ai brazi; ia cireși cu coacere succesivă, vezi dacă nu au nevoie de polenizator, ai grijă la portaltoi, să știi cum îngrijești pomii și la ce distanțe îi plantezi.
# Documentează-te despre arbuști, palisează zmeurii și murii, că-ți vor cotropi grădina; ai grijă la plantele invazive, e drăguță menta când e cât o minge mică, dar în câțiva ani va acoperi metri pătrați, ucigând ce e acolo; la fel salcâmul. Fiecare plantă are cerințele ei, nu multe de obicei, dar trebuie să știi ce-i trebuie; așa că nu planta nimic înainte să știi ce anume îi trebuie. Afinul, rododendronul și coniferele cer teren acid, feniculul și mărarul nu se suporta între ele, combinația roșii-cartofi îți asigură belșug de gândaci de Colorado.
# Observă cu atenție ce cultivă eficient vecinii tăi și adaptează-te în funcție de ce îți dorești să cultivi din plantele pe care le au și ei și le merge bine; adaugă apoi, informat, chestiile pe care ți le dorești suplimentar; da, sunt drăguțe sânziana de grădină, oțetarul  și vița canadiană, dar vor ucide plantele endemice, așa că încearcă să nu aduci plante nespecifice zonei tale.
# Plantează fix ce poți îngriji în timpul pe care îl ai și nu baza pe ajutoare externe: prietenii or fi ei bine intenționați, dar fac prostii din neștiință, familia îți poate spune – justificat – nu când ți-e lumea mai dragă, oameni la muncă nu prea găsești, sau nu cu prețuri decente. Grădina are prostul obicei să nu aștepte până în week-end, când ai tu timp de ea.
# Citește mult, despre agricultură, tradițională sau sustenabilă, despre compatibilități și zone climatice, despre fenologie și măsuri agrotehnice, despre tratamente, chimice sau leacuri din grădină, după dorință, despre buruieni și plante medicinale, și ia decizii informate. Eu recomand blogurile lui Vasi Dubreu, Vasile Rosciuc, Adina Luca și cărțile din TEI; surse bune sunt multe, dar cele patru recomandări sunt un start bun, că au informație concentrată, verificată. Vrei gazon, super, dar asumă-ți să-l erbicidezi, scarifici, uzi, completezi. Merită? Ok. Nu? Pune trifoi alb.
# Nu ignora localnicii, ideea cu n-am nimic împotrivă, dar nici în comun nu te ajută deloc. Vrei sau nu, ești parte a acestei societăți și trebuie măcar să fii tolerat în ea. Dă bună ziua tuturor, zâmbește, oferă-te să le cumperi ceva de la oraș, ajută-i să-și deviruseze laptopul, să-și configureze telefonul. Chiar dacă tu ești adeptul permaculturii și al agriculturii de stil nou, țăranul adevărat are informații pe care probabil noi nu le vom dobândi vreodată, ca volum.
Venind din oraș, trebuie să recuperăm pe repede înainte ceea ce părinții, bunicii noștri știau; sau, cum spune Radu Iliescu, să recuperăm opincile lăsate de tata la barieră. 

3 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Buna dimineata.Minunate sfaturi pentru toti cei care vor sa se initieze in tainele gradinaritului si le si place sa simta catifeaua pamantului in palme. Multumesc pentru nominalizare desi, in ultima perioada, din cauza starii de sanatate, n-am reusit sa-mi duc la bun sfarsit planurile. Ai mare dreptate cand spui ca o gradina incepe in mintea gradinarului se transpune pe o foaie de hartie si se materializeaza pe teren. Fara o imagine clara a ceea ce vrem, un calcul amanuntit a tot ceea ce avem sau ne trebuie spatiu,fertilitate,chimismul,apa, inclinarea pantelor, flora spontana,etc)si bataturi in palme, nu prea vom ajunge la "Gradina mea de vis".
Revistele si cartile de gradinarit sunt doar niste repere care va ghideaza drumul in aceasta frumoasa arta. Sa nu fiti suparati daca nu reusiti sa obtineti plante la fel ca-n reviste sau pe straturile voastre mai sunt si plante nedorite.E ceva normal.Important este ca imaginea de ansamblu sa fie naturala, sa va bucure, sa va incante si nu in ultimul rand tot ce cultivati sa va fie folositor.O zi minunat cu spor la gradinarit sa aveti.

simf spunea...

@Vasile - sanatate! si te asteptam sa revii pe blog.

Unknown spunea...

Bune sfaturi! Felixitari!

:-D