Like?:)

marți, 16 octombrie 2018

Raport de mijloc de toamnă



  • E miez de octombrie cu acea lumină unică în an, caldă, galben-portocalie, cu aer dens și ușor dulceag, cu miros de struguri și de pământ cald. E soare de secetă ziua, iar seara și dimineața cer geci mai groase.
  • Am avut musafiri faini cu copii, e de nepovestit bucuria unei fetițe de 6 ani când își culege ea singură mărul pe care-l vrea; sau cât ce concentrată își bagă în buzunarul hanoracului câteva nuci. 
  • E an de ploșnițe verzi, nu prea ne-au supărat în grădină, dar acum toate vor la iernat în casă; și gărgărițele vor, înainte să bag aspiratorul le strâng cu mătura și le duc într-o grămadă de crengi.
  • Chioșcul e pregătit pentru iarnă, la fel și două din cele patru spații de la acareturi,  refacem ușurel șanțurile de scurgere a apei, în casă apar covoarele și miroase a mere și-a gutui ca-n copilărie.
  • În piețe și târguri au apărut arbuști și pomi cu rădăcină nudă - acum știu de ce în primii ani îmi tot mureau plantele -, de joi trăim periculos: probabil vreo două săptămâni nu vom avea mașină. Și aștept trecerea la ora de iarnă.

2 comentarii:

cristina spunea...

Mie lumina asta de octombrie mi se pare artificiala. Imi cam da fiori, ma face sa ma simt ca dintr-o cutie.
De ce iti mureau plantele in primii ani?

simf spunea...

@cristina - pentru ca nu stiam sa le aleg si cumparam arbusti deshidratati complet, cu radacini mutilate. Si pomi defoliati chimic. Si ce imi mai ofereau comerciantii sau gaseam prin magazine. Nu plante viabile.

:-D