Like?:)

luni, 25 aprilie 2016

Ce-am mai făcut

Aprilie e pe final, cu evoluții vegetale mult avansate comparativ cu alți ani, de parcă am fi cu cel puțin două săptămâni în viitor.
La capitolul vegetale, merii s-au cam scuturat, au înflorit leurda, narcisele albe și lăcrămioarele, bujorii și cerastiumul au deja boboci. Am reușit cu greu să debălăriez jardinierele, ghivecele din mini-solar și răsadnița rece (Cum identifici plantele folositoare omului? Doar ele sunt dantelate de limacși, cele din flora spontană cresc nestingherite.) Spre diferență de anii trecuți, avem foarte puține plante de limba mielului și de gălbenele ieșite spontan prin grădină – şi ce mulci bun au fost în vara trecută -, regina nopţii a ucis liliacul alb, căldăruşele şi ochii Helenei (anul acesta o voi planta în jardinieră), un rozmarin n-a trecut iarna, iar floarea de colţ e uşor supărată. Am început călirea răsadurilor (cele de castraveţi şi de kiwano au floricele), de la Simfonie am plecat doar cu patru sedumuri, o saxifraga, un phlox târâtor ciclam, o garofiţă de stâncă şi, să fie, o floare de piatră, iar pentru anul ce vine vreau să inventez loc pentru un pom de stafide.
La capitolul animale, Hades prinde şobolani şi-i lasă ca jucărie lui Pepsi, Igor aduce zilnic guşteri, Frida se joacă cu şoarecii pe care-i prinde şi-i lasă vii, când se plictisește, fix unde-o apucă – de preferință în locul de masă. Pepsi s-a speriat de artificiile unui vecin (Zăvod a fost prompt și a certat abuzul), câinii se joacă în echipe de doi, dar dorm în formație completă, pisicile năpârlesc crunt, găinile trec la ţinuta de vară; i-am periat responsabil pe Hades și pe Pepsi, la Zăvod doar am demarat operațiunea, că e de muncă în etape, plus că încă nu năpârlește zdravăn.
La capitolul modificări de look pe moșie, am înlocuit pseudo-pardoseala de la bucătăria de vară – am scos butucii din lemn şi am pus un dreptunghi din borduri și între ele pietriș –, domnul meu a demarat înlocuirea bolovanilor de pe marginea aleei de pietriș de lângă gard (bechtelul meu) cu borduri și am decis să nu mai scot decorurile de grădină - ar fi jucării principale pentru Pepsi și Zăvod.
Una lume dă cu Stomp pe pământ să-şi uşureze munca (iar eu credeam că nu plivim noi la timp), altă lume deja a stropit de două ori împotriva gândacilor de Colorado, plus, preventiv, cu ceva antifungice. Prin sat umblă vorba că la pensiunea din zonă creşte o piscină acoperită şi, în mod paradoxal, nu m-au mai supărat nenumăratele betoniere ce urcă şi coboară.
Iar n-am timp cât mi-aș dori, am o febră musculară cronic generalizată, stomacul mi se revoltă hotărât a primăvară. N-am chef să scriu, să fac poze, să socializez. Şi vine şi Paştele.

3 comentarii:

vic spunea...

nu-i nimis daca n-ai chef, nu fa.
bucura-te de gradina, animalute si gaini. de cer, de gard, de pomi, de melci, de... pe indelete. nu ai de ce sa te grabesti, acolo e vesnicia. toate vechi si noua toate.
am vazut intr-o rezervatie, copaci datati de la 400en. cei de pe la 1400 erau in picioare. si norii aia pe care-i tot pozezi, desi sunt cei mai tineri, sunt cei mai inchipuiti, ce vor ei? acum sunt si apoi nu. si altele tot asa.

ciumafaiul de toamna spunea...

da-i cu ceai de obligeana...

daiana spunea...

cand iti spun eu.. Tu cauti loc pentru pomul de stafide de la anu' , eu am cumparat deja pomu' dar nu i-am gasit locul. :)Cat despre chef , asta e , el vine si pleaca precum norii. Si apropos , ploua si " nu am chef azi , nu am chef azi , nu am chef de nimic..."

:-D