Atenție!
Post lung. Pentru admiratorii genului.
Se
ia un caiet folosit, cu coli scrise, se scot copertele și capsele și
se taie foile pe jumătate, apoi se fac tenculețe ordonate și se
pun lângă soba în discuție (merg, chiar mai bine, și ziare
tăiate pe aceeași dimensiune). Se ia o găleată goală de la
iaurt/smântână și se umple 4/5 cu rumeguș de preferință uscat
peste care se toarnă, din ochi, motorină (cam 75 ml); apoi, cu
mișcări grațioase și unduiri de șolduri, cu găleata în mâna
dreaptă (stângacii pot folosi și stânga, să nu-i discriminăm,
ambidextrii mă enervează, că ei pot schimba când au chef găleata
dintr-o mână în alta) se dansează în ritm de La Cucaracha, scuturând energic recipientul cu amestec magico-piroman (ca pe
castaniete) fiecare cât are chef, dar măcar vreo 30 de secunde.
Se
pregătește o ladă (din cele negre, în care sunt fructele în
piață) cu lemne la lungime 25 cm: două bucăți de lemn mai verde
cu diamentrul de 12 cm, patru cu aceleași dimensiuni, dar uscat,
patru cu diametrul de 5-7 cm, patru de 2-3 cm și șase bucăți din
lemn de brad de lungime după chef și ofertă, aici dăm laturi –
2/2 cm (și celelalte lemne pot fi în unghiuri, dimensiunile în
diametru sunt pur pentru orientare).
Se
iau două bucăți fi 2-3 și se așază de-o parte și de alta a
grătarului din sobă pe lung; pe 6-8 bucăți de caiet se pune
amestec piroman (cam două linguri) și se orânduiește cu drag
între cele două lemne. Perpendicular, deasupra lor, se pun, din
spate în față, lemn fi 2, brad, brad, brad, lemn fi 2. Trecem la
etajul următor, perpendicular pe cel de-al doilea: lemn fi 5, brad,
brad, brad, lemn fi 5. Etajul următor, tot perpendicular – lemn fi
12 uscat, fi 5, fi 5, fi 12 uscat. Se aprinde un chibrit, se pune pe
rumeguș, se închide ușa sobei și se deschide ușa de la cenușar.
După
o jumătate de oră, mai mult sau mai puțin, în funcție de
traficul sobei – lemnele trebuie să fie la stadiul de jar viu deja
-, timp în care facem fix ce vrem, închidem ușița cenușarului,
deschidem soba, punem cele două lemne fi 12 uscat, închidem ușa,
deschidem ușița și iar plecăm pentru vreo 20 de minute. Ne
întoarcem, punem un lemn fi 12 verde, dar de astă dată lăsăm
ușița cenușarului închisă. Acum e momentul în care trebuie să
aprindem un băț magic (HEM mi se par cel mai eficiente), cu o
brichetă mică BIC asortată camerei, în suportul din
lemn/piatră/improvizat pe care îl avem, băț al cărui rost este
nu numai să parfumeze încăperea, ci și să ne scape de eventual
fum insinuat perfid în cameră când uităm să închidem ușița
cenușarului și deschidem cu elan ușa sobei; fumul bățului intră
în reacție cu fumul de la foc și se transformă într-un frumos
praf care se depune pe mobilă, dar nu riscăm să ne miroase și
sufletul a produs acriu al arderii. Peste 45 de minute se pune și
ultimul lemn și se lasă ușița închisă. Se aerisește încăperea.
Cantitatea
de lemne ne asigură o temperatură de 25 de grade când intrăm la
somn și 19-20 grade a doua zi, pe la 5-6 p.m., când facem următorul
foc. Folosim o ladă întreagă dacă afară sunt cam -10 grade,
altfel ne adaptăm, iar gradele sunt pe termometrul nostru electronic
în care oricum n-am încredere, cu atât mai mult că-i pus cam
lângă sobă. Ideea e de confort, adaptat după dorințele
fiecăruia.
Lemnele
le sparge domnul meu la dimensiunile necesare fix când are el pornire
și le stivuiește pe căprării (cam o dată pe săptămână),
pregătim lăzile după chef și timp, uneori avem și șase pe stoc,
iar focurile le putem aranja și cu 12 ore înainte, urmând ca la
ora H doar să aprindem chibritul.
Informații
adiacente: folosim lemn de esență tare – stejar, fag, carpen,
salcâm -, cel zis uscat e cumpărat în iulie-august, cel verde –
noiembrie-decembrie. E bine ca în lăzi să fie pus carton în
partea de jos, să nu cadă în cameră diverși barbiduci, e
esențială curățarea cenușarului la perioade determinate, în
funcție de mărimea lui (la soba noastră din dormitor, cam la 4-5
zile) că altfel scade traficul de aer și implicit randamentul
arderii și rumegușul la început e bine să fie pus cu lingura,
până se deprinde tehnica turnării directe la cantitate optimă. Și
gata!
Editări ulterioare: cenuşa nu trebuie curăţată din sobă zilnic, ci împinsă pe laterale, jarul se păstrează mai multă vreme şi implicit şi căldura; focul e pregătește așa mai ales când urmează a fi aprins mai târziu - e tare bine când vii acasă și doar aprinzi chibritul -, când îl facem pentru a-l aprinde imediat punem un lemn mai groscior in spatele focarului, hârtia cu rumeguș în fața lui și deasupra lor lemnuțe, brad, lemne mai groscioare puse evantai, cât să circule bine aerul printre ele.
Continuarea textului - aici.
* Pentru că,
într-un an, au ajuns pe blog peste o sută de persoane căutând
”cum se face focul in soba”, unii dintre ei adăugând și ”de
teracotă”.
28 de comentarii:
:)))
Am incercat, crede-ma ca am incercat sa citesc cap-coada.
Mai incerc diseara
@Angelikue - de-aia e atentionare cu admiratori genului, ca la filme, nu esti fan (in cazul dat al focului in soba de teracota), n-are rost sa-ti irosesti vremea :)
Eu fiind un semn de apa, cam greu cu aprinderea focului...insa ce zici tu aici, mi se pare mult prea tehnic. Mai ales cand iti vin bustenii si de 1 metru diametru, e cam greu sa dimenzionezi lemnele la cm. Noi facem focul mult mai spontan si neorganizat. Cu ce-m gasi la indemana ( foi, crengi de prin gradina, resturi de la brazii de Craciun, foi de ceapa, ambalaje etc ). Probabil d'aia eu mai chinui destul de mult, insa Lumi in 2 minute l-a aprins fara nici un efort.
Rețin ideea salutară cu bețișoarele parfumate și amănuntul vital cu închiderea ușii de la cenușar când pui lemne pe foc.
Adaug că motorina poate fi pusă și într-un recipient cu cenușă în loc de rumeguș.
În rest, nimic nu poate înlocui trosnetul vesel al lemnelor în sobă și nici dansul pe care-l face lumina flăcărilor pe perete când stai cu lumina stinsă și trăncănești încetișor cu cine e pe lângă tine, fie chiar și cu mâțele.
citit tot, inteles tot...dar...
"pe vremea mea..." bunica in loc de rumegus+hartie (de unde caiete ca nici ziarele nu ajungeu), folosea un cocean de porumb (adica ala ce ramane dupa ce il cureti de boabe) inmuiat in motorina dintr-o sticla.
cred ca hornul tau trebuie sa traga "ca nebunu" la asemenea incarcatura de la inceput, altfel da fumul pe-afara. pe unde-am mai citit (si am patit/experimentat cu semineu') se face mai intai un foc mic ca sa se incalzeasca hornul si sa se poata crea un flux de aer cald ascendent, iar dupa ce foculetul din aschii si lemne subtiri nu mai arde se poate umple la capacitatea dorita.
@iulian - si noua ne vin lemnele sub forma de copaci, unii cu diametrul de 60 cm. se taie cu drujba (de-acolo avem rumegus), se sparg la dimensiuni cat sa intre pe usa sobei. cand domnul meu are chef, marunteste din lemne tocmai ca sa ne fie mai simplu la aprinsul focului (2 min). ambalaje nu bagam in sobe, majoritatea au si ceva plastic in ele si vrem ca cenusa sa fie curata - ingrasamant.
@ilinca - da, merge si cu cenusa, am probat, dar cu rumegus e mai eficient (si daca tot avem rumegus...). salcamul si carpenul sunt lemnele cele mai "galagioase", iar bradul e de-a dreptul furnizor de artificii.
@gabyral - pe vremea noastra, coceni de porumb n-avem de unde sa luam, dar avem pe stoc caiete, ziare :)
hornul e la dimensiuni standard, sobele au cate 5 fumuri. facand focul asa sa nu crezi ca va fi flacara vie si mare la inceput, intai apare o flacaruie timida ce mistuie bradul, apoi incep sa arda lemnele mici, cele mari nici nu prea apuca sa faca flacara, ard mai mocnit. nu intra fum in casa, cosul se incalzeste treptat. (sa nu mai spun ca, in cazul in care bate zdravan vantul, unica solutie e incalzirea rapida a hornului, ca altfel facem bai de fum. cand e vant, primul foc il facem mereu la etaj)
tutorial fara poze?!!!
Buna Simo si LA MULTI ANI!
Am mai trecut pe aici, meteoric, m-am uitat repede la postarile in care aveai poze si am "fughit" (cum zice fetita de 4 anisori a unui prieten foarte bun).
M-am amuzat tare cand am citit (TOT) mai ales la faza cu "miscarile gratioase si unduirile"... :)) Super tare! Parca si vedeam ritualul...
Spor in toate! Sa fiti sanatosi si voiosi!
@daiana - la asa explicatii clare, pozele ar fi fost redundante :) (adica zau n-am chef sa le fac :) )
@AC - la multi ani. si sa vina cat mai curand momentul in care vei putea proba eficienta tutorialului meu :)
Lucrez cu drag si spor gandindu-ma la momentul ala si la proiectul cu mutatul... Daca nu mai devreme, dar in trei ani sigur! Ca intra livada pe rod. :)
Oricum, teracota nu mi-e straina. Ne cunoastem chiar foarte bine. Doar ca le-am dezmembrat acum vreo trei ani si am bagat calorifere... Plusuri si minusuri. Dar ma bate gandul la niste seminee, ca doar cosurile sunt tot acolo. :)
:))
De retinut! Noi nu avem un ritual chiar atat de bine structurat, de la care sa nu ne abatem, dar, in mare parte, procedurile seamana: eu pun o hartie de ziar, o pagina e de ajuns, apoi stinghii subtirele de scanduri de brad, 1x2 cm, 2x2 cm, 3x2 cm, dupa care mai pun o bucatica de carton. Deasupra cartonului pun cateva lemne de vreo 5-6 cm in diametru, si unul mai gros. Las usa cenusarului intredeschisa, aprind hartia de ziar si focul se aprinde si arde pana cand nu-l mai alimentez :)
In schimb, la noi, cand se stinge focul si nu-i nimeni acasa, intervine centrala, care e setata pe 21 grade, asa ca e mereu "focul facut". Dar nu tinem doar centrala pentru ca avem o magazie plina cu lemne, si e pacat sa le lasam sa putrezeasca acolo, si sa cotizam lunar la Gaze. Asa ca, pana una, alta, alternam :)
@alex - de retinut si metoda ta :)
(noi nu avem racord la gaze)
cine doreste o alternativa la "crapatul lemnelor cu securea"
poate sa vizioneze la "http://www.youtube.com/watch?v=aNvr4MmoJU8" o metoda care mie mi se pare usoara si mai putin periculoasa pentru neinitiati si mai usoara pentru "nefortzosi".
eu am comandat unui strungar partea conica, ce vine prinsa pe ax si abea astept sa trec la montarea intregului ansamblu.
dupa realizare o sa dau de veste cu poze
@GabiA - si domnul meu se documenteaza si cauta solutii pentru un spargator de lemen. ii dau linkul si astept vesti.
A incercat vreodata cineva sa aprinda stiva de lemne de sus si nu de jos? Exista si un forum specializat pentru sobe daca sunteti interesati.
@Dinu - am dat undeva link catre foc in semineu aprins de sus, in soba insa n-a mers (a mers in aer liber)
De ce nu pot face focul acum primavara? Tot fumul iese in casa, iar pe horn deloc... am incercat sa-l aprind mai spre horn pt ca am plita. Pt a impinge dopul de aer de pe horn dar degeaba :( astept un raspuns te rog altfel o sa inghet in casa :)) am probleme cu circulatia sangelui :( mersi!
@Alina - nu-s eu experta, dar cazuele pe care le intrezaresc sunt: 1. cos infundat. de anul trecut pana acum au facut cuib pasari in el, au cazut diverse si fumul nu urca (nu-i tiraj). 2. "fumuri" infundate, de la creozotul depus in timp si intarit. 3. vantul de-afara, care intoarce fumul. solutii - curatat cos; curatat fumuri; pandit vant in moment de relache si aprins focul (viguros) atunci.
Si ajungem sa constatam ca in anul 2013 (caci de atunci vad ca este postarea) ca inca nu stim sa aprindem un foc corect ...
Lemne ude, umpluta soba, fum mult, caldura putina, gudron la greu ...
Aprinsul de sus ca in video de care spui merge, insa trebuiesc lemne uscate. Cele groase jos, si din ce in ce mai subtiri catre varf ...
Se cheama ardere superioara si trebuie folosita la toate sobele/semineele/centralele cu astfel de constructie.
Focul tine mai mult, caldura oferita este mai mare, fumul este aproape inexistent datorita unei arderi complete.
@Anonim - niciodata nu e prea tarziu sa invatam, nu?:)
Ce frumos ai descris!!!
Pt ca am crescut multa vreme la tara, am invatat sa aprind focul mai de mica asa.
Cu ziare si crengute uscate. O alta varianta era cu rumegus, cum ai spus si tu. O alta - cu un cocean-doi pe care puneam motorina...
Au fost niste dati cand nu m-am descurcat si ardeam ziare in prostie, dar tot nu ma lasam pana nu aprindeam focul. Nevoia te invata, era frig :)
Intreb,de ce soba de teracota,bufneste in timp ce arde.Eu cred ca se acumuleaza particule de carbon nears,suspendat in aerul de deasupra lemnelor,care, nu stiu in ce conditii se autoaprinde.Arunca cenusa din tava cenusarului,face ceva mizerie in jur si apoi continua sa arda corect.Oare pentru ca am lasat prea putin deschisa usa cenusarului ??!
@Vasile Serban - nu am patit-o si mi se pare straniu. Ma gandesc ca poate fi de la oxigen insuficient, a fost curatata soba? Cosul? Lemnele sunt uscate?
Foarte frumos explicat. Mulțumim!
Stiu o metoda mai simpla: scoti un pahar de tuica buna de la butoi, chemi vecinul care a trait toata viata lui la tara, il cinstesti si il rogi frumos, cu mutra aia de femeie neajutorata, sa iti rezolve si tie problema. :p
Vienela, e ulita veneticilor, nimeni nu a trait toata viata la tara dintre vecini. 😁
Trimiteți un comentariu