Like?:)

luni, 18 februarie 2013

Roşii uscate la soare


Pe principiul iarna car şi vara sanie, în februarie e timp pentru documentarea pentru vară.


Am citit pe net că merg soiurile Roma şi San Marzano.
Din experienţa personală – am folosit roşii cherry - le-am pus pe o tavă cu hârtie, am presărat sare şi busuioc uscat peste ele, apoi le-am acoperit cu o bucată de perdea. Ziua au stat afară, în plin soare, noaptea – fie în casă, fie în maşină. Patru zile. Le-am cam îndesat în borcane, pe ici-pe colo şi câte un strop de usturoi, le-am acoperit cu ulei de măsline şi gata. Le-am mâncat sub formă de decor tare gustos peste o felie de brânză, uleiul rămas e un deliciu la salate şi singurul lor defect a fost că am făcut prea puţine.
Dar vine ea vara...  

16 comentarii:

Mihaela spunea...

Ca idee pare buna, dar cam expuse la praf rosiile.Poate daca as sta undeva in mijlocul unei paduri, ar mai merge .

Andreea spunea...

Mi-ai scris ca ai pus tutorial cu asta, acum am avut timp si l-am urmarit. Pana la urma pare foarte simplu. E adevarat, asa cum ai scris si tu, trebuie neaparat acoperite cu o perdea. Nici nu ma gandesc cat de apetisante le-ar gasi mustele care bantuie prin curte. Mi se pare buna ideea ta cu busuiocul. La vara fac si eu, poate si vreo doua borcane ca sa le dau cadou prietenilor iubitori de produse mediteraneene. Multumesc pentru informatii.

simf spunea...

@Andreea - sa stii ca mustele n-au fost prea atrase (dar ar fi aterizat de curiozitate sa vada ce-i acolo), iar la ardei - c-am uscat si ardei la soare - chiar nu s-au dus deloc, veneau pana la 20-25 cm si zburau de parca s-ar fi apropiat de insecticid. insa toti fluturii erau taaare ispititi de culori. (ce-i drept, noi avem urme fine de muste in zona, mai putine ca in oras)

Johnnyntm spunea...

multumesc de reteta. Daca mai ai, mai baga. Am in proiect un uscator de legume-fructe facut din materiale reciclate, Iar retetele astea sunt binevenite. Cand o sa fie gata uscatorul o sa postez 'patentul'.

simf spunea...

@Johnnyntm - pe net scrie ca uscatoarele "inghit" din vitamine et comp fata de uscarea la soare (daaar scutesc o tona de timp). am probat si cu ardei, dar s-au cam maronit pe margini, probabil le trebuie o temperatura mai scazuta. cum obtin vreun succes, cum postez reteta. astept cu interes patentul uscatorului.

rgrozoiu@yahoo.com spunea...

Eu am cumparat 4 placi de polistiren din ala verde,acoperite cu pinza alba,am facut din sipci o rama cu 4 picioare de 20cm in care am batut la capete cite un cui fara cap, am imbracat-o in plasa de tintari din aceea subtire si ieftina.Sa stiti ca asa sint foarte usor de manevrat si nu intra nici-o insecta.

simf spunea...

@rgrozoiu - mersic de pont, deja ma gandeam c-ar trebui facut ceva special, ca tavile n-au cum sa-mi ajunga:)

Cristina spunea...

Eu usuc toata vara rosii si le inghesui apoi in borcane si borcanase! Daca sunt lasate in plin soare nu vinmustele la ele, prefera locurile umbroase :) in care stau si oamenii!
Le usuc la soare in tavile de aragaz in care am pus inainte hartie de filtru sau servetele. Ma intereseaza totusi ce soiuri se folosesc traditional pentru asa pentru ca as vrea sa trec la nivelul urmator - banuiesc ca ar trebui sa fie ceva cu seminte putine si coaja subtire!

simf spunea...

@Cristina - eu am probat cu roma si cherry, dar am citit ca merg excelent si san marzano si autohtonele rosii prunisoara.

Anonim spunea...

Daca ati observat, rosiile se pun pe un gratar, ca atare, rosiile trebuie sa aiba aerare si de sus si de jos, ceea ce este normal.Puse in tavi, pe suporturi din stiu eu ce materiale nu este ok.Eu le asez pe niste panouri din bambus si le acopar cu tifon.Ies foarte ok.Ca si condimente puteti folosi orice va place.ideal este sa aveti ulei de masline facut in casa ( daca mergeti in vacanta prin italia, grecia, spania, croatia, etc., cumparat vreo 5 L, merita )

simf spunea...

@Anonim - am tot facut experimente, pe rama cu perdea ies cel mai bine. am pus cu ulei presat la rece cumparat din magazin (de masline), in asta vara vreau sa fac proba cu ulei de floarea soarelui tot presat la rece, dar din productie individuala (nu a mea, tot cumparat, dar nu de fabrica).

Alina spunea...

Simona, rosiile cherry le-ai taiat sau le-ai pus intregi?

simf spunea...

@Alina - le-am taiat pe jumatate, dar nu le-am scos semintele. rosiile roma le-am taiat in 4.

marcela spunea...

am foarte multe rosii cherry,o sa incerc sa le usuc la cuptor ,in tava ,daca stiti si alte metode de consevare....

simf spunea...

@marcela - congelate (cu sau fara sa scoti pielita), in bulion, zarzavat de ciorba fara fierbere (cu ardei, telina)

coste gheorghe mogosesti mm spunea...

Rosiile uscate merg foarte bine la piata. Cine cunoaste valoarea lor cumpara.

:-D