E atât de cald în miezul zilei că totul pare să fi intrat într-o cadenţă de casetă derulată cu creionul HB. Câinii sapă să dea de umezeală apoi zac tolăniţi şi-s tare mofturoşi la mâncare, cu toate că am început să le mai sar din mese, motanii vegetează la umbră sau se scaldă în praf, găinile par anesteziate, în grădină nu adie o boare de vânt, e totul nemişcat-natură statică, mai pică vreo două ore curentul – avatarurile vieţii la sat - şi parcă nici cititul în hamac nu mai are aceeaşi savoare. Urme fine de viaţă se fac observate seara, după 8, şi dimineaţa, cam până-n ora 9.
Mereu am preferat frigul căldurii (când ţi-e frig mai pui o haină; când ţi-e cald nu poţi să scoţi pielea de pe tine) aşa că acum cu greu mă motivez să intru în grădină, fie şi pentru plimbare, în afara turelor ritualice de dimineaţă – cu cafeaua în mână – şi de seară – de preferinţă desculţă. M-am hărnicit până la urmă să pun seminţe de ridiche neagră, salată şi iarăşi broccoli în locul de unde am scos ceapa 7 fraţi şi să presar printre narcise seminţe dintr-o marcă de garofiţe – cuişoare li se spune – şi allysum, vedem noi ce şi dacă va răsări. De remarcat faptul că e prima dată când n-am mai folosit mânuşi – şi mi-s mândră de mine – iar operaţiunea mi-a asigurat o manichiură-grădinar pe care am testat cu adevărat săpunul hand made de la Alexandra – nesperat de eficient.
Conopida a început să facă rod şi m-am cam mirat, deja nu mă mai aşteptam, roşiile o duc incredibil de bine, curăţatul-chelit se pare că le-a fost util şi într-o săptămână au apărut flori, roşiuţe, au crescut incredibil cele existente, iar în uichend vom avea pe masă roşii din recolta proprie. Ardeii şi-au luat avânt şi-s plini de flori şi de rod, cei cumpăraţi pe post de ardei iute s-au dovedit a fi ardei gras (dom’colonel însă are grădina plină de ardei iuţi, că nenea din piaţă asta i-a dat şi în loc de capia, gogoşar, ardei gras, cam vreo 60 de fire), cele două plante de vinete au flori mov care au fost o mare surpriză pentru mine (e prima dată când văd flori de vânătă), prazul creşte cu elan – mai mult cel udat zilnic -, plantele de cartof au început să se usuce şi una lume zice că e semn că deja s-au făcut.
Castraveţii sunt harnici foc, morcovii sunt mari şi gustoşi, fasolea e şi ea hărnicuţă chiar dacă a fost pusă târziu, iar varza de toamnă pare a fi din plastic, nimic nu e schimbat la ea faţă de momentul în care am plantat-o. Lavanda creşte ca nebuna, ştiu că teoretic ar trebui s-o tund, dar nu mă îndur, salvia e spectaculoasă de-a dreptul cu frunzele ei catifelate, busuiocul şi menta – soiuri roşii amândouă – sunt verzi şi mândre foc iar celelalte plante aromatice o duc bine, miros divin şi mă bucură nespus.
Concediul care numai de odihnă n-a fost e pe final şi-mi fac deja planuri pentru vreo două săptămâni în august în care să plouă, să stau acasă şi să nu fac nimic, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră.
9 comentarii:
hi hi hi, o sa faceti troc cu dom'colonel :)) (ce tzeapa si-a luat!)
cu caldura asta nu e de glumit, dar daca plantutzele tale nu se resimt, e bine. animalutele mai au o sansa de racorire - pune dushul pe catei si pisicile lasa-le, ca lor le place caldura (ai idee de ce fac baie in praf? ca si ale mele se tavaleau ca purcelele pe unde era praful mai mult).
asta cu 2 saptamani de concediu de stat acasa si nefacut nimic a fost un vis ani de zile. cand mi l-am indeplinit, in sfarsit (si au fost 3 sapt, nu 2), nu mi-a mai placut, ca aveam senzatia ca imi irosesc zile pretioase. la tine sper, insa, sa nu fie asa si sa te odihnesti si sa te relaxezi.
@cristina - am si vorbit cu dom'colonel de troc, el ne da ardei iuti, noi ii dam praz. ca la cele 12 fire de ardei gras ale noastre...
cainilor nu le place apa si ma foarte mira, toti 3 se sperie, dar le udam zone de pamant sa se culce pe ele.
in cele 2 saptamani libere pe care le visez vreau sa dorm, sa vegetez, sa citesc, sa ma plimb cu cainii. stiu ca in 3-4 zile o sa-mi treaca, dar tot visez.
Gradina arata bine pe caldurile astea. Cine-i campion, la sportul udatului cu furtunul ?
Cel mai sensibil barometru e busuiocul, daca n-are apa se pleosteste urgent. Eu, de aia il pun printre rosii - ma uit la busuioc si daca e teapan , nu ud, inca .Plus, ca se zice, ca si rosiile sint mai gustoase.
Rupe virfurile la busuioc, unde face floare ( am vazut pozele in postul anterior ), ca sa dea lastari pe lateral si sa faca tufa bogata.
Frumoasa recolta de ceapa si usturoi.Si imi place cum le-ati aranjat in ladite ( vreun inginer, in familie ? )
Pofta mare la rosii - cind sint din gradina ta, sint cele mai bune din lume ...
@dani - responsabila cu udatul sunt eu, macar atat sa fac, cand sunt asa mimoza si fac alergii de la ce nici nu visez (acum am niste pete pe mana dreapta care arata ca niste foste arsuri, am avut indrazneala sa ma ating de frunzele de rosii fara sa am maneca lunga). o sa rup florile, nu stiam. cu aranjatul in lazi - tot eu mi-s artizanul. nu e "inginerie", ci idee de om lenes caruia nu-i place sa faca de 2 ori acelasi lucru si, in consecinta, il face cat poate de bine din prima si structurat, ca sa n-aiba motive sa reia operatiunea.
abia astept recoltarea de rosii!
@dani - nu ma lasa worpressul sa comentez la tine, apare in priam vaza cometariul dar dupa refresh nu-i.
Nu stiu, de ce nu poti comenta, Simona. Mai lasa vreo citeva zile si mai incerci - asta, in caz, ca e vreo problema cu Blogger -ul, s-a mai intimplat. N-am nici control la mesaje, nici altceva, ce ar pute pune bete-n roata. Poate, trebuie, sa ai un cont si pe Google. S-ar putea, sa fie asta.
lasa lavanda asa: in toamna tirziu trebuie ingropata cu un nivel mai jos, asa se mareste tufa.
in primavara va da noi lastari si se infoiaza de la noul nivel.
Simona poate nu-ti apare comentariul deoarece asteapta aprobarea lui Dani. Zic si eu.
In alta ordine de idei, oare in fiecare sat exista un dom'colonel, ca si noi avem unul?
@Adinuca - era de la gmail, avea o indispozitie.
noi avem chiar 2 buc dom'colonel, cred ca asa se poarta. da' englez voi aveti? farmacista? "ratacitul"?
voi ce vecini speciali aveti?
Trimiteți un comentariu