Like?:)

luni, 4 aprilie 2022

Raport de început de aprilie

# E început de aprilie și de dimineață era peliculă de gheață în castronul pisicilor, iar parbrizul a trebuit râcâit; atipică vreme, după temperaturi diurne de 20 gr, găinile au redus ouatul, plantele nu știu ce să mai facă și ele, iar pe mine mă năucesc schimbările.

# Am scos protecțiile de iarnă de la uși și mocheta din locul de masă, în curte au reapărut șezlonguri și băncuțe, curând vom monta și hamacele. În casă sunt numeroase buburuze și crisope, dar și ploșnițe nezara, motiv nu tocmai de bucurie.

# Încă nu s-a deschis sezonul la căpușe, pisicile și câinii au început năpârlirea – mă îngrozește gândul că trebuie toaletați Urma și Zăvod -, i-am pus lui Jinx pe mormânt ”floarea lui”, pe care o clocea de la apartament – sedum spectabile roz.

# Am pus semințe în ghivece, în casă: busuioc de patru feluri, verbine și mixandre, țelină și salvie, tulsi și ceapă de răsad, sipică și ceapă decorativă de la Oana și altele. În grădină am pus ceapă albă și roșie, salate multe, ridichi, pătrunjel, mărar, crăițe și gălbenele.

# Iar n-am găsit cine să ne ajute la grădină, nea Sandu ne tot amână cu tăiatul pomilor, așa că-i coafăm noi, în ritmul nostru și în funcție de timpul liber: întâi merii, apoi perii și restul – ce și dacă vom apuca. Și vom cultiva (și) mai puțin pământ anul acesta.  

# În sat ard focuri purificatoare și oamenii sunt în grădini, magnolii, zarzări, corcoduși sunt în floare; încă n-am auzit tractoare, am strâns gunoaiele din lizieră și am curățat parțial color, coșul de gunoi din fața porții își dovedește utilitatea: oamenii au învățat că e acolo și nu mai aruncă gunoaiele pe jos.

# Am curățat trandafirii și jardinierele, am aproape terminat de pregătit curtea, avansăm cu zona de cultivat, iarba din livadă să mai aștepte. Pisicile înfloresc în meri, au apărut gușterii, păsărele gureșe se ceartă zi lumină, țapi tineri se ceartă-n lizieră, iar aerul s-a schimbat cu totul: mai plin, mai reavăn.

# Sunt înflorite multe primule, toporași, iasomia de iarnă, forsiția, narcisele galbene ciufulite, încep și zambilele să se deschidă, a apărut timid leușteanul, bujorii sunt zbenghiuri roșcate, păpădiile îngălbenesc moșia de la zi la zi și verdele se avântă timid zi de zi, mai puțin pirul, care e viguros.

# Se organizează iar Simfonia lalelelor (15-17.04.2022), de astă dată în parcul din Lunca Argeșului, dacă veniți în zonă dați un semn anterior.

Niciun comentariu:

:-D