Like?:)

joi, 29 noiembrie 2012

Noi suntem români,/noi suntem români....

Moş Crăciun mi-a adus anul trecut un steag al României, pentru că ştie el bine că sunt naţionalistă şi, cum de-un steag al comunei n-a avut de unde să facă rost, patriotismul meu local mai are încă de aşteptat (mi-ar fi plăcut să le am pe amândouă). Cum mai e un pic şi se face anul de când plimb drapelul dintr-un raft în altul prin dulap, Moş Nicolae s-a gândit să-mi aducă în avans şi suportul pentru steag, astfel încât pe 1 Decembrie să pot arbora steagul naţional pe moşia personală. În rolul de spiriduş al lui Moş Nicolae – domnul şi stăpânul meu. Domn care a achiziţionat el tablă, profil pătrat şi ţeavă din inox – are o pasiune de mai bine de-o jumătate de an pentru inox -, a măsurat, tăiat, sudat, finisat, lustruit, pus şurub de strângere şi mi-a amenajt un suport cum nici primăriile de municipii n-au în mod cert.
A montat suportul pe chioșc – am ales locul ce oferea perspective de admirare a steagului cât mai numeroase, plus că se vede de la mai bine de un km -, am probat – arată într-un mare fel – și acolo va rămâne steagul până pe 8 decembrie - să vină acasă și copilul nr. 1 -, când, pentru cinci luni, va fi coborât (asta dacă nu mă apucă pe 24 ianuarie să-l urc la loc).
De ce cinci luni? Pentru mine adevărată zi naţională e 10 Mai. Din 10 Mai 1878 – când Carol I a semnat şi promulgat Declaraţia de Independenţă, după discursul din 9 Mai al lui Kogălniceanu – putem vorbi despre România ca stat. Nu, nu-s monarhistă, nu cred că moharhia, fie ea și constituțională, ar fi o opţiune în mileniul trei, democraţia noastră, chiar și de carton presat sau de plastic, cred că este mai potrivită timpurilor pe care le trăim. Nu mă încântă ideea că pot fi redusă la o linuiuţă în testamentul prin care regele/regina mă lasă moştenire fiicei/nepotului, o dată cu ţara asta. Votând din cinci în cinci ani, măcar am speranţa că ceva se va schimba, că aleg sau că măcar iese din urne președintele ales de cei din jurul meu, nu că viitorul meu va fi în mâinile unei persoane al cărei unic merit explicit este că a moştenit genele regești.
Admir Casa Regală a României, ştiu că fără ea altul ar fi fost destinul ţării şi nu mai bun, categoric nu, dar mi se pare desuet să pledăm cu monarhia salvează România, acum, când a trecut mai bine de un secol (ba chiar și un mileniu) de când acest fapt era valabil. Știu că sub mâna regalităţii România a devenit stat, că România modernă e legată indisolubil de monarhie, dar nu, mulțumesc, eu rămân republicană, chiar dacă nu-s de la Ploiești (și visez la o republică parlamentară).
10 Mai are o triplă semnificație: 1866 – când prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul ca domnitor al României – ,1881 - când Carol I a fost încoronat rege al României – și 1878 - de atunci existăm ca stat.
Dar Ziua Națională a României (încă) este pe 1 Decembrie, așa că voi sărbători prin muncă - e singurul cadou pe care i-l pot face - și-o să-i urez, cu ochii la steag, La mulți ani, Românie, oriunde te-ai afla!





16 comentarii:

MIHAI spunea...

DA. FELICITARI. TOTAL DE ACORD. SI EU AM STEAG. SI CU DRAG IL ARBOREZ

simf spunea...

@Mihai - felicitari si tie:)

vic spunea...

parerea mea e ca orice mosie are un catarg: si urci steagul cind consideri tu ca trebuie, nu cind zic altii.

Cod spunea...

Eu cand o sa am casuta mea, am sa fac un catarg pe care o sa arborez drapelul si asta nu numai de 1 decembrie sau 26 iunie ci cat mai mult timp!
Felicitari si sa il pastrezi arborat cat mai mult timp!

Maria spunea...

Bravo! Asa e frumos.
Dar crezi ca am avut "mana buna" la ales? Monarhia constitutionala ar fi fost o buna solutie, nu e nimic demodat in forma asta de organizare,are multe avantaje...
Si cred ca nu esti nationalista, cred ca iti iubesti tara, adica patriotism, nu vreau sa cred ca a "demonetizat " cineva acest termen. La multi ani!

microb tricolor spunea...

io steagul il tin permanent flutura colosha in virful stilpului. cind l-am cumparat de la libraria aia mare cu ifose din centru, idiotul de vinzator zice "da' nu-i nici o graba sa-l puneti si de fapt nici nu patim nimic daca nu-l punem".. prostovanul a scapat totushi fara nici un pumn in bot, a fost inspirat sa-l cheme repede in magazie careva...da' tot nu pricep unde-i Romania aia de trebuie apelata cu oriunde-oi fi? e pisica ascunsa sau e plagiata si adormita si minjita de existenta inca necurmata ponteloilor si cacarailor ?

simf spunea...

@Cod - pana vei avea tu catargul tau, promit ca voi tine steagul arborat cateva zile in plus pentru tine.

@Maria - ideea de a fi lasata mostenire lu ala micu n-o s-o accept vreodata, nici sa fiu condusa de vreo eroare genetica de sange albastru - se poate intampla oricui sa aiba un copil cu handicap psihic. la inceput a fost patriotismul apoi, vazand eu cum e privita tara asta de fii ei, am trecut in nationalism, ca incercare de compensare :)

@microb tricolor si patriot - eu n-am vrut steag de-acolo, ca era cu stema. romania aia e in inimile romanilor care-s departe si-ar vrea sa fie acasa. (ma distrezi tu cu incrancenarea ta pe usl. de parca ppdd, prm sau pdl ar fi mai buni.)

Maria spunea...

Aiii, ce ma provoci...!Si stii ca nu rezist la provocari!M-ai pierdut cu "ala micu", nu stiu care e.Despre handicap psihic, vai, vaaaaai, pai vorbim, cum ar veni, de funie in casa spanzuratului?!Adica iti pare tie sanatos psihic sa nu zic cine?! Iti garanteaza cineva ca nu alegi vreun tarat? Sau ca la 2 luni dupa ce l-ai ales bine-sanatos nu i se declanseaza vreo "recesiva"?! Nu sunt monarhista, m-am gandit mereu in anii astia care ar fi solutia cea mai buna - ce-i drept, n-am ajuns la nicio concluzie multumitoare...

orice microb spunea...

"romania aia e in inimile romanilor care-s departe si-ar vrea sa fie acasa." >> deci te-a plesnit simpatia pentru aia care de fapt au tinut in viata tara asta capusata de nemernicii pe care-i votezi ,,
"(ma distrezi tu cu incrancenarea ta pe usl. de parca ppdd, prm sau pdl ar fi mai buni.)" daca in capu' tau pierdut "distractie" inseamna atacul sobolanilor voiculescieni(vezi ce nume netiganesc si-au lipit?, sigur nu, idioato) asupra mea, Romania, te dau dracu, pe tine si pe toti ai ailalti 0.7 milioame de porcacarai..

Anonim spunea...

La multi ani!
Monarhia xonstitutionala are avantajul ca nu mai alegem din 5 in 5 ani alt presedinte, sau acelasi, depinde. Regalitatea da stabilitate si din alt punct de vedere. Regele este un arbitru intre fortele politice si are darul de a pune punctul pe i cand se cere. El nu trebuie sa se mai imbogateasca, nici sa isi justifice averea, nici sa faca favoruri ca sa fie reales la urmatorul congres... Apoi, regele are o prestanta, o pregatire, o educatie, o demnitate care ar fi de bun augur pentru Romania in relatiile internationale.
Ma cam indoiesc ca votul meu este mai eficient decat "hazardul" in a desemna un sef de stat fara handicap. Sa nu uitam, intr-o ordine de idei aproximativa, dificultatile pe care le-a avut regele in a convinge clasa politica la intrarea in razboi a Romaniei in 1916 - nu cred ca un mostenitor cu handicap fizic ar putea fi impus pe tron atat de usor pe cat ne temem. Unii. Asta cu mostenitorul regal cu handicap genetic este un argument in seria celui anti-monahism: daca toti se fac calugari, cine se mai insoara sa aiba copii?, ar ajunge omenirea la extinctie intr-o singura generatie!
Nu va fi curand (poate niciodata) Romania monarhie, asa ca discutia este superflua, oricum.
La multi ani mai demni loco!

Anonim spunea...

La Multi Ani!!vezi ce noroc ca NOI santem romani??Daca erau altii nu stiu ce se faceau...ANDA

Anonim spunea...

si: NOI santem ROMANI!!!
NOI santem ROMANI...Ca alti nu stiu cum se descurcau daca se nasteau romani!!

simf spunea...

@Maria - evident ca exemplul este exagerat tocmai ca mesajul sa fie mai clar. imi place mie sa cred ca si optiunea mea conteaza.

simf spunea...

@microb de orice fel ai fi - cand un om iti deschide usa casei si te invita inauntru, cei 7 ani de-acasa iti impun sa te stergi pe picioare si sa nu scuipi in dreapta si in stanga in casa lui.
a doua oara usa iti va fi inchisa.
(cum blogul meu nu-i platforma program a pdl, nu-ti intra in lecturile obligatorii. iti doresc un drum luminos precum ti-e sufletul)

simf spunea...

@Ada - faina argumentatia.

@Anda - corect:))

Dani P. spunea...

La multi ani ! Si, da, steagul tau arata intr-un mare fel, din orice punct l-ai privi !

:-D