Like?:)

miercuri, 24 septembrie 2008

Cu veselie şi umor despre moarte



Dumitru Augustin Doman ne prezintă, cu-n zâmbet hâtru-n colţul gurii, lângă pipă, o carte despre moarte; şi nu e prima pe-această temă, recidivează după volumul „Meseria de a muri”, apărut în 2001.
Dar „Moartea noastră cea de toate zilele”* e scrisă, contrar aşteptărilor, cu veselie şi seninătate, cu umor şi ironia caracteristică lui Dumitru Augustin Doman: „Patriotism? întreabă prietenul tău Teofil. Dacă mergi la înmormântarea ţării tale, dacă o accepţi şi dacă te porţi firesc şi în asemenea clipe, înseamnă că eşti patriot.”
Volumul e alcătuit din „bucăţele”, ca nişte hârtiuţe-maculator trecute „pe curat”: tablete, eseuri, uneori poeme în proză - toate de dimensiuni reduse -, confesiuni, observaţii şi aforisme, un jurnal de aforisme. „Nostalgia? Este dorul de moartea de dinainte de viaţă.” Între ele, dozate atent, sunt inserate citate care punctează şi dovedesc că autorul este un cititor rafinat. „Moarte second hand: «uşor e să mori în numele altuia.» (Virgil Mazilescu).”
Sunt flash-uri pe care pe cititorul e tentat să le recompună aleatoriu, cum ar aşeza piesele unui joc de puzzle din care, la final, oricum le-ai pune, apare aceeaşi imagine, aceeaşi carte. „Moartea noastră…” suscită interesul, se citeşte cu plăcere, uşor, fără a fi o lectură uşurică; e o carte de re-citire, de meditare, cu avantajul că poate fi începută de oriunde şi terminată oriunde.
Moartea, eroina principală, apare în numeroase înfăţişări şi-i e alături autorului, care o contemplă sistematic, în fiece zi, peste tot. „Ne iubeam în camera înaltă şi luminoasă. Alene ne mângâiam şi ne iubeam în trei: noi doi şi moartea. Până când moartea ne va despărţi? Nu, până când moartea ne va uni pe veci. În amiaza de august, în camera înaltă şi orbitor de luminoasă, ne iubeam în trei: noi doi şi moartea.”
Dar nu este pierzare, exitus, ci reprezintă cele două capete ale vieţii, este arcana 13 din tarot, simbolizând ruperea de trecut şi începerea unui ciclu nou. „Nostalgia? Este dorul de moartea de dinainte de viaţă.”
„Moartea noastră…” are pe copertă un verde luxuriant, de viaţă, iar volumul este o pledoarie pentru a ne face răstimpul între două morţi mai frumos.

* Dumitru Augustin Doman - „Moartea noastră cea de toate zilele”, Editura Timpul, Iaşi, 2008

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Draga Simona,

Blogul tau este foarte interesant in forma dar dezamagitor in continut...
Poate ca interiorizarea trairilor tale cu iz funebru te face sa fii atrasa de asemenea "productii" domaniene si crezi ca neaparat ca dezvoltarea unui subiect abstract este neaparat si o valo;are literara, dar pentru mine cind citesc "“Ne iubeam în camera înaltă şi luminoasă. Alene ne mângâiam şi ne iubeam în trei: noi doi şi moartea. Până când moartea ne va despărţi? Nu, până când moartea ne va uni pe veci. În amiaza de august, în camera înaltă şi orbitor de luminoasă, ne iubeam în trei: noi doi şi moartea.” si eventual: „

Patriotism? întreabă prietenul tău Teofil. Dacă mergi la înmormântarea ţării tale, dacă o accepţi şi dacă te porţi firesc şi în asemenea clipe, înseamnă că eşti patriot.”
... astea suna a pledoarii "emo" !!!
Ti-as sugera inlocuirea respectivei postari cu ceva mai putin nihilist si funebru.

simf spunea...

Pentru microb turbat
Formă şi conţinut... de gustibus, trăiri cu iz funebru n-am, sunt incorigibil optimistă. Pledoarii emo? Zebra e albă cu dungi negre sau neagră cu dungi albe?! Totul depinde din ce unghi priveşti problema şi în cazul dat e evident că avem unghiuri diferite. Am considerat că tocmai aceste citate îmi argumenteză spusele şi îmi menţin părerea. Oricum, multumesc.

Anonim spunea...

Hotarit lucru, zebra este cu dungi albe alternate cu negre! A pune problema in termeni "alba cu dungi negre" sau invers este total incorect din toate punctele de vedere- tehnic, biologic,estetic, etc. De ce ? Din doua motive: 1-daca bietul animal se naste imaculat intr-o culoare anume si capata apoi dungile de culoare opusa, atunci respunsul e simplu, este de culoarea initiala cu dungi de culoarea opusa; 2-daca se naste direct cu dungile, atunci nu se poate aplica principiul de la 1- caci ajungem la eterna intrebare despre ce a fost intii-oul sau gaina ...
In alta ordine de idei, ce inseamna "DPT" ? am vazut acolo persoane interesante, cu preocupari dinamice si exprimari inteligente si nu in ultimul rind frumoase, asa cum pari si tu dealtfel.

simf spunea...

DTP înseamnă "Desktop Publishing" si poţi afla cu ce se ocupă la adresa http://ro.wikipedia.org/wiki/DTP.
Dilema privitoare la zebră a fost tocmai pentru a-ţi argumenta diferenţa de opinii în cazurile noastre. Poate greşesc, dar cred că n-ai citit cartea lui DAD.
Frumoasă? Frumuseţea e o stare de spirit!:-)

Anonim spunea...

Frumoasa si razvratita Simona,

E bine, e interesant! Si Augustin Doman si dialogul cu "microb turbat"! Din spusele lui "nadie" aflam ca zilele acestea copilele tale si toti ai tai se bucura sa-ti spuna "La multi ani"! Adaugam urari!

simf spunea...

Multumesc. Ma intreb insa de unde stie "nadie" (sa fie nadie? n-as zice...)???

Anonim spunea...

Deci mai scrii sau ai murit?

simf spunea...

Scriu mai răruţ că-i mai drăguţ. :-)

Anonim spunea...

Cum comentezi preluarea textului si comentariile de pe blogul lui Doman ?

simf spunea...

Ma onoreaza gestul, blogul, compania...

Anonim spunea...

Pe blogul lui Doman e si episodul revistei Anul 2000, cu Doman, Draghici, Adrian Dafir, Cezar Ivanescu. Revolutie, reviste, tradari, mineriada, secu, morti suspecte. Ce parere ai ? Spun adevarul Doman si Draghici ?

simf spunea...

Ca sa pot avea o parere despre asta, mi-ar trebui date ale problemei pe care nu le am. Ca parere, nu cred ca dl. Doman minte, structural e aproape incapabil de asta.

Anonim spunea...

Date ale problemei ? Draghici intervine pe blog. E vulgar, scuipa venin cateva zile. Doman nu sterge aceste porcarii, ci dezvaluirile preopinentei care-i deranja pe amandoi. Apoi spune senin ca Draghici de pe blog nu-i realul Draghici ! Ce crezi ? Ascunde ceva structuralul Doman ?

simf spunea...

Nu pot avea o parere intr-un domeniu pe care nu-l cunosc. Daca te ajuta, anonimule, ma repet: dl. Doman nu e nici pe departe un mincinos/ mistificator/ ipocrit redutabil... Chiar nu poate! Si apropo de "anonim": fa-mi favoarea si gaseste-ti un nick. E deprimant sa nu stii cui raspunzi...

Anonim spunea...

E bun "microb turbat" ? Doman spune ca unul si-a ales pe blogul lui un nick dat dracului : "marian draghici" ! Cica ala nu-i ala ! Nu-i un mincinos redutabil, asa ca te prinzi imediat ! Daca te ajuta : nu l-am facut io. Asa-i programul. Cu anonimi. Apropo : matale de cand esti celebra ?

simf spunea...

Bun microb turbat:-)
Programul e conceput sa faca ce i se cere, nu impune anonimatul.
Celebra nu-s, imi pare rau ca te dezamagesc...

Anonim spunea...

E cam razna programu. Postez la ora 23, dar apare 13 ! Esti in ailalta emisfera ? Ca in asta se vede la sapte postii ca Doman nu-i un ipocrit redutabil ! Episodul Anul 2000 e un par egzamplu...

simf spunea...

Programu’ nu e razna, comentariile sunt moderate (de mine) şi accidental serverul gmail, nefiind în România, are altă oră. În altă ordine de idei: încercând să-mi „conserv” cei 2-3 cititori pe care-i am, mi-am propus să fiu promptă şi amabilă, ceea ce vă doresc şi dvs. Fapt care nu se va mai întâmpla de-acum încolo atâta timp cât comentariile sunt off topic – deci pe dinafara subiectului de pe blog (pur şi simplu n-o să le mai postez!). Comentăm cartea lui DAD dacă vreţi, nu pe DAD.

Anonim spunea...

Esti surprinzator de limpede, la obiect. Recunosc, ma asteptam la altceva. Felicitari. Comentariul la carte e insa si despre om. Spui ca are pipa, cartea e scrisa "cu umor si ironia caracteristica lui...". Ideal e sa nu scrii deloc despre cartile prietenilor. Realitatea e exact inversa. Intrebarea e : la ce bun ? Doar pentru referintele de membru U.S. ? Pentru firfiricii gazetelor ? Nu merita sa-ti faci harcea-parcea pretul de cost. Suntem mai scumpi decat credem noi insine. Spune : lucrezi la vreo carte ? Din ce vad aici, poti.

simf spunea...

Mi-ai luminat ziua, dulce anonim:-) Nu lucrez la nicio carte si nici n-am intentia sa intru in US (consider ca pentru a fi scriitor legitimat iti trebuie mai mult decat o buna deprindere a limbii romane si ceva lecturi), asa ca… nu-mi trebuie referinte. Si cum “cronicheta” e scrisa cu drag pur si simplu, pentru ca mi-a placut “Moartea noastra…”, zau n-are pret…

simf spunea...

Dulcelui anonim care se teme ca voi a intra in US: n-ar fi mai bine sa-mi trimiti adresa ta de mail sa discutam numai noi doi? Ma tem ca pe ceilalti nu-i intereseaza schimbul nostru de mesaje...

Hilimon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
simf spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Merita citit si votat contra acestei legi
http://apologeticum.wordpress.com/2009/02/26/hotarare-nr-55-din-29012009-privind-dispozitivele-medicale-implantabile-active/

cip=monitorizare, control (al constiintei), himnotizare(posedare)

Geocer spunea...

Te-ai lenevit de tot, Simoniceo ! Sau te-au descurajat anumiti comentatori ai blogului tau? Hai, mai scrie si tu ceva ca de cand nu te-am vazut, aproape 10 ani au trecut.

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

simf spunea...

Ultimului anonim:
Discutiile pe care din teme, ca mai mult pe langa subiect au fost.

:-D