Like?:)

luni, 1 aprilie 2013

Efectul câinelui negru asupra confortului din curte


Vineri, pe seară; apus fain, cald pentru martie, miros de pământ reavăn, sunete atenuate, ca o promisiune pentru un sfârșit de săptămână relaxant. Din bucătărie se aude mașina de rufe centrifugând, pe aragazul bucătăriei de vară două cratițe bolborosesc domol. Zombie doarme expandat în chioșc, Mașa vegheză vigilent de pe gardul dinspre livadă, iar Jinx frăgezește pe terasă un șoarece proaspăt prins.
Stau pe șezlong între cele două bucătării; Grasul mă urmărește cu privirea de la lemne, Castor – din mijlocul aleii.
Hades se aude lătrând în depărtare, spre sat. Nu, mi se pare, n-are cum să fie acolo, aud io voci.
Mă ridic, merg în curte, îl strig; nu e. Nici în grădină. Mă întorc. Hades, în fața bucătăriei. Hm, mi s-a părut. Iar îl aud în depărtare; merg în curte, mă urc pe buturuga specializată întru admirat panorma, îl strig. Hades vine în fugă dinspre sat și dispare în colțul gardului.
Verific marginile proprietății; la bucătăria de vară, un tunel săpat sub gard. Aduc pietre mari și grele, pun o bucată de scândură asiguratoare, pietriș, alte pietre. Hades vine, se uită, comentează, pleacă.
Sâmbătă dimineață îi povestesc domnului meu și mergem la locul faptei; pietrele mari sunt unele înăuntru, altele afară, tunelul un pic mai generos, apreciat total de pisicile care nu mai sar gardul, ci intră direct. Fixează domnul meu perpendicular o scândură cu negrese, aranjează pietrele și pune pe zona aferentă de pământ o bucată de tablă generoasă. Cățelul ubicuu vine, se revoltă, pleacă.
Duminică seara, nea Bebe ne spune că s-a întâlnit cu Hades în livadă. A, nu, a uitat el când l-a văzut. Dar dacă... Mergeam acasă, lângă zona protejată – un tunel nou; domnul meu îl strică, face protecție, împinge tabla un pic.
Luni după-amiază – mai în spatele magaziei, alt tunel; și încă unul; și încă unul.
Dezbateri. Propuneri. Soluții. Dar dacă?...
Acum, pe lângă gard avem pardoseală din tablă zincată.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Houston, we have a problem!
Bobita al nostru tocmai din motivul asta sta legat. Orice am face, orice am incerca, el executa o gaura noua, ori roade/rupe ulucile. Ideea e ca nu se dezvata de obicei, de fiecare data cand e liber, cauta sa iasa din curte.
Daca gasiti o solutie, alta decat gard din beton :), anunta-ma, ca tare as fi interesat sa.l las pe Bobita liber. Dar acum nu putem, mi-e sa nu inhate vreun calcai, in iesirile lui..

simf spunea...

@dincurteanoastra - in locurile unde are tendinta sa sape am pus cioburi. vine, vede, pufneste suparat si pleaca, nu-i place.

Viata la tara spunea...

Aaaa, Rex a rezolvat-o deja cu gardurile. Le sare mai ceva decat atletii. Munca mai putina decat la sapat tuneluri :) Si noi l-am legat fiindca ne e teama ca-i face careva de petrecanie atunci cand se afla pe strada. Si ce ne facem noi fara potaie? Ocazional isi scoate cu gratie zgarda de pe cap printr-un procedeu inca neidentificat.

MariaS spunea...

Hahaha, asa fac si catei nostri , dar socrul meu a gasit o metoda ingenioasa :)).Aduna excrementele lor( al cateilor ) si le pune in tunelul putin inceput si sa-i vezi cum fug de langa gard, nu le place !

simf spunea...

@viatalatara - la noi castor e expert in saritul gardurilor, dar numai pe cele inspre gradina, ca cele exterioare proprietatii is prea inalte.

@MariaS - uite o idee, probam

Brindusa spunea...

La noi Novac pleaca de acasa daca suntem si noi plecati deci este legat pe perioada cat suntem la munca in rest liber:)

silavaracald spunea...

Ei, n-aveţi ce-i face. A dat de gustul libertăţii. Am avut şi noi un astfel de câine; Garcea îi ziceam. Se strecura printre picioarele noastre, ba chiar ne împingea la o parte, dar tot o zbughea din curte, pe poartă. În cele din urmă, nu s-a mai întors, dar mi-a zis maică-mea că l-a văzut mergând frumos, în lesă, alături de o bătrânică, care susţinea că l-a cumpărat din piaţă. Eh, lui să-i fie bine...

bucuresteni mutati la sat spunea...

eu am zis ca numai ai mei sunt capiati, dar vad ca asa le cam place.
mie mi-au rupt gardurile, nu s-au mai obosit sa sape...inca n-am gasit o solutie. legatul iese din discutie.

vonheizer spunea...

Kimi facea acelasi lucru in perioada iesirii din hibernare a aricilor. Rupea gardul si trecea la vecini in gradini, la vanatoare de arici. Intr-o noapte, pe la ora 2, Kimi dincolo de gard. Sotul meu a sarit gardul si l-a luat in brate sa mi-l dea peste gard. Acolo unde e casuta noastra in fiecare noapte patruleaza politia cu masina avand farurile stinse (doar cu lumina de pozitie) si foarte incet, cu viteza I cred :) Tocmai trecea, cand noi ne dadeam unul altuia cainele, peste gard. Au aprins farurile si au oprit. Abia cand au vazut ca sotul treca gardul inapoi si ca intram in casa (eram in pijamale :))) au plecat. Noi am pus fibra de sticla si nu mai are cum sa prinda plasa gardului, sa o rupa. Acum, in timpul aricelii, incearca sa sara gardul de 2 m. Sper sa nu reuseasca :)))

simf spunea...

@vonheizer - delicios kimi :)) ce rasa e?

:-D