Like?:)

miercuri, 3 iulie 2013

2. ...Și apoi să nu știi cum să scapi de ea

Ok, am „pripășit” coţofana la noi, cum scăpăm de ea? Și-n sat atacă madamele, unul dintre vecini a distrus un cuib și-a păstrat de memento mori una bucată hoață complet decedată întru atenționarea suratelor. Am găsit și un ou pierdut pe terenul de-alături, a văzut domnul meu o coţofană în fapt, zburând dinspre sat cu ou în cioc, așa că am demarat operațiunea coțofaniada. În prima fază am observat (aha, vine dinspre nord sau de jos), apoi am căutat (uite încă una; și încă una; și încă una; câteee suuunt!) - rezultat – două cuiburi în salcâmi, cam la 100 m.
Cum scăpăm de ea? Neștiind răspunsul corect, am apelat la întreabă publicul. Sperietoare de ciori - am mutat-o pe Salmonela (piticul de grădină) -, n-a impresionat-o prea tare, doar la început ce s-a mirat un pic. Momeală, cușcă, pândă. Păi ce, e proastă? Cum fifti-fifti nu puteam face, singura variantă a fost sună un prieten. Prieten care a venit cu o pușcă cu aer comprimat, alice cu și fără fuste diverse, harnașamente, haine camuflate și alte chestii.
Și cum legile lui Murphy sunt imbatabile, n-a mai venit doamna coțofană (oricum trecuse ora ei de festin și-i stricasem ploile c-am fost pe fază și-am luat ouăle din cuib). S-a purces la observarea cuiburilor din salcâmi şi la planuri ulterioare: musai armă de foc, deci şi hârtie pentru împuşcat coţofene (pentru vânat orice e obligatorie autorizaţia), sezon e între 1 iunie şi 31 martie (dacă era gaiţă trebuia aşteptat până la 1 septembrie), deci mai va.

Vizita prietenului vânător s-a lăsat însă cu victime: patru peturi (două de 0,5 l cu apă şi două de 2 l ciufulite) și două doze de bere, plus oareșce araci și-o platbandă din aluminiu. Şi, ca bonus, îmbunătățirea cu plumb a unei zone de grădină.  

10 comentarii:

Brindusa spunea...

Si la noi au inceput, au puii scosi la zbor acum si ii invata sa vaneze. Noi cu ouale nu avem probleme ca sunt gastele egiptene la gaini si nu lasa pe nimeni acolo dar urata ne-a luat un boboc de rata si acum cat suntem noi plecati sunt inchisi toti.

Scutaru spunea...

O prietenă de familie, care are o cunoștință ornitolog, zice că a aflat de la aceasta că metoda cea mai bună să scapi de ciori și coțofene e să le strici cuiburile. Nu se mai întorc.
La faza gen „lopată-n genunchi”, cea cu țăranul de rit nou care face gafe „tehnice”, trece-ne și pe noi. N-am comis-o, dar nu suntem departe. :)

simf spunea...

@Brandusa - of, saracii, stau inchisi din cauza unei hoate! pai e corect?

@Scutaru - invatam unii din greselile celorlalti :) cu stricatul cuibului... oricum sunt la departare mare, eventual si-ar face altul mai aproape. vedem.

bucuresteni mutati la sat spunea...

Si la noi sunt multe cotofene si-s obraznice rau. Oua n-am vazut sa lipseasca, dar nici nu mi-a tras prin cap ca le-ar putea fura.
Asa ca mersi de pont, o sa casc ochii mai bine.
( dar ai vazut ce frumoase sunt ? :)) )

Brindusa spunea...

Simona nu e corect dar la fel ca si la voi cuibul e departe si avem si noi lunetistii nostri dar ei impusca pisici cea batrana Fish a murit impuscata nu cotofene sau alte uratenii!

Gogu Brancardieru spunea...

Ca o paranteza, nici macar cotofana nu se pusca cu AC. In alta ordine de idei, o atrapa bufnita (chestiile alea din plastic ce seamana cu bufnitele) pusa in zona pe care vrem sa o ferim de cotofene face minuni ;)

Anonim spunea...

Cand eram copil prindeam pitigoi cu laturi facute din par de coada de cal.
Acum se gaseste usor coarda pentru undite, la magazinele specializate. Faceti multe laturi, prindeti-le pe o scandura si puneti un ou clocit intre ele. Experiment.

vax albina spunea...

Poate o iei cu binele si ii mai aduni melci. Daca va fi satula nu va mai ataca ouale.

vax albina spunea...

Revin.
Am gasit metode moderne de indepartare. Pe baza de laser sau de sunete. Poate va inspira sa improvizati ceva similar: http://www.ozoncompany.ro/Sperietori-Pasari-Animale.html

simf spunea...

@Gogu Brancardieru - de unde as putea lua chestia ca bufnita?

@nelu craciun - solutii ar fi mai multe, dar toate implica timp, panda. iar noi timp nu avem.

@vax albina - ideal pentru mine ar fi s-o prindem si s-o ducem departe :)

:-D