Like?:)

marți, 8 octombrie 2013

Raport periodic despre animale

E o alergătură continuă între cele patru pisici ale noastre, vremea rece cred că le priește, se joacă ba câte două, ba câte patru prin lucernă, pe acoperișuri, prin pomi, prin camere, pe scări; vânează frunze bătute de vânt, greieri, șoareci și ni-i aduc în casă, educă gărgărițe intrate la hibernare și se ceartă pe cele două gulere din blană lăsate special pentru joaca lor în bibliotecă. Frida e stăpâna cutiilor (ca să nu piară mirosul crănțănelelor, le ținem în cutii de plastic cu capac), face conducere cu ele și uneori chiar reușește să le deschidă; doarme fericită în sacoșe goale, pe birou, în suportul de încălțăminte și-n alte spații adecvate gusturilor ei. Igor e o mâță ticăloasă și căpoasă, răzbunător și oportunist, doarme prin magazie, pod sau chioșc, e deja mai mare ca maică-sa și crește continuu, da-i dulce când vrea el, iubitor și foarte torcător. Mașa s-a îmblănit și nu mai pare așa firavă – ea oricum are o osatură fină și-i minionă -, mănâncă mult, cere atenție și doarme pe sacul de tărățe – mâțele noastre găsesc ele locuri agere de somn, în niciun caz în căsuță, cuib de pisici sau pe păturicile din flis puse special pentru ele. Jinx și-a revenit din răceală, dar e plin de coji – urme ale unor mușcături mai vechi, el știe cu cine, când, unde și mai ales de ce se bate -; umblă teleleu ziua sau vegetează în lucerna uscată, iar noaptea stă în casă, uneori chiar ne onorează dormind cu noi.
Câinii sunt și nu sunt bine; Grasul/Polux a slăbit, nu-și prea revine, lipsa de coordonare a membrelor e din cauze neurologice. Merge foarte greu, se supără că nu se mai poate juca cu ceilalți doi câini, îi ceartă, nu mai poate intra în căsuţe şi nici la lemne – i-am amenajat un adăpost la nivelul solului, cu lucernă uscată şi carpetă persană; mi-e tare milă de el, mă revoltă că nu-l putem ajuta, dar mă consolez cu ideea că n-are dureri, că mănâncă şi sper că nu vom ajunge la eutanasiere. Castor e răsfățat și mofturos, plin de smocuri, s-a făcut cât un urs și e fericit că are iarăși acces în grădină. Hades se ceartă cu șobolani și arici, cu veverițe obraznice și nuci; încă nu s-a adaptat la temperaturile scăzute, mai tremură, mai doarme pe sacul de dormit de la lemne, vag învelit. În rest, bântuie ca apucatul și e tare gălăgios, negociem strânsul jucăriilor din curte și încearcă să fure rufe de pe sârmă.
Găinile sunt grase și una lume zice c-ar trebui să tăiem din ele, dar nu prea mă îndur; nu mai ouă, sunt mai liniștite și mă distrează dimineața, când le dau drumul – se uită la mine năuc-reproșator și-s parcă anesteziate, aș putea să le culeg de pe stinghiile lor fără greutate.

4 comentarii:

Silavaracald spunea...

Bag seama că vă pregătiți pentru hibernare.
Iar găinile alea poate că ar trebui totuși rărite fiindcă de-acum vor începe să slăbească și le devine carnea ațoasă.
Noa, mi-am dat și eu cu părerea, nu înseamnă că trebuie și să mă luați în seamă. :)

simf spunea...

@slvc - recunosc, ne pregatim, cu drag chiar. chestia cu carnea atoasa mi-au spus-o mai multi, eu am pledat intru amanarea taierii pasarilor, dar domnul meu m-a anuntat ca oricum nu-si pune el mintea cu mine :D

vax albina spunea...

Îţi iubesc mâţucii şi căţeii şi sper ca Grasu să fie bine.
Cum îmi trece năuceala de răceală îţi voi povesti despre ai mei.

cati spunea...

Mi-ar placea sa cresc si eu gainuse , dar am un statut ,, special''. nu-s nici pe cal ,nici in caruta , adica locuiesc la sat , dar la bloc. Gradina pe care o am o ingrijesc insa animalele trebuie iubite si ar fi pacat sa le neglijez .

:-D