Like?:)

joi, 13 martie 2014

Despre primăvară şi alte teme

Vremea se încălzeşte uşor, dar sigur, casa e plină de gărgăriţe colorate în fel şi chip şi de crisope fără verdele verii în aripi - care au iernat ele ştiu pe unde -, păsări gureşe se ceartă prin pomi. În sat nu s-a dat startul la grădinărit, s-a deschis sezonul la căpuşe - că-n primăvară se ştie că întâi apar ghioceii şi apoi căpuşele -, înfloresc pisicile în meri, câte două simultan pe-o creangă. Încă nu am încredere în astă primăvară - pământul e ud, noaptea mai muşcă uşor sub 0 grade şi până la 1 aprilie nici gând să desfac trandafirii.
Am greblat zonele cu flori, am curăţat canalul de scurgere dinspre grădină, dar pas îmbăierea pomilor, sulfat de cupru et comp – după ploaie frig ploaie, un vânt zălud a bântuit zi de zi. Am cumpărat arpagic, usturoi, trifoi alb, lucernă şi-un goji; avem opt crini portocalii şi o hosta ce urmează a fi şi ele plantate – sper că în week-end, sau măcar o parte din ele -, că deja văd că ziua începe să ne rămână mică.
Animalele din dotare sunt relativ bine. Pisicile dorm tot în locuri alese: Maşa în chiuveta din baie, Jinx în lada cu lemne sau în cadă, Frida pe birou sau pe suportul cu rufe, iar Igor – fix unde-i tună, cu accent pe maşina de spălat. Găinile au fost două zile la plimbare – intraseră în greva foamei şi se uitau grav, într-o dungă, spre verdele timid din gădină – şi de cum au ieşit s-au dedulcit la bunătăţi cum ar fi molid albastru, rododendron, coaja de copac de la rădăcinile trandafirilor. Domnul Morcov nu mai e bine primit la noi – vrea să-şi impună dominaţia în faţa lui Igor -, Hades redevine hiperactiv, dar Castor are probleme locomotorii din zi în zi mai mari, cu toate că-i facem tratamentul constant (se comportă la fel ca Grasul anul trecut); nu-mi sună prea bine viitorul în ceea ce-l priveşte (deja a depăşit speranţa de viaţă a rasei lui) şi deja mă gândesc dacă nu cumva în aprilie-mai va trebui să luăm doi câini, nu unul. Mda.
Domnul meu trage stâlpii de la gard în scop de îndreptare, reaşază jgheaburi şi burlane, face planuri şi calcule şi tare ar vrea să lege liniile de apă de prin curte; a dus iepuroaica la iubit, e încântat că avem supraproducţie de ouă (o medie de 6 pe zi), joacă seara nu ştiu ce pe net, dar cert e faptul că trebuie să-şi culeagă şi oareşce recolte.
Văd soare în faţa ochilor înainte de-a pleca dimineaţa de-acasă, miroase a pământ reavăn şi-a fum purificator, e verde ascendent, uşile încep să stea şi deschise; gata cu lăbuţe noroite peste tot, încerc să mă obişnuiesc cu ideea trecerii la ora de vară, vibrez la gândul a ce şi unde vom planta.
Şi mi-e dor să merg desculţă prin iarbă.

9 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Cred ca vibratiile primaverii te-au facut sa zugravesti atat de realist o panza de Luchian. Primavara cu gargarite, iasomie inflorita, pamant reavan scormonind cu spor si drag la vesmintele trandafirilor si iarba verde de acasa pe care unii vor deja s-o calce fara mila - ce poate fi mai frumos la inceput de primavara, felicitari. Asta pe partea romantico - artistica dar, ca gradinar am o intrebare:
In pomii in care ti-au inflorit pisici se vor coace ciresele amare? (parca aste-s negre.)
Sa ai spor in tot ce ti-ai propus sa realizezi in acet weekend si zile insorite pline de caldura.

simf spunea...

@Vasile - in meri se vor coace mere (sau cel putin asa sper), dar nu inainte sa fie rarite bine florile de una lume felina, nu dau nume.:) si clar pana in toamana vom avea continuu pisici prin pomi, in stadii succesive, de la mugur frunza la floare fruct.

silavaracald spunea...

Noi suntem mai avansați ca vreme, așa că am plantat deja niște pomi, la munte, că au dat iama iepurii sălbatici, astă iarnă, în livada noastră și, neștiind că trebuie să le protejîm tulpinile fragede (deh, așa învață unii din greșeli), am cam rămas cu goluri.
Am reînvigorat tradafirii iar azi am cinci bucăți de plantat în unele locuri.
Am la planuri de nu-mi ajung cele 24 de ore... de-aia nici nu prea mai ajung pe bloguri... :(

silavaracald spunea...

Ah, uitasem...
Faină aia cu „înfloresc pisicile în meri”. :))

Anonim spunea...

crisope? ce-o mai fi si alea

simf spunea...

@Anonim - un fel de libelula mica, verzulie, utila in gradina (uite aici: http://es.wikipedia.org/wiki/Chrysopidae)

Anonim spunea...

Soacră-mea zice că în august se pun crinii, ai tu alte informații? Că aș pune și eu pe oareunde.

Dani P. spunea...

Inca esti in viteza intaia :) Dar in curand o sa accelerezi si vorba ta, ziua se va dovedi prea scurta. Hosta si crini ... deja visam la vara, nu ?
Vreau si eu gargarite :)

simf spunea...

@Ada - poate nu vor inflori anul acesta - cu toate ca nu vad de ce n-ar face-o, i-am adus cu brazda de pamant.

@Dani - crede-ma ca abia astept ;)

:-D