Like?:)

joi, 6 martie 2014

Plonjând în copilărie, fără nostalgii

De-ale gurii: limonadele de cofetărie, colorate șters în galben sau roșu, ținute într-un fel de acvarii, ciocolata Primăvara, cea galbenă era amăruie, cea roșie – cu lapte, zahărul candel luat din Târgul din Vale - roci dulci pe sfoară de cânepă -, biscuiții șprițați și margaretele făcute în casă din aluat cu untură, sifoanele din sticlă pe care le duceam la umplut la nenea Ionel, orez cald cu lapte și praf de scorțișoară, cornurile de 40 de bani cu unt, pasta de coarne/măceșe cumpărată pentru clătite, fursecuri caise bicolore, halva, marmeladă la kg, iaurt în borcănele cu capac de staniol.
Jocuri și jucării: mingea de 18 lei - roșie cu buline și plasă -, tenisul de picior pe cadrane în strada principală din cartier - unde treceau rar mașini -, patinele poloneze cu rotile și Pegasul verde cu șa lungă, pistoale cu apă, joc Optik, cartonașe, soldăței/indieni/cai din plastic – cei cu coada în jos erau mult mai valoroși -, cisterne din tablă, alergatea pe cocoţate în copacii din Trivale, datul cu liftul, expediţiile din subsol, apusul văzut de pe blocul turn, cubul Rubik și rezolvările din Știință și tehnică, scobarul, avioane jucate în timpul orelor şi tenis de masă cu carnetul de elev pe catedră.
Hobby-uri și plăceri nevinovate: diafilmele, fotografiile alb-negru cu Smena 8M și developarea în baie, Iosif Sava și teatru radiofonic, serile la video - cu Brusli, Cichician și Irina Nistor -, filmele de la bulgari, almanahul Anticipația, cenaclul literar şi clubul de bridge, casetele BASF - portocalii, pe care înregistram, ștergeam și iar înregistram selecții proprii -, oracole, mersul două zile la munte - cu ia-mă nene, 25 de lei și conserve în rucsac -, cărţile la pachet şi pila necesară la librărie, Cenaclul Flacăra pe programul 3, rockoteca cu seri tematice şi sonosferele din Tehnic Club, Pif şi Rahan.
Obiecte: seturile de cuțite pe pion, din plexic cu dungi, scrumierele turnate în aluminiu, autobuzele-rachetă cu rezervoare de gpl deasupra, lustrele cu țurțuri și lămpile pe gaz puse la îndemână, seturi persane pentru recamiere şi fotolii, pahare de cristal în vitrine, ceasuri cu cuc, mese în mijlocul sufrageriei, bibliotecă pe tot peretele, radiouri Darclee şi Gloria, brichete cu supape puse, telefon cu disc şi antenă tv comună, punga de-un leu.
Disparate: Europa liberă şi Vocea Americii, haine vechi, haine vechi cumpăraaaa, trandafiri furaţi de la blocul 32, bărcile din Ştrand, apa minerală şi berea în sticle verzi de 0,5 l, cazan cu rufe albe fierbând pe aragaz, piramidon, polidin şi gama globulină, fluieratul special cu care ne chemam unul pe altul afară, Kent-ul pus bine pentru în caz de, 1 Mai la iarbă verde, practica agricolă la struguri, deţinuţi săpând şanţuri pentru canalizare, ceas deşteptător, chiflele calde de la Cornul Vânătorului mirosul din comoda din sufragerie unde sticle de ulei, cacao, făină și zahăr erau ținute bine.
Voi de ce vă mai amintiţi?

14 comentarii:

cristina spunea...

de pe la 6-7 ani niste ciocolatele ca niste mici banane, invelite in staniol rosu. costau 1 leu si 25 de bani.
prajitura din straturi subtiri, de 1 mm, de aluat alb alternat cu margarina dulce si pe deasupra cu un strat de ciocolata - nu-mi mai amintesc numele.
clasoarele de timbre pe care le colectiona tata si plicurile pline cu timbre de la Posta, care apareau periodic si in care sperai sa fie un timbru nou.
mirosul rechizitelor toamna si avantul revolutionar si plin de entuziasm cu care incepeam scoala, pe caietele noi cu coperti de vinilin, care disparea la fel de iute cum aparuse, dupa primele foi scrise si dupa estomparea mirosului de nou.
ar mai fi ...

Dani P. spunea...

Bananele puse la copt pe sifonier,invelite in ziare, ciocolata de casa facuta cu lapte praf chinezesc, discurile de vinil cu muzica cumparate la piata de vechituri, sticlele de Pepsi pe care le imparteam frateste cu sora mea ... Colectia " Romanul de dragoste " si primul film din seria " Star wars ", uniformele scolare si ierbarul facut in clasa a V-a ... si stilourile chinezesti cu penita de aur. Cred ca mai am pe undeva ultimul stilou :)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Casa Pionierilor si cercurile scolare, Arici Pogonici, Cutezatorii, Rebus, Minitehnicus, concursul Maini de aur, Stiinta si tehnica, Magazin, colectia de marci postale romanesti si straine(mai putin, doar ce pica la plicurile de timbre de 2 si 4 lei, colectiile de servetele, Dallas, Colombo, desene animate cu Mihaela, Lolek si Bolek,omuletul lui Gopo, usureii de Dragasani care acum se poarta in varianta shoes design, treningurile de bumbac care dupa o spalare erau fie bune de rochite fie de fuste mini, tocul si cerneala din calimarile de la Posta, vederile cu salutari, Brifcorul, Cuic Cola, berea Solca, vin corabioara, vodca saniuta, tuica ochii lui Dobrin, rachiul din vin, si multe altele.

Iulia spunea...

Hartia mov cu care ne inveleam caietele pana sa apara copertele albastre de plastic. Ascutitorile si creianele chinezesti (minuni!)... Ascutitorile alea cu figurine din ipsos, vi le mai aduceti aminte? Sau creioanele cu tot felul de desene pe ele? Etichetele de un singur fel: albe cu chenar albastru inchis.
Culegerile de probleme pe care le stiau toti si care se cumparau de la cunoscuti care nu mai aveau nevoie de ele: Olivotto, Petrica, Gheba... Eu le mai am si acum.
Sticlutele de ciocolata cu lichior inauntru, invelite in staniol (3 lei una!!!). Coniacul albanez, romul cubanez si vodka ruseasca... delicatese care se mai gaseau din cand in cand... Si chiar vermutul Mamaia....Aici am niste amintiri misto de tot!
Salamul de vara spalat bine cu otet, tavalit prin faina si pus la uscat pana se facea ca salamul de Sibiu... Eh, ce vremuri!...
Parfumul Cluj-Napoca! Mmmmm... Cu sticla aia fumurie cu arabescuri...
As putea-o tine asa pana maine dimineata.

Unknown spunea...

Actiunile initiate la scoala: cules frunze de dud pentru viermii de matase, la cules de musetel cu clasa si la plantat pomi, norma de borcane si sticle goale, de maculatura, gazeta matematica, meditatiile gratuite la romana si matematica inaintea examenului de treapa I, pachetele goale de tigari si sticle tinute pe post de bibelouri, colectia de poleiuri colorate de ciocolata, filmele indiene de la cinema, eclerele de la cofetarie.

Carmen Nataşa spunea...

Chiar zilele trecute am dat de o gogoşerie la Piaţa Moghioroş unde avea gogoşi cu un leu.
Mi s-au părut fix ca pe vremuri!
M-am aşezat frumos la coadă şi am cerut ca în copilărie:
- Una, fără zahăr.

Mdar... mnu... am căpătat o chestie străvezie, aproape imaterială. Prin mijlocul ei aproape că puteai să vezi. Şi nu, nici restul nu era ca ATUNCI.:)
Plus că mi-am amintit eu apoi: aia din copilărie era doi lei.
Şi ţi-o dădea cu un pătrăţel de hârtie, de care s-o ţii când mănânci. :)

În urbea natală, vizitam des gogoşeria de la gară.
Lângă ea era şi cofetărie. Câteodată îmi luam o corăbioară de un leu.

*

Dar foaie de ceapă aţi avut? :)

bucuresteni mutati la sat spunea...

caramelele alea care le mancam cu hartie cu tot, ca altfel nu se putea, prajiturile Oana cu muuuuulta frisca, brifcorul, jocul Frunza ( intotdeauna iesea cu bataie), napii mancati cu pamant cu tot ( saream intr-o gradina si ne serveam), cartile lui Rebreanu, Sadoveanu, Ioan Dan, Jules Verne, Basmele Romanilor etc ( tocite-tocite-tocite de atata citit), creioanele alea colorate si nesuferite care aveau numai mina rupta, compasul mamei cu care ma mandream de nu mai puteam, special din trusa ei de desen tehnic ( pe care l-am facut praf, normal), papusile Aradeanca, ursul mare de plus, tenesii alb-negru ( si acum sunt terminata dupa ei), jambierele alb-visiniu ( deh...Giulesti), pantalonii de lana facuti de mamaie care stateau "in picioare"cand veneam cu frati-miu de afara de la zapada

Promotia 2023 spunea...

Pestele de sticla colorata de pe televizor, gulerele si mansetele din bumbac apretat, cozile impletite care imi faceu ochi de chinezoaica de stranse ce erau, pietrele de cremene pentru scantei cu care imi umpleam buzunarele pana cadeau pantalonii de pe mine, coltarele din carton pe care le puneam la caiete ca sa nu faca urechi,dropsurile mentolate chinezesti, ventuzele pe spinare ca sa treaca raceala :)

cristina spunea...

Dobos!!! mi-am amintit cum se numea prajitura aia! Dobos!

Mihaela T. spunea...

Napolitana Margareta, banutii de ciocolata chinezesti (cei in staniol auriu), prajitura Dobos de la cofetarie, profiterolul de la Dunarea, placinta dobrogeana de la Hanul lui Manuc.
Pestele de sticla de pe televizor (bibelou national) si betivii (tot bibelouri) din vitrina care era in sufragerie, Sa tesem Frumos si orele de Gospodarie din scoala generala unde am invatt sa fac: fete de perne brodata in coltul din stanga sus (musai), salata de boef si spuma de capsuni.
Casa Pionierilor din sectorul 4 si Palataul Copiilor pe vremea cand era la Palatul Cotroceni (l-am mai prins 3 ani), tenesii chinezesti pe care ii frecam cu creta ca sa fie albi, macrameurile bunicii care erau spalate numai cu apa de ploaie si sapun de casa, apoi apretate cu faina si uneori cu aracet.
Orele de PTAP (parca asa se numeau) din liceu, munca patriotica la sortat de cartofi. Si multe altele care deja au fost amintite mai sus. Si, probabil multe de care nu-mi amintesc acum. :)
A, am uitat inca ceva: lipiciul Pelican, guma de sters chinezeasca care era parfumata, bentitele cu pampoane si matricola scolara.

simf spunea...

@iulia – sticlutele, da, de ele uitasem de ani buni
@cristina – foaia la dobos tort era facuta din nuca, n-avea faina, mmm...
@carmen – la noi, la autogara veche si-n piata mare inca sunt gogosi cu gust de copilarie. 1 leu, numai ca-n loc de hartie acum dau servetel. geaca de fas foaie de ceapa? Daaaaa
@iuliana – creta pe tenisi, asa e :), curatatul copilului cu matrua de zapada inainte sa intre in casa...
@mihaela -ptap, da, si informare politica – ora pe care o aveam mereu ultima si ne bateam cu cocoloase de hartie. lipiciul il mancam cu lingurita lui chiar :)

simf spunea...

tigarile cismigiu – ca semanau cu kentul -, parfumul turist – nesimtit de scump -, fumigenele din mingi de ping pong, jeleurile mentolate de la farmacie si cavitul – pe care le mancam ca pe bomboane -, betisoarele parfumate chinezesti, detergentul de rufe pus in cutiute pe post de detergent de vase, sticlele de-un litru de lapte, cu gura larga, pline cu apa (la fel si apa oprtita in cada), neonul pus pe baterie de masina pentru cand pica lumina, penarul chinezesc cu pauni si magnet, colectia de carticele mici, cu povesti in editie prescurtata si poze, care erau 7 cred in setul legat cu banderola de hartie, deodorantul mozaic (cu miros de mere acrite), deo-parfumul bac luat la preturi prohibitive din targ.
imi place ca, avand varste diferite, ne completam unul pe celalalt :)

Mihaela T. spunea...

Daaa,orele de informare politică le-am mâncat pe pâine pentru ca am făcut liceul economic,știam toate Congresele pe de rost - deh, am dat treapta la Economie Politică.
Simona, să stii ca și eu mâncam lipiciul Pelican pe pâine, dar mi-a fost rușine sa scriu - ha, ha, ha - mi-ai dat curaj.
Aș mai aminti și eu sticlele cu lapte care stateau în navete de metal la colțul blocului, iar oamenii mergeau să ia laptele apoi lasau banii in sticlele goale - daca nu aveai banii potriviți iți luai restul din alte sticle goale - Doamne cât de cinstiti și corecți erau atunci.
Apoi când m-am apucat de fumat, îmi amintesc de tigarile Kent lung pe care le cumpăram de pe Covaci - actualul Centru Vechi din București. Mă ținea un pachet 3 luni pentru că fumam cate putin din fiecare țigară, o stingeam și apoi o reaprindeam de înca câteva ori.Ciunga Turbo de la care păstram surprizele și apoi făceam schimb cu copii de pe aleea blocului.Sapunurile Fa care erau puse de mama printre lucrurile din sifonier. Deaodorantul 8x4 pe care-l țineam pe dulap ca să mă dau mare cand veneau prietene la mine acasă. Când m-am angajat mi-aduc aminte de buletele de cașcaval de la Carul cu Bere si berea de la Gambrinus. Of, câte mai sunt!

Constantin spunea...

Penar de lemn cu numaratoare, un stilou mic cu pompita si cu un lantisor la capac, coli albastre pentru invelit caietele, ghiozdan maro din carton pe care iarna il foloseam si in loc de sanie, bomboane pestisori, mentosane, napolitane spirale, biscuiti de cacao patrati si cu o gaura la mijloc, apa Aurora, Brifcor, savarine, baton de ciocolata, biscuiti Poieni, traforaj si aparat de pirogravat, prastia cu scoabe din bolduri, bolduri cu o bila de plastic colorat la capat, crema chinezeasca in cutiuta mica rosie, strugurel pentru buze, tenisi chinezesti, cravata de pionier si mai ales inelul pe care il pierdeam mereu, Meritul pionieresc, Piticot si Nu te supara frate, revistele Luminita si Cutezatorii, rebusul Pinguin, Romania Pitoreasca, radiera parfumata, plicurile filatelice, pasta de dinti Pellamar, vermut Ciociosan, BT, DS, Kent si cafea Alvorada, magnetofon Kashtan, Lantul amintirilor, Vinetu si Old Saterhan, abtibilduri, carti la pachet, bomboane Amandine (acelea pudrate cu cacao din belsug), eugenii si bomboane Cip, salam de biscuiti, bicicleta Tohan, petarde facute din miniu de plumb si bronz de aluminiu de la Chimicale, brigada artistica si practica agricola, Cuore inima de copil si Chiquitita, sosete de lana, sirop de fructe in sticla cu faguri, autosifon si capsule, oraselul copiilor, Mos Gerila si instalatia de pom cu starter de neon ca sa clipeasca, cartofi rasi cu otet sau spirt pentru "galci", discuri bulgaresti si rusesti, televizor Rubin 102, patine de gheata cu cheita... si nostalgiile care sunt de-acum nu de-atunci :)

:-D