Like?:)

marți, 28 aprilie 2015

După Simfonie/final de aprilie

A trecut ultimul week-end din aprilie și cu el și Simfonia lalelelor, ediția 38. Plăcere vinovată, ispite cât încape, minuni, mirare, planuri; lume multă, copii, soare, spectacole. Trei zile de festin.
În expoziția dendrofloricolă - multe aranjamente, de remarcat un domn cu o colecție de zeci de soiuri de narcise și o tânără cu săpunuri handemade faine, plus o expoziție cu port popular vechi. În zona pietonală, la standurile cu vânzare, cred că spre 200 de producători și comercianți de plante (au fost și Anthesis și Sănătate din plante, standuri cu ceramică, împletituri, lemn, fiare, stegulețe, goblene.
Chiar dacă am depășit momentele de shopping compulsiv, tot nu puteam să plec cu mâna goală (și buzunarul plin), așa că am luat doi afini siberieni - Lonicera kamtschatica, un scoruș negru - Aronia melanocarpa, un lămâi de cultivat afară - Poncirus trifoliata, un merișor - Vaccinum Macrocarpone, un goji negru - Licyum ruthenicum și, că nu m-am putut abține, mentă, rozmarin, lavandă și oareșce bulbi de narcise și zambile.
În grădină am apucat să plantăm cele trei soiuri de fasole, două de dovlecei și dovlecii de plăcintă, am semănat în răsadnița rece nepeta, valeriană, praz, ceapă de apă, fenicul, varză de toamnă – am recuperat perioada de relaș când am avut casa plină. Am pus și semințe de plante anuale pe zona de flori – maci, regina nopții, albăstrele, gura leului, nigella -, am udat, plivit, scos păpădii – știe cineva o metodă facilă de a scăpa de păpădii, exceptând scosul cu extractorul sau săpatul?
Plăntuțele din suportul de ghivece cresc harnice, limba mielului a năpădit straturile lasagna, miozotul se întinde cu elan în zonele nu tocmai limitrofe – iese și în crăpăturile cimentului, și lângă jardinierele cu zorele; s-a deschis sezonul de cosit, se scutură florile de prun, verdele avansează pe furiș, de seara până dimineața, înfloresc merii, liliacul și căpșunii (în tufănici, nu în grădină, că așa vor ei).
Din minunile de la Simfonie n-am plantat încă menta și bulbii, am primit bulbili de usturoi și semințe de leuștean autohton, pisicile înforesc câte două în același măr, câinii dorm expandați în mijlocul drumului, la soare, poliția a amendat cu grație incendiile de vegetație de pe terenurile din sat.
A murit un vecin; probabil a fost bolnav, nu avea 60 de ani, și am aflat duminică, în momentul în care au început claxoanele în drumul spre biserică; după-amiază, de la unica sală de festivități din sat se auzea Unde e Târgovișteeeea, fetițooo, fetițaaa meaaa – un botez, semn că viața merge mai departe.

8 comentarii:

cristina spunea...

tu cu miozotul tau v-ati vorbit sa-mi faceti mie in ciuda, nu-i asa? :)

simf spunea...

@cristina - of, cred ca m-ai uri vanzandu-ma cum il smulg (a incercat sa napadeasca oreganoul, pholoxul). de fiecare data mi se strange inima. il smulg si ma gandesc la tine.

Elisa spunea...

M-ai amuzat cu stirea despre vecin; mi-ai amintit cum stateam eu pe fereastra deschisa de la dormitor cand aeriseam si deodata aud ssi vad, peste doua case, preotul sujind in curte. Dumnezeu sa-l odihneasca si pe vecinul tau ! Eu credeam ca-s singura in lume care habar n-are ce se'ntampla cu vecinii ;)

simf spunea...

@Elisa - abia ii stiam numele, ne-am dat "buna ziua" de pana in 10 ori...

Anonim spunea...

nepeta, valeriană...ce-ți mai place să-ți răsfeți mâțele!

simf spunea...

@balaura - daaaa (si-mi protejez lavandele si salvia sa nu le mai pasca)

Anonim spunea...

lu' nepeta aia pe românește îi zice cătușnică

simf spunea...

@Anonim - mersic :)

:-D