Like?:)

joi, 9 iulie 2015

Dacă e week-end...

Coseşte curtea, R., sau nu, mergi şi culege cireşe amare, că se trec; fă curat la găini că trebuie mutaţi puii în volieră, dar vezi că trebuie şi ceai de urzici; iar au apărut gângănii pe plante, trebuie stropite, iar roşiile au crescut ca nebunele şi cer explicit atenţie. Mai tunde un pic viţa, fă proptele la pomi, că se rup crengile, inventează ceva araci, că nu mai avem; trebuie mulcit un rând de roşii, vezi că ceapa e invadată de flora spontană, iar castraveţii trebuie ridicaţi. Zmeura trebuie culeasă, Zăvod cere o periere responsabilă, vezi că trebuie strânse dejecţiile câinilor, încă mai poate fi pusă fasolea de toamnă, vezi că sunt nişte chestii de urcat în pod, tunde-ţi barba că ai look hirsut deja şi nu uita să faci pâinea.
Pui şi tu de-o cireşată pentru noi, una pentru ai tăi şi una pentru doamna C.? - damigenele sunt în beci şi dacă tot cobori du şi borcanele cu dulceaţă, strânge şurubelniţe ruletă şi alte minuni că le fură musiu Zăvod,
Eu. Trebuie spălate şi pregătite cireşele, spală, întinde, strânge, împachetează, pune la loc rufe, offf, musai de băgat aspiratorul; udă la greu şi-n curte, şi trandafirii, şi-n grădină – ploile prea prognozate n-au ajuns, doar vreo două duşuri anemice -, inventează ceva de mâncare, conservă fructe, strânge seminţe că altfel cad. Culege plante şi pune-le la uscat – n-ai cum să mai amâni - , iacs, a dat dulceaţa în foc, ai grijă de aragaz acum, că altfel se arde – asta-mi mai lipsea -, mută plăntuţele de mangold şi busuioc la loc definitiv. Răreşte morcovii, strânge castraveţii, vezi că-s furnici la bucătăria de vară şi în cutia cu zahăr, scapă de ele. Tunde florile trecute la trandafiri, ai grijă de floarea de colţ, că o topeşte căldura, greblează iarba de pe potecile grădinii şi dintre trandafiri, strânge barbiducii de pe platforma de ciment, că dacă plouă fix pe aleea casei ajung. Nu uita să uzi jardinierele, mai pune o tură de sirop de roiniţă la făcut, spală vasele câinilor, pregăteşte-le de mâncare, ar fi bine dacă ai spăla şi cele n perechi de papuci murdare, fă curat în baie şi bucătărie măcar, că e bioenergie. Mai sunt două bucăţele, la fenicul şi la varză, de debălăriat, termină şi tu capitolul, eventual mai intră un pic şi prin bob, că tot eşti în zonă; n-ai spălat covoarele scoase din casă, iar sunt rufe de călcat, nu uita să-ţi schimbi geanta, că portofelaşul ăsta nu cuprinde mai nimic.
Amândoi. Perie mâţele, ar trebui curăţat lacul, că tot e gol acum, fă un cumul de grămadă în dezordinea rămasă după ce ai dat fierul vechi căruţaşului cu copil, strângem şi noi lemnele din curte? Trebuie inventat loc pentru butoaiele noi, mutaţi popii şi scândurile, mamă ce jale e şi la lemne, şi-n atelier, aducem bara de covoare în curte? Ziceam că ne apucăm de curăţenie generală, trebuie dat cu ulei ars pe gard, deparazitează mamiferele curţii, le punem picături găinilor?

Toate - de vineri de la 18,00 până duminică la 22,00. Când să le faci?

8 comentarii:

Unknown spunea...

Si ai uitat ceva important... scrie pe blog, posteaza imagini ca doar nu se fac singure astea... Asta la EA. Doamne ce simpatica ai fost! Vezi daca nu le-ai fi scris, nici nu pareau asa de multe. Spor.

simf spunea...

@Don Niai - da, si fa poze, si multe altele. stii ce e frustrant? uzual, ce face domnul meu se vede imediat, ce fac eu nu se vede (dar se vede rapid daca NU le fac)

jgabios spunea...

eu deja am obosit citind....

cristina spunea...

acuma, ca le-am vazut scrise, par enorm de multe, [bzdmedtreaba]. niciodata nu m-am gandit cate facem, dar uite ca-s multe. cu toate astea, nu-s mai multe decat facea bunica, spre exemplu, asa ca inca ma simt stapana gospodariei, nu sclava ei. si sa stii ca chiar imi creste inima in mine de mandrie ca uite, suntem in stare si de asa ceva :)

simf spunea...

@cristina - bunica nu lipsea de-acasa zilnic cate 10-12 ore si era calificata de mica in ale agriculturii :) si eu mi-s tare mandra de mine si zau nu-mi fac reprosuri ca n-am reusit sa fac ceva - doar ca uneori imi pare rau.

Mihaela T. spunea...

Si dulceata de nuci verzi?

simf spunea...

@Mihaela - neee, aia e next level, mie mi se pare munca de chinez batran! prefer sa cumpar un borcan pe an.

Mihaela T. spunea...

Mare dreptate ai! Si eu "cumpar" tot la fel. :)

:-D