Like?:)

miercuri, 4 decembrie 2019

Start în iarnă

# A început iarna calendaristică, în prima zi de decembrie a nins ușor, iar noaptea am văzut temperaturi negative; liniile de apă de pe moșie sunt închise, chioșcul – pregătit de iarnă, uneltele, grupate să fie duse la adăpost.
# De când se-ntunecă devreme, magazinele din sat se închid până-n ora 19,00, a început colectarea selectivă a sticlei, textilelor și vegetalelor, drumurile comunei sunt pline de steaguri arborate și de luminițe.
# Am bifat ultimul week-end grădinăresc din sezonul 2019: am mulcit cu frunze pe unde am putut, am pus bulbili de usturoi și de ceapă, semințe de pătrunjel, praz, cimbru, crizanteme comestibile, am mutat lavandele din ghivece, am pus ceva butași (tamarix, iasomie de iarnă, Rose de Rescht), am scos bulbii de gladiole și am eliberat pământul de lujeri (mai puțin un ardei iute care rezistă eroic și încă își crește rodul).
# Trandafirii Foc de tabără continuă să înflorească, în grădină sunt gălbenele și limba mielului în floare, pătrunjelul și primulele sunt verde-viață, moșmoanele încă sunt în pom, în rest – grădina e tern-deprimantă.
# Găinile sunt mai puține cu patru (două au murit ele știu de ce, două le-a rezolvat domnul meu), câinii au fost la plimbare și Urma iar a venit plină de ciulini, toți cer mai multă mâncare, dar Zăvod e ticălos și nu lasă pe nimeni să mănânce; pisicile s-au îngrășat și vor mereu câte ceva (în special să le fim ușieri), dorm câte trei pe aceeași pernă de pe canapea. Jinx e iar pe antibiotic și mă urăște că l-am periat și curățat, Mașa cam ia bătaie de la fie-sa (pentru că o cere), Igor ce e relativ decent.
# În rest, mă joc cu acte și hârtii de familie de acum un secol, fac planuri pentru cadourile de Crăciun și mă și țin de ele, timpul se comprimă iarăși și perioada ce vine va fi agitată; cred că de sărbători nu voi mai vedea filme de Crăciun, ci seriale pe Netflix. Bine, Singur acasă 1 nu se pune.

Niciun comentariu:

:-D