Like?:)

joi, 10 noiembrie 2022

Raport de activitate pe final de toamnă

 

# E mult mai cald decât în mod normal, noiembrie ca o vară indiană după un octombrie  cu soare blând și lumină galben-filtrată, cu stat în tricou la prânz, cu soare-n ochi și vânt în plete, cu rufe uscate afară în câteva ore, fără ploi de două luni. Facem focurile în casă din doi în trei, nu am pus covoarele de iarnă, nici protecțiile la uși, pe moșie încă sunt băncuțe, scaune, șezlonguri.

# Pregătesc inconstant grădina și moșia pentru iarnă, n-am cumpărat nimic de plantat/semănat în grădină și mândră mi-s de hotărârea mea, am pus ceva usturoi și ceapă de bulbili; mai multe plante invazive au aproape ucis tufănici și alte cele – pir, cinci degete, hamei -, mut plante, fac planuri în gând, planuri pe care le modific când le trec în agendă și apoi nu le respect.

# Găinile chelesc cu spor, arată lamentabil și nu ouă, câinii s-au îngrășat și îmblănit, cu accent pe Zăvod, care mai are și pâsle responsabile, că e mimoz și nu stă nici să-l perie o singură persoană, ce să mai spun de foarfeca de oi; a, da, e eficientă la tunsul Urmei. Avem puhoi de păsărele ciripitoare, miliarde de păianjeni, mă lupt cu insectele care vor să coabiteze peste iarnă cu noi în casă și trec gâște-n v-uri succesive pe cer.

# Pisicile s-au rotunjit și-s îmbrăcate de iarnă, lui Gizmo nu i se mai vede pielea de pe burtică; crește mâțucul ca din apă, s-a adaptat incredibil, intră/iese ca o furtună pe ușița de pisici, a explorat cam tot prin curte și casă, plus zonele limitrofe curții. Încă nu s-a prins că poate folosi pământul de afară, vine rapid în casă la litieră, se urcă imperativ la somn în brațele domnului meu, umblă după mine prin grădină și vine când îl strig. E fan șoriceii pe care Frida și Mașa îi aduc acasă, încearcă să vâneze păsări, așa că i-am scos hamul cu clopoței.

# S-au terminat săpăturile pentru băgatul gazelor, tot în noiembrie, în 2014 am tras apă și canalizare, în 2016 s-a asfaltat ulița; de anul ăsta avem și transport metropolitan. Au trecut 13 ani de când ne-am mutat și parcă am locuit aici dintotdeauna, nu am nicio emoție când trec prin cartierul unde am locuit o viață, la întoarcere, în mașină, la 5 km de casă deja mă relaxez: am ajuns acasă.

# Înainte de Halloween am căzut cu talent (adică precum lemnul) în casă, după două tentative simultane de a călca într-o pisică: întâi Gizmo, apoi Frida, prilej cu care m-am amenajat adecvat de sărbătoare: fața julită, un cucui, nas roșu-alcoolist, o buză spartă, trăiască cine a inventat Cicaplastul și Ana că m-a învățat la el.  

# Încă nu am cumpărat a doua tură de lemne, calc cu savoare prin toamna de sub bolta de vie, s-a dat start hibernării parțiale, că noaptea-i lungă și va mai crește; plecăm pe aproape lumină, ne întoarcem pe aproape lumină, curând va fi întuneric-întuneric și serile se vor prelungi cu Netflix și Hbo max. Hai, iarnă!

Niciun comentariu:

:-D