Like?:)

joi, 13 aprilie 2023

Înainte de Paște

 # E primăvară plină, cu cireși mirese, soare-n ochi și vânt în plete, cu pământ mirosind a reavăn, albine hărnicuțe și vreme imprevizibilă: vânt, ploi, frig, alternând cu 18 grade. Ziua crește pe repede-nainte, sunt mult mai multe treburi de făcut și-mi cam lipsesc netflix și skyshowtime cu serialele lor, e drept, compensează oarecum timpul petrecut în grădină.

# Totul e verde vertical și cere o coasă, narcisele ciufulite s-au trecut, se trec și zambilele; gornițele sunt falnice, o lalea s-a înroșit, celelalte sunt încă nehotărâte, au înflorit pentru prima dată cuișorii și magnolia de la Geta, prunii se pregătesc și ei. Hameiul e spectaculos, păpădiile domină-n galben, iar lipicioasa e tare prietenoasă: se agață de orice material textil.

# Am schimbat pavilionul de grădină, cel nou e verde și mai mare, motiv de bucurie pentru motanul blond musafir din vecini, care se urcă pe el ca să ajungă pe glaful geamului de la etaj, unde se sorește cu savoare. Au revenit șezlongurile în peisaj – hamacul încă mai așteaptă -, am strâns protecțiile de iarnă din casă, dar încă n-am pus protecțiile antiinsecte.

# Casei de lângă noi i-a ars acoperișul, din dimineața următoare vecinii s-au apucat de treabă și l-au refăcut în zece zile, chiar dacă au fost multe ploi în astă perioadă. Încă mai au mult de muncă, dar sunt admirabil de hotărâți și foarte eficienți; în grădină mai au multe chestii arse, iar când e soare zboară funingine peste tot, motiv de mare bucurie pentru plămânii mei.

# Câinii și pisicile năpârlesc cu spor, încă nu l-am sterilizat pe Gizmo, găinile ne dau supraproducție de ouă, motanul blond din vecini se insinuează în tunelul cu salate și le clocește. Totul colcăie de viață, căprioarele coboară fără teamă în livezi, au apărut câteva gaițe gălăgioase care îi supără rău pe câini, prin preajmă vin zilnic la plimbare mai mulți Malinois.

# Asfaltarea drumului din lizieră staționează cu spor și-mi asigură strat gros de noroi pe încălțăminte la fiecare ploaie, cabana de lângă pădure crește inconstant, conducta principală de apă de pe uliță e în proces de schimbare, mă bucur de busul metropolitan și-n fiecare zi panourile care înregistrează viteza mașinilor mă fac să zâmbesc.

Primăvara mea.

Niciun comentariu:

:-D