Like?:)

joi, 21 martie 2013

De ce cumpăr eu alimente din vecini, de la piaţă, de la magazinele din sat


Pentru că...
...perioada între recoltare şi ajunsul pe masa mea e mai mică, deci produsele sunt mai proaspete
...transportul nu costă sau suma e redusă şi implicit impactul asupra mediului este scăzut
...cheluielile pentru depozitarea produselor sunt mai mici sau deloc
...o cotă parte din banii mei va ajunge – cel puţin la nivel toretic – în drumuri şi iluminat public pe uliţă, pe drumul către serviciu, la alimentarea cu apă şi canalizare, vor fi investiţi în zonele de care mă bucur şi eu
...asigur o bucăţică de loc de muncă pentru un om care locuieşte lângă mine (cumpăr muştar, produse de carmangerie şi lactate, vopsea şi pâine produse la făbricuţele din comună).
Da, ştiu, e patriotism local. Şi nu-i peiorativ.

18 comentarii:

Iulia spunea...

Te admir pentru felul in care gandesti.Daca am face toti asa ne-ar fi tuturor mai bine. Din pacate saracia ne face sa luam produse ieftine din strainatate, in dauna celor romanesti, poate mai scumpe si mai putin fatoase.

simf spunea...

@Iulia - de cele mai multe ori comoditatea ne face sa cumparam din supermarket.

iulian spunea...

Simona, trebuie sa ai si ce si de unde sa cumperi...sau daca ai, sa fie de calitate ;)

De ex. noi am probat toate " branzele " pe o raza de cativa km de sat...cel mai bun cas de vaca, nu e la noi. Sau de bivolita nu am de un' sa iau...decat din satul vecin...care-i in alta comuna :(

Da' si asa, se cheama ca tot " local " e, nu ?

simf spunea...

@iulian - nu-i made in bulgaria sau produs la cluj, asa ca e de bine (noi luam branza numai de la nea costica, dar el de obicei nu vinde, o face pentru uzul lui, asa ca din cand in cand poate sa ne dea doar)

Maria spunea...

Simona, tu vorbesti despre a fi responsabil.
In plus, te feresti de instrainare.
Nu pot sa nu-ti zic un mare bravo.

simf spunea...

@Maria - vorbesc despre firesc. camasa e mereu mai aproape de trup decat cojocul si trebuie sa avem mai mare grija de ea.

Scutaru spunea...

Și noi avem aceleași principii de viață, punct cu punct. Nu degeaba ne-am nimerit pe aici. :) Mie mi-ar plăcea și un sistem de trocuri, dar asta e din alt film. Cred totuși că vor veni și vremurile alea.

bucuresteni mutati la sat spunea...

si-s mai sanatoase si gustoase!
laptele daca nu il fierbi, se " prinde" imediat, ceea ce e normal. nu e normal sa aiba 2-3 ani perioada de valabilitate.
branza are gust de branza, nu de plastic.
in plus, asa cum ai spus, e un ajutor pt acei oameni, de ex cumpara hrana animalelor cu o parte din bani.

simf spunea...

@Scutaru - la noi functioneaza un alt stil de schimb: iti dau ce-ti trebuie/vrei cand iti trebuie/vrei si-mi dai tu cand am nevoie ce am nevoie. un fel de... prietenie, zic eu, intre vecini. dai/primesti in proportii sensibil egale.

@Iuliana - si ne asigura tura urmatoare de produse asa :)

bucuresteni mutati la sat spunea...

@scutaru
sa stii ca in zona noastra a aparut un soi de troc.
vin oameni de la munte, in masini, cu mere ( veneau si cu pere mai in toamna)prin satul meu si imprejurimi. normal ca vor sa vanda, dar accepta si trocul, adica dau mere pe porumb, grau, ovaz...ce au oamenii in plus.
incet-incet o sa se raspandeasca, oamenii trebuie sa traisca intr-un fel.

simf spunea...

dadada, si la noi! dau porumb pe mere si cartofi, cosuri de rachita, linguri din lemn si maturi pe fier vechi, oale si cani de lut pe malai si faina!

Myosotis spunea...

"trocul" asta se face si pe-aici de mult; umbla tot timpul "papuci" cu diverse pe ulita .
Tocmai azi am umplut doi saci cu sticle de aruncat, ca nu mai vrea familia sa-i care. Simona, poti sa dai ceva indicatii, despre cum se fac borduri din sticle si incalzitor din pet-uri ?

Anonim spunea...

Nimic nou sub soare!
In copilaria mea veneau, in satul nostru de pusta, codrenii cu carele cu coviltir, pline cu mere, strigau in gura mare "hai la meereee, hai la meereee!" si dadeau, la schimb, banita de mere pe banita de cereale. Tin minte si acum cateva versuri dintr-o cantare a lui Achim Nica: "Eu vand mere, eu vand pere,/Dar nu dau a mea muiere!"
Se referea, desigur la gugulani.
Mai veneau si motii, tot in care cu coviltir, ei dadeau butoaie, unelte din lemn, tot pe cereale. Mai veneau si alti oameni de prin partile Ardealului, Dej-Cluj-Huedin, cu lada cu geamuri in spate. Acestia puneau ocheti noi in locul celor sparti, dar cred ca nu faceau troc, nu puteau cara cu spatele si geamurile si cerealele, luau bani.
Mai veneau tigani care carpeau oalele si cratitile gaurite cu cositor, primeau in schimb cate ceva de-ale gurii, in general slanina de porc. Alti tigani, de prin Mehedinti, poposeau cu satra la marginea satului, in cate un crang de salcami, rugarie cum ii spuneam noi. Acestia reparau caldarile din arama, dar faceau si unele noi. Primeau bucate, dar si bani. Mai tarziu, in perioada degringoladei societatii socialiste multilateral dezvoltate, isi extinsesera activitatea, confectionand si reparand cazane pentru distilat rachia.

Anonim spunea...

+1 pentru troc! Din pacate, in zona noastra, oamenii-s putin ciudati, ne privesc cu alti ochi decat se privesc intre ei, un fel de invidie fara motiv, pentru simplul fapt ca am reusit, poate, sa avem mai mult decat ei, prin munca.
In alte zone, oamenii sunt mai blanzi, mai cuminti, mai darnici. Sau poate-i doar parerea mea subiectiva.
In orice caz, trocul ar fi binevenit si aici, online, in comunitatea de bloggeri gradinari, cu totii avem chestii pe care ni le dorim, si altele de care vrem sa scapam, nu? :)

Scutaru spunea...

Da, așa e, dar uneori e incorect raportul propus de vânzători. De exemplu, în Vrancea, unde avem o bucată de vie, au venit de la munte cu niște camioane de cartofi și dădeau la paritate: kilogramul de cartofi contra kilogramul de struguri de vie nobilă, ceea ce era net în avantajul lor. Hai, punem transportul, dar tot nu ieșea corect. :)

simf spunea...

@spyrake - de incalzitor am pus linkul mai sus la raspunsuri, iar cu sticlele - se sapa, se pun sticlele cu gura in jos (astfel incat sa ramana vreo 10 cm deasupra pamantului nesapat), se batatoreste si gata. cica pirului nu-i place sticla, iar cartitele se supara de aerul din ea, ca nu vin sunetele inapoi cum trebuie. si de nu-i asa, bordura e chiar decorativa, mai ales cand sunt facute ronduri pe rotund, din sticle albe verzi maro alternand asimetric.

@nelucraciun - nu stiu ce ma face sa cred ca o parte din traditiile astea vor reinvia. am vazut ca-n unele comune, in targuri functioneaza trocul.

simf spunea...

@dincurteanosatra - hai sa-l rugam pe huni sa faca si-o categorie "troc" cu cer/ofer

@Scutaru - pana la urma, totul se rezuma la cerere/oferta :)

simf spunea...

@Spyrake - mea culpa, raspunsul pentru incalzitor era la un alt post. gasesti aici: http://fusaru.blogspot.ro/2013/02/surse-diy-incalzitor-de-apa-solar-din.html

:-D