Like?:)

miercuri, 27 martie 2013

De ce nu țin ora pământului


Pentru că încerc mereu să reduc amprenta ecologică a casei, a noastră; colectăm selectiv, reciclăm, încercăm să nu irosim (pentru că încă nu pot spune că economisim).
Cum am redus consumul la energie electrică?
* înlocuit monitorul crt cu unul led
* scos din priză electrocasnicele când nu sunt folosite (în special antena parabolică, ups-ul şi cuptorul cu microunde)
* înlocuit treptat becurile cu incandescenţă cu becuri economice şi pus multe corpuri de iluminat cu becuri mai mici în loc de unul singur cu multe becuri
* schimbat pompa pe 1100 de la hidrofor cu una submersibilă de 500, cu cam aceeaşi eficienţă
* drăgălit hidroforul cu pompa de la bicicletă, să aibă el acolo o presiune optimă, ceva cu membrană, depresurizare şi 1,5 pe presostat
* maşina de spălat folosită la capacitate, nu trei lulele la un program de spălare lung
* folosind în cursul săptămânii mătura electrică în locul aspiratorului
* utilizând priza cronostat la boiler sau calorifer
* aproape eliminat călcatul rufelor (lenjeriile sunt din tricot de bumac, frotir etc.)
Şi am scăzut la 4 KW pe zi. 2 persoane, 3 mâţe nebune fane microunde, 4 camere, electronicele uzuale ale oraşului plus cele specifice satului, terasă, acareturi, chioşc, curte. Pentru vară estimez un consum de maximum 8 zilnic, cu musafiri şi irigaţii.
Nu țin ora pământului; să închizi lumina o oră pe an, timp în care stai la calculator/televizor, nu însemnă că-ți pasă, ci doar că încerci să fii trendy.

6 comentarii:

David Octavian spunea...

Mare dreptate ai.Si eu la fel procedez.Si mai adun si apa de ploaie in butoaie ca sa nu deschid robinetul de cate ori vreau sa ud florile.Mai ales vara e foarte buna,cand pamantul de la flori se usuca repede.

simf spunea...

@David Octavian - corect, si strans apa de ploaie; si mulcit pamantul ca sa pastram apa in sol.

Scutaru spunea...

Amuzantă, faină și la obiect înșiruirea. Cu multă chibzuială, dar și cu suflet. Și noi avem cam aceleași orientări. Apa de ploaie e regula de aur, consumul de electricitate cât mai redus. Green energy pe cât posibil, cu extindere de 100% în viitorul cât mai apropiat. Aceleași gânduri vizavi de ora pământului. Are totuși și asta rolul ei: mai conștientizează pe unii, pe ici pe colo.

AC spunea...

Perfect de acord!
Nici eu nu tin "Ora Pamantului" pentru ca o tin in fiecare zi.
Felicitari, Simo!

Anonim spunea...

De-ar fi mai multi ca tine, n-as mai gasi sticle aruncate in tomberoanele de hartie, cutii de bere in recipientele pentru plastic, etc.
La noi in sat, cel putin, lumea stie o treaba: tomberon = gunoi. Le e prea greu sa gandeasca de ce au culori diferite si de ce scrie pe fiecare numele unui material. Pentru toti, orice se arunca are aceeasi valoare, de gunoi menajer.

Becurile economice...nu ma inteleg deloc cu ele. In general, prefer lumina galbuie, a becurilor cu incandescenta, imi pare mai intima, mai de camin, cea alba si chioara a becurilor economice imi oboseste ochii :(

simf spunea...

@dincurteanoastra - exista becuri economice cu lumina galbena, nici eu nu suport (am fotofobie) lumina albastra a neoanelor, plus ca "vad" cu clipocesc (mi se intampla si la unele monitoare). te uiti pe graficul de pe cutie cu spectrul luminii. si-s de mai multe marimi, exista si echivalentul a 150 W. singurele inconveniente pentru mine - lookul lor, nu spun a ce mi se pare ca seamana:), si faptul ca daca e frig se incalzesc treptat si abia apoi se aprind la intensitate normala. ca durata de viata, avem unele becuri economice pe care le folosim de mai bine de 3 ani.

:-D