Like?:)

joi, 7 martie 2013

Despre țăranul de azi

"Ţăranul este o categorie socială care se cheamă societate ţărănească, iar a fi ţăran nu este o ocupaţie, este un mod de viaţă. Nu poţi să fii ţăran de unul singur. Dacă eu mă mut la ţară şi cultiv legume, asta nu înseamnă că devin ţăran. Dacă îmi fac o fermă, sunt fermier. Dacă mă duc şi stau la sat, sunt rentier.  Dacă sunt la pensie, sunt pensionar. Ţăranul nu poate exista decât ca membru al unei societăţi ţărăneşti cu un anumit stil de viaţă, care presupune un anumit gen de cunoaştere sătească, un anumit gen de muncă a câmpului, un anumit tip de organizare a muncii în familie. Nu poţi să fii ţăran part time. Poţi să ai nişte comportamente de tip ţărănesc, să mai păstrezi nişte valori de tip ţărănesc. Să îţi aminteşti cu nostalgie de viaţă ţărănească, să o imiţi din când în când. Dar nu mai există ţărani."
De aici.

5 comentarii:

Anonim spunea...

excelent articol, multumesc!

AC spunea...

Multumesc pentru articol!
Foarte interesant!

Maria spunea...

Da, multumesc si eu pt articol, dar e atat de trist, ca... nu stiu...Am tot incercat sa inteleg ce se petrece la noi, ceea ce ofera articolul este un set de explicatii, din pacate extrem de triste. Poate o sa ai chef vreodata sa iti spui parerea, cel putin pe mine ma intereseaza.

simf spunea...

@Maria - am recomandat articolul tocmai pentru ca ii recunosc dreptatea. zona in care locuim noi e plina de venetici de la oras, riveranii au muncit cu totii in oras si au pensii (s-a practicat baia in casa din anii 70), nici macar ei nu mai sunt tarani adevarati.

AC spunea...

Gata! Pana aici cu articolul de mai sus!
Pai ma deprimase si pe mine, azi dimineata, DAR ”stai asa ca nu-i asa”! :))
Taranul de azi nu are cum sa mai fie taranul de ieri si nici ala de ieri nu a fost ca ala de alaltaieri! Evoluam, ce naiba! :))
Nu imi place directia de ”nivelare” pe care o traseaza articolul acesta. Ne analizeaza si ne spune toate starile ”de agregare” pe care le-am avut vreodata, iar la final, trebuie sa disparem, cumva, pentru ca nu mai suntem ”in pas cu moda” sau nu mai corespundem trendului actual, noi, taranii Romaniei. Nu-i chiar asa! Altii, adica ceilalti frati europeni, au trecut prin momentul in care suntem noi acum, s-au supertehnologizat si chimizat, iar in consecinta, pamantul lor e cam stors de vlaga (mort adica) si apele si le-au cam otravit... pentru profit.
”Cei din urma vor fi cei dintai” sau ”tot raul (lor) spre bine(le nostru)”! Nu zic asta pentru ca le doresc raul ci pentru ca incerc sa fiu pragmatic, iar ei, asa civilizati cum sunt si la un alt nivel, fata de noi, adica au dat cu capul pana acum, isi vor da seama ca trebuie regandita politica agricola si de hranire a populatiei pentru a obtine un echilibru si pace cu natura. Degeaba se strofoaca cu tot felul de inventii ca raul facut pana acum e DEJA prea mare. Nu mai putem continua (noi ca specie, ma refer) sa violam planeta asta superba la nesfarsit pentru ca de fapt ne-o tragem singuri!
Deci, eu cred, cu tarie, ca variantele sunt ”simple” si sunt urmatoarele:
- ne adaptam actiunile in corelatie cu ceea ce avem noi pe planetuta aceasta albastra si continuam sa EVOLUAM, ca doar suntem inteligenti si destepti sau
- continuam sa incercam sa o ”adaptam” pe ea noua, iar intr-o zi, cand se va scutura de ”purici” vom face frumos cu manuta ”Pa, Pa”!
Un articol ca raspuns celui pe care l-ai postat si care m-a cam pus pe ganduri toata ziua:
http://gandeste.org/adevaruri/willy-schuster-politica-agrara-de-acum-e-pentru-marile-ferme-industriale-si-pentru-landgrabberi/26647/comment-page-1

Numai bine! :)

:-D