Like?:)

miercuri, 2 august 2017

Home, sweet home I. Vacanţă activă

Dacă e iulie, e clar vacanţă. Şi vacanţa e făcută pentru odihnă, nu?
Anul acesta ne-am odihnit activ: am făcut una-alta pe la casă, chestii în principiu asumate de când am cumpărat casa.  Că peisajul a fost cel care a contat, nu casa în sine, poţi s-o modifici cum vrei, eventual să construieşti alta, dar n-o poţi muta cu elicopterul în altă parte dacă nu-ţi place locul (bine, recunosc, a mai contat şi faptul că ni se asigurau cerinţele minimale şi ceva în plus).
Iniţial a fost vorba de izolarea exterioară cu polistiren (cam 100 mp) şi o placare interioară în extindere. A, e simplu: polistiren, tinci, lavabilă, marmofix. Găsim echipe, alegem una, purcedem la treabă. 
Se adaugă, la prima strigare, alei în jurul casei; "Uitaţi cum a spălat apa aici pământul de lângă temelie." "Nu vă intră apă în beci? Trebuie alee cu pantă inversă." Adică vreo 4 mc de betoane, alei noi în jurul întregii case.
Uuu, uite ce fisură faină în perete, trebuie refăcută. "Lavabilă? Casa trebuie revopsită la 10 ani. Nu mai bine puneţi tencuială structurată, decorativă?" Decorativă să fie! Apla, coajă de copac, Sweet Home. 
"Peste masa de şpaclu ar fi bine să dăm şi tinci." (că ciocănitorile din areal cred că-i papa bun sub polistiren când aud că sună a gol). Ok, dăm şi tinci. "Ca să scoatem la drept peretele ăsta, o să placăm şi dublu." Placăm! (Pe vest, e perete ca de buncăr, prilej cu care au apărut şi zece găuri în camera de sus şi trei în bibliotecă, găuri care vor trebui, cândva, reparate.)
"La cum plouă la dumneavoastră, în cinci ani aveţi probleme cu marmofixul." "Păi şi ce să facem?" "Nu puneţi gresie pe soclu?" Uf! Gresie să fie! De exterior, de la 25 lei mp în sus, pusă cu CM 17 - 50 şi ceva de lei sacul, să-ţi tremure şi sufletul, nu numai mâna, când dai banii. Daaar am făcut şi economie: n-am mai cumpărat glafuri de aluminiu (cu un preţ prohibitiv), ci am pus tot gresie la geamuri. :)
Apoi: "Nu facem şi pazia? Că tot sunt schele puse." Facem şi pazia! Pune pe listă lambriu şi ulei de in. "Nu vă întoarce vântul fumul în casă?" "Ba da, uneori." Nu înălţăm şi coşurile?" "Le înălţăm." (Notează, cărămizi, că adeziv mai avem.)
"E aşa de frumoasă sala asta (adică ză terasa noastră!) că e păcat să n-o faceţi tot acum." Stâlpii laterali, şapă peste pardoseala din cărămidă (la origine, acolo fusese un cuptor de uscat fructe), modificat geamul spre nord, zidit, un pui de izolaţie, tencuială şi urme fine de decorativă, că atât mai aveam. 
Două săptămâni de distracţie, cu schele şi oameni prea mulţi în areal. 
Continuarea în numărul viitor. :)

8 comentarii:

Dani P. spunea...

Wow ! Sper ca s-a terminat !

simf spunea...

@Dani - s-a terminat grosul, dar mai avem de munca la greu.

cristianvitu spunea...

locuiţi la casă, deci nu veţi termina NICIODATĂ!..Eu locuiesc "la bloc", dar şi "la casă"...plec la bloc gândind c-am isprăvit cu grosul lucrărilor; mă-ntorc la casă şi constat că parcă nici n-am trecut pe-acolo...asta e!

simf spunea...

@cristian - hai sa vedem si partea buna a lucrurilor: nu ne plictisim niciodata :)

Mihaela T. spunea...

Cat imi este de cunoscut. :) Si noi de vreo sapte ani ne indemnam unul pe celalalt, in fiecare an, ca sa incepem o astfel de actiune. :)Da' nu ne vine. Stim ca vom pleca de la ceva (vopsit gard si finalizat gradina) si vom ajunge la multe altele (refacut terasa si structurata ca s-a umflat din cauza apei si deja se cojeste). :)
Va doresc spor in continuatre si sa terminate cat mai repede !

simf spunea...

@Mihaela - poti detalia, te rog, cum e cu umflatul structuratei? dupa cata vreme? in ce conditii?

Mihaela T. spunea...

Simona, noi avem o terasa mare la etaj unde am refacut pardoseala de vreo doua ori pana acum. Pe marginea terasei, din cauza ploilor, se prelinge apa (dar, pe unde nu intra apa?!), cu toate ca s-a lasat o parte mica de gresie ca o terminatie in exterior, in asa fel incat apa sa cada in afara terasei. E, pe dedesubt unde s-a creat un mic "chenar" (nu stiu exact cum ii spune)de-a lungul casei, structrata s-a umflat si acum a inceput sa cada. Nu pot suspecta muncitorii ca nu si-au facut treaba pentru ca a fost facuta de fratele meu cu simt de raspundere.
Si nu cred ca este cazul vostru pentru ca voi nu aveti terasa la etaj. In restul casei este in regula totul. A, si noi pe casa nu avem acoperis (o greseala enorma pe care am constientizat-o mai tarziu), ci terasa ca la bloc. :) In comentariul meu de mai sus nu am avut intentia sa va ingrijorez. Doar spuneam ce avem de facut, asa dpdv actiune. :)

simf spunea...

@Mihaela - mersic :)

:-D