Like?:)

marți, 22 mai 2018

Avem o thuia; ce facem cu ea?

Că ce-ar fi o grădină la țară fără thuia, gazon și trandafiri? J
Ca orice conifer care se respectă, thuia nu e prea pretențioasă; în primii ani cere un pic de atenție, când e mică cere udată măcar săptămânal, iar anual nu îi strică o fertilizare (eu îi pun compost). Și, cum e acidofilă (vrea cetină sub ea sau un pământ mai special pe care nu am de unde să i le aduc), o ud de două ori pe an cu apă (10l) cu oțet (150 ml); în perioadele de secetă îi fac baie cu dușul, seara, prelung.
Dacă nu e columnaris, poate fi tăiată și ghidată să crească într-un anume fel - spirală, sferă, gard viu, după preferințe -, iar dacă îi scurtăm un pic vârfurile primăvara o stimulăm să se îndesească.
Ca boli la thuia, cel mai des întâlnim:
Necrozarea ramurilor din exterior spre interior - întâi ramurile tinere sunt afectate, își schimbă culoarea în galben, apoi în ruginiu și treptat boala se extinde și la crengile mature.
Necrozarea ramurilor din interior spre exterior - în acest caz, se usucă întâi crengile mature de lângă trunchi și avansează spre vârfuri, ramurile se îngălbenesc, apoi trec în maro.
Ambele sunt boli generate de fungi. Ce trebuie făcut? Se curăță cu mâna orice urmă de creangă bolnavă, se scutură bine-bine thuia, se spală cu dușul, se greblează cu atenție sub ea, se strâng crengile bolnave și se ard. Apoi se tratează cu substanțe cuprice de 3-4 ori, la distanță de 7-10 zile (zeamă bordeleză 1%); arbustul se îmbăiază efectiv cu tratamentul, inclusiv pământul de sub el. În această perioadă, atenție la apă, trebuie evitat excesul de umezeală.
Și, cum e mai ușor să preîntâmpini decât să tratezi, trebuie să avem grijă de hrănirea plantei și să o controlăm periodic - putem descoperi orice boală în stadiu incipient.
Există scheme de tratament, se recomandă trei stropiri cu insecticide, din primăvară până în toamnă, și încă 3-4 cu produse antifungice. Despre îngrijire, despre alte boli și tratamentele necesare, puteți citi aici: Botaniștii. Scribd.

2 comentarii:

Anonim spunea...

dha' dhe ce ii ziceti thuia?

simf spunea...

@Anonim (sanda?) - ca asa ma intreaba lumea, thuia, thuia. cand scriu tuie lumea ma-ntreaba ce e aia :)

:-D