* S-a răcit vremea şi nici că-mi
pare rău, umblu cu drag la serviciu cu geaca de blugi şi în
pantofi, iar acasă cu hanorace şi cu ultima achiziţie de care sunt
cam mândră: saboţii mei de cauciuco-plastic Woz. N-a plouat de
multă vreme, dar temperaturile scăzute pe timp de noapte aduc ceva
umezeală şi mirosul pământului s-a schimbat. Pădurea începe să
se fardeze cu urme de galben, miroase incredibil a rumeguş proaspăt,
a struguri şi a pere, câinii încep să-şi pună ţinuta de iarnă
(pe cea e vară abandonând-o prin toată curtea), găinile se
îngraşă vizibil şi luminile peisajului virează uşor în galben.
* Au început să vină lemnele de
iarnă, aduse şi tăiate cu drujba de zimbrii ţapinari, iar domnul
meu se relaxează spărgând butuci – chiar îi place, cum îi
place şi motocositul -, între nenumărate episoade de strâns prune
și mere pentru țuică. Nu mai fac prognoze privitor la
impresionantele cantităţi de alcool pe care le va obţine, pentru
că iarăşi va spune c-am cobit eu şi din acest motiv n-a avut el
rezultatele scontate.
* În grădină, roșiile, ardeii și
castraveții continuă să rodească, dar mai subțirel, curând va
trebui să culegem merele și strugurii (teoretic ar fi trebuit să
se coacă în a doua parte a lunii octombrie), apoi și prunele
Anașpet. În materie de conserve, m-am hărnicit întru experienţe:
roşii cherry în suc, reţetă proprie, de leneş, fără separat
seminţe şi pieliţe, pasate cu blenderul; cu busuioc, usturoi şi
frunze de ţelină – vedem cum vor fi şi cât vor rezista.
* Am început să cumpăr seminţe
pentru sezonul 2013 şi, bonus, nişte bulbi de muscari; nu ştiu
unde îi voi pune, dar clar trebuie să le inventez un loc, cum
trebuie să mă hotărăsc unde voi face stratul înălţat sub formă
de potcoavă pe care am intenţia să-l mobilez cu legume compatibile
între ele.
* Anul acesta n-avem nici măcar un fir
de porumb – doamnele găini au avut uruială, sorg, măturică,
grâu și alte minuni culinare cumpărate de domnul meu pentru ele,
aşa că n-a mai fost niciun bob rătăcit care să încolţească.
Nici fasole n-avem, dovleci nici atât (n-am plantat niciodată), aşa
că mă întreb ce fel de ţărani gospodari suntem noi fără porumb
fasole dovleci. A, da, ţărani cu brocoli patison ardei mexican.
* Constat că din ce în ce mai des îmi
apare acel moment în care timpul se dilată,
când fiecare clipă
e suma veşniciiilor ei.
Da, important este să-ţi
placă ce faci.
4 comentarii:
apăi da. cum arată ardeii mexicani?
@cristina - ardei iuti, cam sub forma de cireasa, dar mai mari - unii, iar ceilalti seamana cu ardeii bulgaresti (un strop mai mici insa). rod au de vreo 2 saptamani, abia acum icnepe sa creasca.
La cat e de muncit acolo, e de mirare ca mai aveti timp sa dormiti...
Recolta bogata va doresc! :)
Nu ti se pare, ca timpul se dilata mai ales toamna ?
Poate pui reteta aia de conserva de rosii, ca tare-mi plac retetele simple :) Eu am facut doar bulion si niste vinete dinstuite cu ceapa si ardei, de pus in sosuri la macaronade.
Trimiteți un comentariu