Like?:)

vineri, 25 octombrie 2013

Mă-ntreb

Merg în piaţa mare, la raionul de brânzeturi. La o tanti în vârstă, brânza de capră – 15 lei kg, în rest 25-28 lei. Gust de la tanti; bună brânza.
- Dar de ce aveţi preţul mai mic ca ceilalţi?
- Of, maică, dac-ai şti ce mă bălăcăresc, că să-mi cumpere ei brânza, da' nu vreau.
- Dar rentează, tanti, dac-o dai aşa ieftină?
- Rentează, mamă, că io nu viu de la Sibiu să plătesc icişa chirie, io plec seara acasă la mine.
În afara pieţei, pe trotuar, mai multe găleţi cu brânză,13-15 lei/kg.
Costă, mamă, masa din piaţă şi te mănâncă ăia, că s-o dai la aceiaşi bani ca ei. Păi ce, io am timp să stau aici?
- Şi dacă vine vreun control?
- Fugim, maică, că ne-amendează. Ăia îi cheamă, să scape de noi.

Şi atunci mă întreb cât de moral e preţul de 28 de lei pentru kilogramul de brânză de capră de Sibiu?

7 comentarii:

Mihaela Dămăceanu spunea...

Este greu de răspuns, Simona, cât de moral este preţul lor. Au şi cheltuieli, au şi brand, ca să spun aşa, şi oamenii le cumpără produsele. Şi eu mă întreb uneori.
Dar cu siguranţă nu este deloc moral să le impună celorlalţi preţul lor. Dacă oamenii vor să vândă cu 15 lei, să fie lăsaţi în pace să-şi vândă marfa cu cât vor ei. Da, de-ale pieţei libere, de!

simf spunea...

@Mihaela - am incercat sa cumpar pana acum din locuri speciale, unde macar puteam sa sper ca vanzatorii platesc impozit pe profit, tva etc. acum ma vad intr-o dilema: cumpar din locuri teoretic fiscalizate (si atunci vanzatorii imi baga pe gat 50% in plus fata de cost de productie, tva, impozit pe profit)sau cumpar de la nefiscalizati si fac evaziune (dar ies mai ieftin cu 75%)? (cifrele sunt relative)

bucuresteni mutati la sat spunea...

35 de lei cum ti se pare?
eu am intrebat estimativ intr-o piata si-mi venea sa-i fac branza guler cand mi-a zis pretul. dar m-am abtinut si am intrebat-o doar pe pupaza daca a muls caprele cu gura de a ajuns la pretul asta.

Anonim spunea...

si 1 leu e imoral pentru branza de capra "de sibiu". nu de alta, dar la sibiu nu cresc aia capre, sint toti cu oile. vanzatorii pot fi din sibiu, chiar din judet, vorba aia, dar cumpara de pe unde apuca, nu toate mamaile sint asa incapatanate. sa fim seriosi, ca nu-o fi 50% din branzeturile din tara asta "de sibiu". in supermarket sint branzeturi foarte bune de bistrita sau de suceava. dar in piete sau la rulote, toate sint "de sibiu" fiindca a ajuns asa, o capcana pentru snobi si pentru fraieri.

Scutaru spunea...

Simona, la cât de spurcat e sistemul fiscal, darnic cu nababii și hrăpăreț cu nevoiașii, poți să cumperi de la nefiscalizați fără mustrări de conștiință. Mai ales că-s și săraci. Și chiar de n-ar fi... Mai e o problemă. Cea a mafiei piețelor. Pe care o fentezi laolaltă cu MF-ul. Deci „win-win situation”, cum ar spune slugoiul de Ponta, după lecția lui nea Samuel, ca să folosim numele complet :D

Iulia spunea...

Cumpara de unde ti-e tie mai bine. Ca taxele alea nu ajung inapoi la tine. Ajung prin buzunarele altora... Daca iti convine calitatea produsului, cumpara fara grija si incurajeaza evaziunea fara frontiere!
Noi ne-am platit ani de zile tot, tot, tot la Stat si prietenii radeau de noi. Imi ziceam ca daca toti ar face evaziune fiscala cum ar mai functiona scolile, spitalele? Am fost niste prosti. Imi pare rau pentru fiecare leut pe care l-am dat la nemernicii astia care-si bat joc de noi si nu se mai satura nici pe lumea cealalta! Acum as face evaziune, dar nu mai am la ce. Firmele ni le-au omorat Boc si cu Basescu, iar acum Ponta ne da lovitura finala. Pentru mine e clar: in Romania nu ai cum s-o duci bine decat daca esti necinstit. Asta e ursita aceste tari si n-o s-o schimbam noi cu nimic. Trebuie numai sa incercam sa supravietuim cat de cat omeneste.

Anonim spunea...

eu cumpar numai de pe sant, la un pret mult mai bun, sigur. am pe cineva de la care cumpar frecvent si totul e ok.

:-D