Like?:)

joi, 30 aprilie 2015

Raport periodic despre animale

Câinii sunt tare fericiţi, au soare, au umbră, au şi lac, dar numai Zăvod se bucură de el – face baie şi apoi se scutură pe noi, ia poziţia standard de şezi şi apa-i ajunge aproape până la gât, se scufundă complet, recuperează jucăriile care plutesc (îl suspectez pe Hades că i le pune premeditat în apă). Ultimele hobby-uri ale lui sunt mâncatul castronului propriu şi proba de 50 m garduri, cu aterizare în grădină pe zonele proapăt plantate, de preferinţă. Castor se mută de pe vatră pe cuptor lătrând la vocile din capul lui, îl suspectez că nici nu mai vede cine ştie ce, dar asta nu-l împiedică să vină după mine ori de câte ori sunt în curte; în rest – stă fix în poarta de lângă bolta de vie, musai să-l sari cu atenţie, că dacă se deschide poarta se împrăştie şi el. Hades e ubicuu și face mofturi la mâncare, nu stă să pun mâna pe el – crede că ne jucăm şi-mi gravează infinituri prin preajmă, îmi aduce jucării, oase vechi sau vreun şobolan pe care l-a prins de curând -, pândeşte cârtiţe prin grădină, bate gardul în lung şi-n lat, vigilent şi gălăgios.
Pisicile nu prea mai vor în casă, stau expandate în mijlocul aleilor, se tăvălesc cu elan pe plăntuțele proaspăt apărute, sapă unde sunt puse semințe, scot arpagic și usturoi, își fac litieră unde am semănat eu plantele aromatice – au multă treabă în grădină. Ne aduc şoareci şi guşteri, seara prind pe terasă cărăbuşi de mai şi fluturi, ziua dorm la înălţime (pe acoperişul magaziei, în meri) supraveghindu-ne cu atenţie. Igor umblă teleleu şi-mi sare inima când lipseşte câte o zi de-acasă, Jinx se bate cu motanii bântuitori ai zonei şi vine cu muşcături pe care nu ne lasă să i le doftoricim, Maşa e belicoasă şi sucită şi nu prea mai stă la periat, iar Frida e prezentă zi şi noapte în picioarele noastre, de preferat amplasată perpendicular în mijlocul bucătăriei.
Găinile parcă au băut energizante, aleargă bezmetice, se bat, sunt disperate după păpădii şi privesc cu capul înclinat spre verdele grădinii (ar vrea ele!); le-am pus picături pe ceafă împotriva păduchilor (domnul meu are grijă să le fie continuu plină cutia cu cenuşă), năpârlesc responsabil – își schimbă fetele ținuta de iarnă şi până se hotărăsc la cea de vară au zone parţial nude -, pene și fulgi zboară duios peste tot, vânate metodic de câte o mâţă harnică. Cocoşii se laudă mereu de parcă ei ar fi făcut vreun ou, de preferinţă de struţ, doamnele găini nu vor deocamdată să fie cloști, probabil iarăși le va apuca în iulie-august, când vor fi tratate cu înţelegere, respect şi băi în apă de ploaie.

4 comentarii:

Promotia 2023 spunea...

Ce picaturi le pui pe ceafa? Eu le dau cu spray sub aripi, da nu prea are efect. Si ma ingrozesc ca vine caldura si iar se umplu de miscatori

simf spunea...

@oana - endectocid, brindusa m-a invatat si e eficient.

Anonim spunea...

Ai un fel atât de uşor de a scrie, plācut şi totodatā captivant.Ţine-o tot aşa!Îmi aminteşte de o tovarāşā care scrie cu cernealā şi ne trimite bucurie la plicuri cu timbre.

simf spunea...

@Anonim - multumesc (si eu primesc de la un om special, cand si cand, bucurie la plic cu timbru - scris cu toc si cerneala, cuvinte calde si bune)

:-D