Like?:)

joi, 5 mai 2016

Libertate ori trei

Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se-ntâmple.
La o lună de când am adus câinuța acasă, Zăvod și Pepsi sunt parcă prinși cu elastic unul de celălalt – lacul e singurul loc unde intră doar Zăvod, ei nu prea-i place apa; aleargă, se joacă, atacă gardul dinspre drum când trece cineva, golesc gălețile cu gunoi și biodegradabile, frământă pământul ud în curte ca niște hipopotami gestanți, plimbă lemne, crengi, unelte – ce găsesc și ei pe moșie -, de preferință pe lângă mașină, că sună fain tabla lovită. Au învățat să pornească robinetul de la chioșc (acum e scoasă chestia roșie) și să inunde zona de lângă acareturi, iar în jardinierele de aromatice dintre bucătării cresc labe și lăboanțe și ici-colo câte-un fir anemic de pătrunjel, mărar, țelină. Toată curtea e un vârtej de joacă, un concert de mârâieli drăgăstoase, un iureş de chestii subtilizate cu talent de unde nici nu te gândeşti; sar graţioşi garduri, mănâncă în duet arbuşti decorativi, citesc câte o pătură, plimbă scaune, toacă muşamaua de pe masa de afară, plimbă castroanele de mâncare.
Când oboseşte Zăvod, Pepsi îl provoacă pe Hades şi începe alegatul în opturi, cu viteză mai mare şi frâne bruşte în gard, atelier, maşină. Împart jucării sau şi le fură unul altuia din gură, se tăvălesc prin rumeguş, clocesc plantele anuale din jardiniera mare şi, când pupăza depăşeşte măsura, Hades se retrage în căsuţa lui, unde ea nu are loc să intre.Sunt momente când se joacă toţi trei – atunci e musai să fim atenţi când trecem pe lângă ei, mereu vine cu viteză iniţială măcar un câine -, când dorm împreună în ploaie, în curte, la lemne, în faţa terasei, lângă chioşc, sub masa de afară.
S-a prins şi Pepsi că nu trebuie să se apropie de porţi când le deschidem – când aude motorul, se retrage către casă -, nu se mai smuceşte îngrozită când îi pun lesa (dar nici nu mai stă să pun mâna pe ea cam o zi); Zăvod începe să se obişuiască şi când e vorba de hrană, n-o mai atacă pe câinuţă la castronul ei (trebuia să-l legăm când mâncau), aşa că toţi trei câinii noştri sunt acum liberi în curte.

Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se-ntâmple. Mi-am dorit toţi câinii liberi pe moşie. Şi s-a întâmplat.

2 comentarii:

Mihaela T. spunea...

Hahaha - "frământă pământul ud în curte ca niște hipopotami gestanți" - vaaai ce-am mai ras !!! Sa fie sanatosi si sa aduca clipe frumoase in continuare!

daiana spunea...

imbratisari in grup la tine in curte , Sis!

:-D