Economic. Majoritatea populației active lucrează, fie în comună – sunt ceva agenți economici, există o vopsitorie în câmp electrostatic, o făbricuță de vopsele, se produc mase plastice, biciclete, muștar, componente electronice, soft -, fie în cele două orașe din preajmă, Pitești și Mioveni (mai ales la Automobile Dacia). Naveta se face cu microbuze sau autobuze care circulă constant – cele din sat, la o oră, cele din DN, la 15 minute – sau, și mai des, cu mașina proprie (sunt doar 10 km până la Pitești sau Mioveni).
Există o moară mare și una mică, vreo șase magazine și un La doi pași, de curând a crescut o cârciumă cu terasă şi loc de joacă pentru copii; nu există bar, cofetărie, brutărie, cabinete, centre de prestări servicii (există cabinet medical și frizerie în centrul comunei, dar sunt în alt sat).
Drumurile comunei sunt aproape integral asfaltate, toate ulițele au apă curentă și canalizare, e iluminat stradal cam pe 70% din drumuri, gaze - cam tot pe 70% din comună. În majoritatea gospodăriilor există fântână proprie și fosă, oamenii au drujbe, motocoase, polidiscuri, nu-s rare nici motocultoarele.
Rari sunt caii, vacile, oile; capre mai sunt, în multe curți crește măcar un porc, mai toată lumea are găini, mai rar rațe sau curci, gâște n-am văzut deloc. Uzual într-o gospodărie sunt 2-3 pisici, 2-3 câini (majoritatea de talie mică, dar sunt și ciobănești mari), curțile și grădinile sunt generoase, casele au de la 3-4 camere în sus, numeroși bătrâni sunt pensionari - au lucrat o viață în fabrici.
Cu mici excepții, în fiecare curte e o boltă de vie, în grădină, de la 30 de pomi în sus – în special meri, pruni, cireși, vișini, peri, nuci -, zmeură, căpșune. Sunt numeroase solarii, oamenii își cultivă legumele și fructele pentru uzul personal.
Social. Sunt numeroși oameni activi, mulți copii, satul clar nu e îmbătrânit. În curtea școlii a crescut un loc de joacă, multicolor, cu bănci pe margini, luminat cu lămpi solare – e mai mereu plin de copii, iar seara se strâng adolescenții acolo. Tot în zonă a fost demolată grădinița veche și acolo se construiește un dispensar uman; a fost dat în folosință un centru de zi/after school, Albă ca Zăpada și cei 60 de pitici, îngrijit de primărie.
Politic. PSD; că Argeşul Brătienilor e roşu din 1990.
Cultural. Școala generală se face de obicei în sat, liceul – la Pitești sau la Mioveni, mai rar la grupul școlar din comună. În cadrul primăriei există o bibliotecă comunală, e în lucru un studiu de fezabilitate pentru construirea unui cămin cultural. Nu știu să se fi păstrat cumva tradițiile locului, iar portul popular nu are nimic special.
Subiectiv. Oamenii zâmbesc frecvent, salută deschis, nu se plâng de lipsuri, nu se laudă cu termopane şi centrale termice, ci cu nucul cel nou, cu vizita nepoţilor şi a unor vechi prieteni, cu gogonelele în saramură din care îţi oferă generos. Copiii sunt dezinvolt-liberi, fac cu mâna maşinilor care trec pe lângă ei, pe băncile de la porţi stau seara bătrâne, nu e nimeni încruntat, timpul curge mai domol.
Acasă.
3 comentarii:
O radiografie perfecta a satului din zona ta. Acum sa ne bucuram ca la tine in general e bine. Sunt si localitati peste... dar sunt extrem de multe si sub! Deoamdata e bine. Satul romanesc progreseaza incet sau moare! o zi buna Simona.
@tara mea... - La multi ani, Mihai!
Ce frumos ai scris, mi-a placut !
Trimiteți un comentariu