Like?:)

marți, 31 iulie 2018

Start în (aproape) august I

Aproape că am intrat în ultima lună a verii, cam repede au trecut zilele parcă, și ziua începe să se scurteze ușor: soarele răsare în felii peste dealuri și apune brusc în coama pădurii.  Nu e prea cald, iulie se termină cu cea mai mare temperatură 29 de grade și zău nu-mi displace, nici gând de caniculă, dar să vedem de-acum înainte.
Grădina. E verde-luxuriant grație stropelilor, că ploi nu le prea pot numi, zilnice sau la două zile, stropeli urmate de soare arzător care transformă picăturile de apă în lentile; flora cultivată o duce cam rău, dar cea spontană râde-n soare și crește pe repede înainte, de parcă ar fi la tropice.
Legumele sunt dezastru, nici nu mă mai uit la ele, ce să le mai și îngrijesc, ceapa și usturoiul parcă s-au topit, roșiile au colecții de fungi, dintre ardeii iuți doar Jaranda ce rodesc abundent, chiar dacă sunt mici plantele - Cornul caprei și cei de ghiveci sunt parcă stupefiați în nemișcare, nici nu mai sper să vrea să crească de-acum încolo. Avem plante medicinale și aromatice (mai puțin busuioc, că l-au mâncat limacșii, așa că avem urme fine), dovleci crescuți spontan pe bălegarul cumpărat în primăvară, dovleci Styrian (două fire pe rod), anghinare, sfeclă roșie, ceapă de tuns, usturoi peren, urme fine de dovlecei și castraveți și cam atât.
Fructele însă o duc bine, e un an incredibil; în afara faptului că-s multe cum nu credeam că ar putea fi (dar sunt afectați și pomii de boli și dăunători), sunt și foarte gustoase. De când au început să se coacă cireșele, în fiecare săptămână am mâncat fructe la locul faptei: vișine, corcodușe, prune de vară, renclod verde, mere Romus 3, zmeură. În viitorul apropiat se coc merele Prima, perele Williams și prunele Stanley, așa că până în toamnă vom avea fructe continuu.
Flori. Trandafirii, afectați de n boli și dăunători, încep iarăși să înflorească, chiar dacă mai slab ca în alți ani, florile perene o duc bine, cele anuale însă sunt o mare dezamăgire. Am pus multe din semințele primite, din cinci feluri de cârciumărese au ieșit doar cele din semințele mele, din cinci soiuri de crăițe, maci și călțunași au ieșit doar câte două soiuri (dintre care unul era al meu), așa că avem foarte puține, să-mi fie învățătură de minte.
În rest, smulg constant plante de tarhon, că au năpădit zona de flori, jumulesc flora spontană apărută între plăcile de ciment și în șanțurile de scurgere, tai frunze afectate de fungi și tot fac planuri de reconfigurare a zonei de unde am scos gardurile (între casă și grădină), că iar vor trebui mutate plante.

4 comentarii:

cristina spunea...

Ceapa si usturoi cauta cu sapa in pamant, ca trebuie sa mai fie. Eu am scos cateva cepe. Mici, dar cepe. La usturoi nu ma mai bag, ca nu-mi prea trebuie si nici n-am pus prea mult.
La rosii e jale si la mine. Li s-au topit toate frunzele, fructele care au apucat sa se faca acum se strica, inainte sa se coaca etc.
Ma bucur de pomii tai, la mine sunt toti bolnavi. Doar via a rodit anul asta peste asteptari.

simf spunea...

@cristina - ceapa si usturoiul au putrezit. via o duce partial bine, strugurii de masa nu prea, in rest par ok. la fel si la noi cu rosiile.

Carmen Nataşa spunea...

Şi la mine a putrezit usturoiul, am găsit doar mici urme. Şi-l etichetasem frumos, l-am pus ordonat, cu mare curiozitate, că erau căţei de la Eco Ruralis, de usturoi fără tijă (aşa era scris pe etichete).
Am luat nişte usturoi mare din piaţă de la un producător local, m-a asigurat că e românesc, de la el din curte. Dar nu cred că e momentul să-l pun acum.
Mă temeam că seacă până-n toamnă, dar cred că asta e proba de foc, care arată dacă merită să mai fie pus - dacă rezistă, e bun, nu? :)

Pe noi ploaia ne-a terminat. Disconfortul termic a fost maxim ieri. Atâta umezeală în aer, că aveam tricoul ud pe mine, ca niciodată. Iar asta fără să mă mişc excesiv, ca să zici că am asudat de-atâta treabă.

Pomii fructiferi sunt o dezamăgire maximă. Nu avem fructe deloc.
Caise, le-am numărat pe degete. Vreo 10 pere, 3-4 mere; prunele mari, rotunde, ne-am trezit că au căzut din pom înainte să se coacă (dar nici astea nu au fost multe).
Columnarul pus în primăvară nu a produs nimic (dar poate că aşa o fi cu ăştia, or produce din anul al doilea).

Cu vărzoasele, ştii, Simona, ce-am păţit.
Acum am făcut tunel, l-am acoperit cu perdele vechi, ancorate cu pietroaie.
Aşa am crezut eu, că-s ancorate. Pisicile îmi demonstrează viceversa. Le-am găsit dormind printre kale ca-n sânul lui Avram. Mi-au turtit câteva. Dar altele au apucat să se-nalţe.
Pak choi-ul e încă pe pervaz în hol. Îl transfer şi pe el în tunel.
Nu ştiu cum se face, dar a scăpat un fir de conopidă romanesco. Dar se înalţă tija cu frunze, nu văd vreun semn că leagă vreo căpăţână - sau o fi prea devreme?

Azi m-am minunat că e 1 august.
Maică-mea a fost simpatică, i-am zis că e 1 august şi mi-a răspuns:
"Trec zilele, mă trec şi eu, îmbătrânesc şi-mi pare rău. " :)

simf spunea...

@Carmen - macar noi avem fructe, la tine e (cam) jale la toate. ciudat an!

:-D