Like?:)

luni, 30 iulie 2018

Atipice amintiri din copilărie*

De mâncat: lipiciul la borcan, cu linguriţă; cavit; siropul de tuse; ascolecitina; aluatul de chec de pe castronul golit; sucul de roşii; morcovul ras pregătit pentru ciorbă; rădăcina de ţelină; brânza dulce cu ciocolată amară; eugeniile, întâi desfăcute, râcâitul cremei oribile cu dinții, apoi mâncatul resemnat al biscuiților; cireșele la legătură/chită și vata pe băț, roz, de 1 Iunie; dudele de la blocul 39.
Activităţi: linsul pereţilor de var; colecţiile de pietre frumoase găsite pe drumuri; ferma de insecte, prinse cu aţă de florile mamei din balcon; urcatul pe scările de incendiu, mai ales pe sala de sport din curtea școlii; mormolocii pe care-i aduceam acasă vii, în buzunare; excursiile cu liftul din blocurile turn din preajmă; verificatul cuiburilor de păsări, de la depunerea primului ou la zborul puilor.
Nostalgii: Ciocolățelele cu scufița roșie, lupul, vânătorul, bunica, din a căror hârtie de ambalaj ne făceam ceasuri; trufele de ciocolată ambalte sclipicios - desfăceam bomboana agale, aproape senzual, și prelungeam cât puteam de mult momentul savurării ei, iar staniolul îl întindeam cu unghia și-l puneam la colecția de poleială; unghiile făcute cu petale de cosmos (mărărițe).
Decoruri. Tigăile din cupru, cu spatele acoperit de scene preponderent domestice, realizate – probabil – prin metaloplastie; pendulele și ceasurile cu cuc; seturile persane de pe fotolii, canapea, masă; găleata emailată cu apă, cu capac, din orice bucătărie de apartament; suvenirurile pirogravate aduse de la băi; iluminatul holurilor cu beculețe de instalație de pom prinse cu sârme roșii.

* Astăzi e ziua ei, împlinește o vârstă rotundă.
Ea, care avea în sufragerie un ceas cu cuc și făcea colecție de cărți poștale cu actori.
Ea, alături de care am exprimentat multe.
La mulți ani,C.!

Un comentariu:

Mihaela T. spunea...

Chiar zilele trecute, vazant intr-o curte o tufa de cosmos, ii povesteam sotului meu cum imi faceam in copilarie unghiile cu petalele florilor. :)

:-D