Like?:)

luni, 9 septembrie 2019

Timp de iuțeală


Că iarna-i lungă și e vremea să băgăm (încă) vara la borcan, acum faza cu ardei iute *.

Iuțică (rețetă de la Vasi Dubreu)

3 kg de roșii, 300 g ardei iute, 300 gr usturoi, 30 gr cimbru uscat, 300 gr sare
Se spală curăță pisează, știți voi, și se dau prin mașina de tocat (robot) toate vegetalele, cu spirit de răspundere. Se pun într-un vas nemetalic, se adaugă sarea, se amestecă și se lasă (cu capac) la frigider până a doua zi. Se scoate vasul, se mai bagă blenderul de poftă (dacă vreți o textură mai fină, dar nu-i musai), punem amestecul în sticle/borcane, adăugăm un deget de ulei deasupra (de sigilare), capac, la beci și gata.

Harissa

1 kg de ardei iuți spălaţi, cu codiţelele rupte se dau prin mașina de tocat/robot sau se mărunțesc la blender. Separat, în vasul de blender, se pun câte o lingură de boabe de: muştar, coriandru, piper, chimen, cimbru uscat, sare mare. Vuuup la blender,  se adaugă o căpăţână mare de usturoi curăţată, apoi se pun graţios peste ardeii deja mărunțiți. Turnăm 100 ml de oţet (vuup blender), o lingură de miere (iar blender), 100 ml ulei (ca la maioneză, uşurel, să se înglobeze bine) şi se amestecă până când devine o pastă sau până ne plictisim (dacă nu scoatem seminţele trebuie ceva muncă, dar dacă le scoatem avem şanse să iasă o pastă fină).
Se pune harissa în borcane, se sterilizează o jumătate de oră și se termostatează până a doua zi (sau se adaugă un deget de ulei deasupra, în fiecare borcan și nu o mai sterilizăm). (Rezistă bine în condiții de beci un an și un pic, după – se pierd iuțeală, aromă, gust.)

Ardei iuți cu leuştean

Leuştean proaspăt cules, spălat, uscat cu prosopul, tocat ca pentru ciorbă + ardei iuți tăiați rondele se îndeasă bine în borcane; 100 ml apă + 100 ml oţet + o linguriţă rasă de sare se pun pe foc până încep să iasă aburi, se toarnă apoi în borcan, se pune capacul, în pături la termostatat şi gata. 

* Dacă nu vreți să trăiți periculos câteva zile după, folosiți mânuși chirurgicale și procesați ardeiul iute afară, în spații deschise.

Niciun comentariu:

:-D