Că iarna-i lungă și e
vremea să băgăm (încă) vara la borcan, acum faza cu ardei iute *.
Iuțică (rețetă de la Vasi Dubreu)
3 kg de roșii, 300 g ardei iute, 300 gr usturoi, 30 gr
cimbru uscat, 300 gr sare
Se spală curăță pisează,
știți voi, și se dau prin mașina de tocat (robot) toate vegetalele, cu spirit
de răspundere. Se pun într-un vas nemetalic, se adaugă sarea, se amestecă și se
lasă (cu capac) la frigider până a doua zi. Se scoate vasul, se mai bagă
blenderul de poftă (dacă vreți o textură mai fină, dar nu-i musai), punem amestecul în
sticle/borcane, adăugăm un deget de ulei deasupra (de sigilare), capac, la beci și gata.
Harissa
1 kg de ardei iuți spălaţi, cu codiţelele rupte se
dau prin mașina de tocat/robot sau se mărunțesc la blender. Separat, în vasul de
blender, se pun câte o lingură de boabe de: muştar, coriandru, piper, chimen, cimbru uscat, sare mare. Vuuup la
blender, se adaugă o căpăţână mare de usturoi curăţată, apoi se pun graţios
peste ardeii deja mărunțiți. Turnăm 100
ml de oţet (vuup blender), o lingură
de miere (iar blender), 100 ml ulei
(ca la maioneză, uşurel, să se înglobeze bine) şi se amestecă până când devine
o pastă sau până ne plictisim (dacă nu scoatem seminţele trebuie ceva muncă,
dar dacă le scoatem avem şanse să iasă o pastă fină).
Se pune harissa în borcane,
se sterilizează o jumătate de oră și se termostatează până a doua zi (sau se
adaugă un deget de ulei deasupra, în fiecare borcan și nu o mai sterilizăm). (Rezistă bine în condiții
de beci un an și un pic, după – se pierd iuțeală, aromă, gust.)
Ardei iuți cu leuştean
Leuştean proaspăt cules, spălat, uscat cu prosopul, tocat ca
pentru ciorbă + ardei iuți tăiați
rondele se îndeasă bine în borcane; 100
ml apă + 100 ml oţet + o linguriţă rasă de sare se pun pe foc până încep să
iasă aburi, se toarnă apoi în borcan, se pune capacul, în pături la termostatat
şi gata.
* Dacă nu vreți să trăiți
periculos câteva zile după, folosiți mânuși chirurgicale și procesați ardeiul
iute afară, în spații deschise.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu