Like?:)

luni, 3 februarie 2020

Despre case și oameni


În sat cresc case-școală, cu livinguri, mobilă standard şi finisaje de bani grei, unde sentimentul de proprietate apare doar pentru casă; curtea, grădina sunt accesorii. Se plantează beton şi eventual flori din plastic, curţile sunt mici: cât să intre o maşină, un loc de grătar, un foişor şi cam gata. Sentimentul de proprietate a pământului cred că s-a cam dus.
În sat văd case frumoase pe standardele actuale; n-au decoruri, atenție pentru detalii nu există, nimic personalizat. Curți în 90 de grade cu alei delimitate rectiliniu, acum beton, apoi gazon, tuia la 2 metri, acum balansoar, apoi cișmea ornamentală. Totul la șablon, obiecte făcute-n fabrică, fără căldura mâinii omului, îmi par moarte, seci, liniare, nu mi-ar plăcea să trăiesc în ele.
Un obiect, o construcție trebuie să fie utile, dar nu cu prețul șablonizării, nu; folosesc tehnica actuală, îmi plac aparatura electronică și gadgeturile, dar acasă ar fi mort fără chestiuțe aducătoare de zâmbet: lada de zestre și pisicile metalice africane, blidul cu binecuvântarea casei, tava de alpaca și cuierul cu elefanți, țesătura persană și covorul muntenesc, potcoavele de pe gard și blidele din chioșc, umbrela curcubelie și pisicile negre vopsite cu șablon pe ușa bucătăriei – toate mă fac să mi se destindă fruntea.
Cred că oamenii au uitat frumusețea. Nu e de-ajuns să ai ochi ca să vezi, mai trebuie acolo ceva ca să și simți, nu trebuie să înțelegi totul, e de-ajuns să te bucuri de frumosul din jur. Bucuria nu are de-a face cu a avea, a folosi, a mânca; te bucuri de-un răsărit, de-un dar făcut cuiva, de dragostea unui câine, de zâmbetul unui prunc, de-un cântec, de-un pom înflorit; și nu-ți sunt utile.
Că suntem oameni.

Niciun comentariu:

:-D