Like?:)

vineri, 7 februarie 2020

Despre codurile vântului în februarie și anul grădinăresc 2020


Întâi am fost în cod galben de vânt, apoi în cod portocaliu și miercuri seară a trecut în cod roșu; nu știu ce viteză a avut, dar cert e că n-am mai văzut așa vânt în ultimii zece ani, sigur peste 25 km/h, cum spunea weather.com. Fumul s-a întors în sobe de a inundat întreaga casă, am deschis ușile și vântul a adus praf și frunze dinspre pădure, doar la boiler ce am putut face focul; în rest, trăiască panourile electrice - bine că n-a căzut deloc curentul -, a fost prima dată când nu am putut face focurile în sobe (am reuși doar la boiler, e coșul foarte sus și mare).
Joi dimineață, în curte apăruseră ceva folii necunoscute, zdrăngănitoarea de vânt era pe jos, scările de aluminiu erau căzute, steagul a rezistat eroic, probabil grație șoriceilor cu care l-a prins responsabil domnul meu. În drum spre serviciu am văzut porți deschise, panouri de policarbonat sparte sau dărâmate, bucăți de gard dislocate; niciun acoperiș luat, niciun pom dărâmat.
A plouat doar urme fine, nici gând de zăpadă; a trebuit să stăm cu ușile deschise multă vreme să iasă mirosul rezident de fum, am spălat cam tot ce puteam spăla, am ars miresme neotrăvitoare în ce-am putut, că trepieduri de argint n-am.
Am demarat pregătirea anului grădinăresc viitor, am de la plant-shop semințe de: coleus, două soiuri de verbena, bariere pentru limacși, covor de flori pe bandă, margarete pictate și plăntuțe de: Lippia citriodora Limoncello, Monarda didyma 'Panorama Red Shades', Festuca glauca, Iberis sempervirens Nevina, Penstemon digitalis 'Husker Red', Sedum kamtschaticum Variegatum, Sedum rupestre Angelina, Thymus citriodorus Golden Lemon.
Mă pregătesc să pun semințele de ardei iuți, dar parcă nu mă trage prea tare ața, poate se aliniază planetele în week-end.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ref. prima planta din lista: parca suna mai frumos "urzicuta" sau "mireasa". denumirea latina inseamna si coi sau scrot.

simf spunea...

@Anonim - nu stiam :))))

:-D