Like?:)

miercuri, 7 aprilie 2021

Raport de început de aprilie

 A venit primăvara, lucru cert, corcodușii sunt miresele momentului, sălciile au mâțișori, dar e frig și evoluția vegetalelor e mult întârziată (în alți ani erau deja înfloriți prunii de vară). Acum sunt înflorite primule, narcise și zambile, muscarii și lalelele abia se văd, aroniile, pelinul, moșmonul și lonicerele au frunzuțe, trandafirii au pornit în vegetație. Ușor-ușor, arealul începe să arate a primăvară-vară - băncuțe înspre grădină, magazia, bucătăria de vară și chioșcul se eliberează -, s-a deschis sezonul la febră musculară de week-end, la mâini zgâriate și chinuite grav și deja sunt momente în care putem sta numai în hanorace.

Domnul meu a tăiat trei pruni bătrâni plantați spre drum la vreo 40 cm de gard (ca să le facă loc celor mici să se ridice, plantați legal, la doi metri de gard) și un măr (care amenința integritatea chioșcului) și a apucat să dea uleiul horticol (între două reprize de ploaie). A venit nenea specialistul la tăierea de primăvară a pomilor și ne-a spus că e musai să îi hrănim, altfel riscăm să-i pierdem; așa că le-am pus NPK 16-16-16, ceea ce nu gândisem vreodată că voi face. (Căutând NPK, am intrat într-un magazin din sat unde am găsit o mulțime de minuni pe care le cumpăram de pe net: insecticide, fungicide și stimulente bio, turbă, mânuși colorate, semințe, sare fără iod și alte minuni.)

Deja am demarat operațiunea primăvara în grădină: am aranjat zonele cu flori perene, am tăiat trandafirii, am așezat mini-creșa în statul înălțat acoperit cu folie (roșii, salate picante de la Nadina, cimbru). În ghivecele din suportul îmbrăcat în folie sunt semănate: busuioc de patru feluri, tulsi, lophantus, flori, am pus benzi cu semințe (pătrunjel, morcovi, mix de salate), leuștean, mărar, pătrunjel și țelină de frunze; încă nu am plantat arpagicul și usturoiul, avem ”spontane” – din ce-am ratat să scoatem în vară – și din cele de bulbili. Sub covorul pus de probă peste iarnă în grădină pământul e mai puțin dens și mai lipsit de chestii verzi (îl iubește pisicile, și ale noastre, și cele din sat).

Am jujub de la Ana T. și mă bucur nespus, arbuștii de piper de Sichuan încă nu dau semne de viață, mă bucur că au trecut iarna plantele de lângă gardul refăcut în toamnă, și cele cărora le-au fost afectate rădăcinile în vegetație, și cele mutate anul acesta– forsiție, iasomie de iarnă (tăiate drastic, au făcut urme fine de flori), iasomie de vară, trandafiri.

Am scos protecțiile de iarnă de la uși, am coborât hamacele din pod – încă nu sunt instalate; a tot plouat, pământul e ud, în beci se infiltrează apă, iar acum vin ploi în următoarele zece zile, plus patru nopți de temperaturi negative (au mai fost două). Vedem.

Niciun comentariu:

:-D