Like?:)

luni, 28 iunie 2021

Raport de activitate. Vreme, vegetale și alți demoni

 

# A plouat mai bine de-o lună zi de zi, întâi a fost frig, apoi a plouat cu soare de ziceam că suntem la tropice, iar înainte de Sânziene și-a făcut apariția canicula - valuri de abur se ridicau sub soarele puternic din pământ, de pe betoane; vreme imprevizibilă, atipică, nesuferită.

# A fost o umezeală incredibilă în casă, miros de perete ud peste tot, pe ușile camerelor de sus se scurgea duios apa, gresia din baie și din terasa protejată a rămas udă ore-n șir după ce am spălat-o, așa că a trebuit s-o șterg cu un prosop uscat. Dezumidificator zi de zi în dormitor, rufe uscate în casă, tuse ascuțită.

# Vegetalele au explodat, la fel fungii, melcii, păienjenii și insectele, flora spontana tinde către cer, păpădiile se vor arbustifere, hameiul de după gard se insinuează perseverent; cireșe și vișine avem urme fine, sunt ceva fructe în rest, dar puține, doar murii și moșmonul ce promit să fie generoși.

# Iarba crește cum întorci capul, livada mereu are o bucată care trebuie cosită, grădina e incredibil de verde; răsadurile sunt vii și încep să-și revină, avem plante aromatice din belșug și multe flori: albăstrele, nigelle, garofițe turcești, tradescantii, salvii, borango, stachys, crin făclie, mac oriental, heucheră, sunătoare adusă de mine din lizieră.

# Se pregătesc să înflorească schinduful, margaretele, crinii și spilcuțele, o căpșună nebună a crescut sub niște tufănici și acum rodește, ardeii iuți au floricele, amelanchierii – bețe cu rod – își colorează fructele, jujubul, sichuanii și cuișorii cresc frumos, iar cornul e de fapt sânger.  

# Îmi sunt tare dragi trandafirii de la Lia (Super excelsa, Perrenial blue, Fairy dance), plini de flori, chiar dacă sunt mici-mici, în condițiile în care trandafirilor adulți le-au mucegăit florile în stadiul de boboc. Chiar și așa, sunt spectaculoși, iar cei plantați în primăvară în curte, lângă gard, mă fac să zâmbesc zilnic.

Niciun comentariu:

:-D