Like?:)

miercuri, 13 ianuarie 2010

Luna amară. Don’t Let Your Dreams Fall Asleep, 2009


Am descoperit Luna amară cu puţin înainte să scoată „Asfalt”. Ascultat pe net, mers la concerte, cumpărat primul album, apoi al doilea, „Loc lipsă”. Erau frumoşi băieţii, revoltaţi de serviciu. În aşteptarea albumului trei Don’t Let Your Dreams Fall Asleep, 2009,

nu-mi lăsam visele să aţipească măcar. Visele privitoare la cel de-al treilea album.

Şi-a apărut. E cel mai omogen album al lor de până acum, ce-i drept, dar e melancolic-banal, ca pentru ascultat în club, cu versuri uşurele şi mesaj facil ascuns în limba engleză, ca umbra vagă a revoltei să-şi piardă mai tare din intensitate. Şi visele mele au murit…

Exotica lor prezenţă s-a îngropat în patetism, verbul românesc de ardei iute a devenit sirop cu influenţe folk americane, flacăra ideii de dreptate s-a redus la o comercială dâră de lanternă pe leduri. Versurile sunt cuvinte goale uneori sunând din coadă, muzica lor e dezarmant de banală şi uşurică, sound-ul metalic al chitarei a dispărut, trompeta lui Mihnea sună pe ici, pe colo ca un background de cafe concert, engleza rostogolită abrupt în gura aceluiaşi Mihnea m-a făcut pentru o secundă să vreau s-o pun în „funny ringtones”. Mi-era drag foc Mihnea Blidariu cu Roşia Montană, cu trompeta şi poezia sa socială, liderul informal cu Facţiunea 13 iunie, n-aş fi crezut vreodată că drumul lui de la Disident va ajunge în Little Sun. Am senzaţia că a făcut un pact de neagresiune cu sistemul, n-a rămas decât un patetic “fuck the system”. Nick mi-a cam fost indiferent, acum e o mare dezamăgire. Dacă mi-aş fi dorit să aud o voce masculin-plângăcioasă pentru coafeze zău ascultam Hara, numai că tipul de la Hara are o dicţie bună. Nick şi Mihnea au schimbat rolurile de până acum, însă pe niciunul nu-l prinde bine noua postură. Mihnea nu poate liric-coafeză, iar Nick, oricât ar vrea să fie de revoltat, n-are nerv, sânge, credibilitate. Sorin se adaptează noului trend al formaţiei, Răzvan e ok, dar o cam dă în Taxi, iar chitara lui Vali lipseşte dinainte ca el să plece.

Albumul pe scurt:

1.Into another – are gust de Luna amară, mai diluat ce-i drept

2.Transitions – banală, noroc cu trompeta

3.Chihlimbar – şlăgăroasă, uşurică, ceva gen Tudor Chirilă

4.Unghii de drac – cât se poate de pop, sirop, Nick cu o dicţie discutabilă

5.True sunshine - banală

6.Deadends – după mine, de departe cea mai bună piesă a albumului, dar nu vă faceţi iluzii

7.No return - lungită

8.Kill the dancer – hai să-l lăudăm un pic şi pe Nick, aici nu mai cântă aşa de afectat, e aproape bine

9.Hunt the wire - banală, noroc cu trompeta

10.Floodmoses – un pic de zvâc, nu de-ajuns s-o scoată însă din banalitate

11.Little sun – lungită rău şi diluată pe măsură, un Mihnea cam liric, cu noise-uri neinspirate pe final

12.Mara – marea dezamăgire, mult mai faină live

Amara mea concluzie la Don’t…: Luna a adormit comercial şi odată cu ea şi mesajul social al pieselor de până acum, s-a îndulcit precum cafeaua strong de după o noapte de beţie când îi pui apă şi zaharină, că zahărul îngraşă… Băieţi par a pica la pace cu sistemul care le tăia curentul pe scenă, protestul tricoului negru cu Deep Purple se aşază în „9-17” de familist şi tricou alb cu imprimeu. Mă simt trădată, m-au exclus din ascultătorii lor prin astă schimbare de direcţie ce cred că le va aduce numeroşi noi fani, fete neînţelese şi băieţi sensibili în mare parte; mă tem că Luna amară nu va mai fi niciodată ce-a fost… E de bine? E de rău?...

Dacă evoluţie = transformare, da, Luna amară a evoluat. Cum presupun că versurile sunt majoritar în engleză pentru că băieţii ţintesc piaţa „de afară”, le urez din inimă succes. Eu rămân la primele două albume.

12 comentarii:

Anonim spunea...

dramatic...

simf spunea...

Cu mare tristete am scris ce-am scris... I-am laudat cand am crezut ca merita, ii mustruluiesc cand o dau in bara. Asta pentru ca-mi pasa.

Anonim spunea...

Ninge bombastic a fluieră gură
clănţăn parcă să te văd
schiind pe vechile paranteze
cum cazi iar în gânduri

mihai rogobete

Raluca Nicula spunea...

www.fusaru.blogspot.com - un blog premiat aici: http://ralucanicula.blogspot.com/2010/01/premianta-va-premiaza-cu-premii.html
Felicitari!

Anonim spunea...

le-am trimis link la tine celor de la luna amara, cam cand ai scris cronica, dar se fac ca nu stiu nimic. Ei pun link numai la ce-i lauda. Aici am trimis, unde-s aplaudacii: http://blog.luna-amara.ro/2009/05/parerea-ta-despre-dont-let-your-dreams-fall-asleep/.
uite ce s-a mai scris despre album: http://muzicisifaze.com/trupa.php?alb=770, http://www.tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=151, http://clickzoombytes.wordpress.com/2009/05/22/click-recenzie-luna-amara-don%E2%80%99t-let-your-dreams-fall-asleep/,
ce te-a facut sa-i pui asa la zid? albumul e prost, dar inainte il laudai pe mihnea cu mania.ro, tu zici ca mergeai la concerte.
r c

simf spunea...

@ r c, nu-ti fa griji, au aflat ei de recenzie. nu i-am pus la zid, am incercat in subiectivismul personal sa fiu cat pot de obiectiva si argumentata. cum scriam mai sus, cand merita ii laud, cand calca in strachini ii sanctionez. pentru ca (inca) imi sunt dragi.

Razvan spunea...

domnule anonim aka rc aka richard constantinidi, daca ai fi citit toate comment-urile de la topicul respectiv, ai fi vazut ca nu am lasat doar "aplaudacii", cum le zici tu. am postat inclusiv recenziile mentionate de tine (muzicisifaze, etc, care nu e neaparat o recenzie favorabila albumului). casca ochii mai bine data viitoare. nu ne deranjeaza parerile obiective si argumentate, desi, daca e sa fiu on-topic, as vrea sa fiu lamurit ce inseamna ca "am dat-o in Taxi"?. cu respect, Razvan Ristea, LUNA AMARA

simf spunea...

@Razvan, ma onoreaza comment-ul tau. Explicatie: precum Taxi a dat-o din “Politica” in “Romantica”, virand prin pop spre R&B, tobele tale au trecut din tenta mascata de fusion jazz tot spre pop-sirop si R&B. Ce-i drept, intr-o arecare masura linia melodica iti impune. Urechea mea profana asta a inregistrat.
Nu-s deloc sigura ca r c e richard constantinidi, nu pare stilul lui.

Razvan Ristea spunea...

@ simf : multumesc de raspuns. daca tot mi se permite dreptul la replica, o sa o iau pe puncte, sa nu se incurce ideile intre ele. asadar :

1. r c ESTE richard constantinidi. am lucrat ani de zile cu el si ii cunosc stilul de a scrie (pana si semnatura lui pe acte oficiale era R C). in plus, clickzoombytes este site-ul lui si e firesc sa si-l promoveze, printre "alte site-uri" date ca exemplu in comment-ul lui.

2. vizavi de partitura mea de tobe si de ultimul album LUNA AMARA, am cateva lucruri de spus.

in primul rand, este un album de care sunt foarte mandru si ma bucur ca am reusit sa il inregistram in forma asta. in al doilea rand, nu este un album axat pe tobe. importante pe acesta album sunt versurile si muzica, ritmul este acolo doar pentru a sustine aceste 2 elemente. nu avea rost sa fac sport pe acest album, pentru ca ar fi sunat ca nuca-n perete. nu incerc sa ma justific si sa imi fac "mea culpa", pentru ca nu simt ca am calcat stramb cu acest album. a fost un experiment reusit, in ceea ce ma priveste. LUNA AMARA nu inseamna doar piese ca Dizident sau Folclor. multa lume nu a inteles si nici nu a acceptat asta si pana la urma e alegerea lor.

fusion jazz am cantat candva prin timpul liceului si in niciun caz cu LUNA AMARA. iar r&b nu cred ca o sa cant vreodata :).

multumesc frumos. Razvan

simf spunea...

@Razvan – daca e sau nu r c richard constantinidi oricum nu (prea) conteaza. Nu stiam ca ai cantat fusion jazz, dar asa imi suna mie uneori (mai ce ureche fina am). Poti fi mandru de ultimul album, e cel mai unitar dintre toate, dar… nu mi se adreseaza mie. Nu-i vorba numai de Disident si Folclor, e in primul rand de sound, caruia ii lipsesc tobele tale. Nu puteai face sport, e drept, pentru ca melosul iti impune sa fii domol. Noul album imi pare ca pe tine (mai ales pe tine) si pe Sorin va cam struneste.

Razvan Ristea spunea...

@ simf : am mai fost noi struniti si in trecut ;) (remember Mara sau Rosu Aprins?). nu am vrut sa incerc sa conving pe nimeni de atu-urile acestui album, mi-am spus punctul de vedere asupra lui. DLYDFA e cam aceeasi poveste ca pana acum, dar spusa un pic altfel, mai in soapta. ramane sa vedem ce facem mai departe. numai bine, Razvan.

rock4ever but not LA rock spunea...

ma, da bine ai descris albumul
culmea e ca prinde la tipe
si luna amara tot n-a pus recenzia asta la ei pe site, chiar daca ristea a comentat aici >:).

:-D