Şi-acum, Răzvan îmi spune uneori că eu sunt „artizanul” năzdrăvanei Miruna: am vrut-o băiat şi i-am dat din ADN-ul meu părţi neindicate. Nu-i el de vină că nu i-a dat cromozom Y, ci eu, c-am vrut-o băiat! La noi nu se practică „fiică-ta” când copilul a călcat pe bec şi „fie-mea” când are cine ştie ce realizări. Când Răzvan spune „fiică-ta” e vorba de Miruna, iar de zice „fie-mea” e despre Ana. Exprimarea nu are niciun fel de conotaţii, nici pe plus, nici pe minus. E pur şi simplu.
Miruna, 3 ani şi ceva, înainte cu vreo trei săptămâni de Paşte. Nu accepta deloc ideea de rochiţă şi am început tactica diversionistă: am lăsat-o pe ea să hotărască ce rochiţă îşi alege din cele trei pe care i le-am prezentat.
Zi de Paşte. Ne îmbrăcăm noi să mergem la masă la bunici. Miruna s-a trezit sucită, nimic nu-i intră în voie. Şi-o aud:
- Io îmi iau bugii şi cămaşa cu căiuţi.
Blugi? Cămaşă cu căluţi? Pentru ce mi-am mâncat eu atâta amar de vreme?
- Îţi iei rochiţa, mami, nu putem s-o purtăm mereu, numai acum…
- Io îmi iau bugii şi cămaşa cu căiuţi!
Vreo 5 minute m-am obosit s-o conving, până m-am plictisit.
- Îţi iei rochiţa! Nu negociem!
Şi-a luat rochiţa, comentând în barbă continuu.
Masa de Paşte a fost un eşec: pupăza mea n-a scos o vorbă, a mâncat un ou şi o jumătate de felie de cozonac. O vânam s-o pedepsesc. Nu mi-a dat niciun motiv explicit.
Merge Miruna la cămin. 4 ani, copil venit „din creşă”, cu disciplină, deprinderi et comp., om de bază pentru educatoare. Una dintre ele, „domnişoara”, a reuşit s-o cucerească repede, cealaltă, „doamna”, niciodată, dar între ele a fost un pact de neagresiune.
Decembrie, serbare de Crăciun. Duc fetele la cămin şi „doamna” Mirunei îmi spune:
- Ştiţi, Miruna e povestitorul care deschide şi închide serbarea, are o poezie grea şi lungă şi e şi Fulguţa în piesa de teatru.
(Auzisem eu pe-acasă copila recitând diverse.)
- Da…
- Şi luaţi dumneavoastră rochiţa asta s-o călcaţi, îi punem coroniţă…
Deja nu mai auzeam ce spune. Mă şi gândeam ce-o să iasă. Rochiţă albă, cu volane! Fie-mea!
- Doamnă, să dea Dumnezeu să n-am dreptate, dar mă tem...
- A, nu, de ce? Miruna e un copil cuminte, o conving eu.
Pupăza îşi alese deja pentru serbare o rochie roşie a Anei (în care arăta ca un refugiat) şi o pereche de ştrampi albaştri, că ăia i-au plăcut ei. Eu mă gândeam că mai am doar s-o conving să-şi ia ştrampi albi, când… Rochiţă albă cu volane?!?
Calc rochiţa. Vine Răzvan de la serviciu, îi povestesc. El:
- N-ai decât să te duci tu, mă face fie-ta de baftă, eu merg la Ana.
(Avea şi Ana serbare în aceeaşi zi.)
Agăţasem o viroză mândră, aveam febră şi n-avem chef de negocieri (plus că ştiam că nici şanse de reuşită n-am). Ok, merg eu la ea.
Ajungem la cămin. Îi arăt Mirunei rochiţa (albă cu volane!), îi povestesc că e de la Albă-ca-Zăpada, că nu-i a noastră şi că numai atunci o poate îmbrăca. Iniţial circumspectă, devine uşor-uşor atrasă. Moment în care vine „doamna”, o îmbracă în rochiţă. S-a opus uşor Miruna, dar a cedat repede.
Intrăm în clasă, mi-era teamă, nu ştiam ce mă poate aştepta.
Îşi ia Miruna scăunelul şi-l pune cu faţa la brad şi cu spatele la public. Orice insistenţă a fost zadarnică, în afară de „nu”, „nu”, „nu”, „îmi curge nasul” n-a spus altceva toată serbarea. Şi nici nu s-a întors cu faţa.
Vine Moş Crăciun. „Domnişoara”:
- Hai Miruna, că ţi-a adus moşul daruri, nu spui nici poezie, du-te şi ia cadoul…
- Mie nu-mi trebuie nimic de la moşul ĂSTA!
Vlad, prietenul ei, o convinge într-un târziu să-şi ia darul. Şi vine Miruna la mine după ce-l ia şi vede ce e înăuntru.
- Acum vreau să spun poezia!
- Ce-mi spui mie? Du-te la „doamna”!
Serbarea se sfârşise. Se duce. Auzim: „Linişte, spune Miruna poezia cu magii!”
Într-adevăr, avusese de învăţat o poezie cu vreo 4-5 strofe, religioasă, pe care o juca de-a dreptul, n-o recita.
Se mai domolesc glasurile şi se-aude o voce caldă:
- Cri, cri cri, toamnă gri/Nu credeam c-o să mai vii…
Râsete instantanee în sală. N-au împiedicat-o să spună clar, până la capăt, „Balada unui greier mic”, pe care o învăţase de la Ana. Hazul a fost general, părinţii au venit să-mi spună că Miruna a fost sarea şi piperul serbării.
Eu fierbeam. Am îmbrăcat-o în hopuri şi-am ieşit. Răzvan, mândru foc de prestaţia Anei, eu, un car de draci. Îi spun în două vorbe ce-a fost, el râde cu hohote, eu mă enervez mai tare.
Am dus-o pe Miruna acasă ţinând-o de gluga de la giacă şi din când în când motivând-o cu câte un impuls.
11 comentarii:
:))) Aventurile Mirunei sunt delicioase, nu ma mai satur. Ce vina are copilul ca e original :)) :D :P
@ioana, n-are copilul nicio vina. dar nici noi, crede-ma:-)
Excelent! Nu ma mai satur de citit, as vrea si eu un copil ca Miruna, can o sa-l am. Mai scrie, mai scrie, ca iar vine weekendul si n-o sa mai pui nimic.
@Dan, ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample! Dupa week-end vin zilele terminate in i, in care una lume posteaza pe blog.
Nu inteleg, de ce nu putea sa poarte rochita rosie? Acum si Florin isi alege singur hainutele, inca din magazin asa ca... suntem pe drumul del bun.
@Ema, cum pentru Miruna cea mai buna solutie s-o conving sa faca ceva era sa-i interzic, si alegerile ei trebuiau, in masura in care puteam, ajustate. A ales rochita rosie tocmai pentru ca era a Anei si teoretic ii era interzisa (Ana imi propusese sa-i dea rochita ei). Putea sa se imbrace cu ea, evident, dar... avea fata mea chef de blugi.
Cu alesul hainelor din magazin, tarziu a inceput Miruna. Imi spunea ce si-ar dori si nu putea sa vina cu mine, era foarte ocupata, trebuia sa gasesc eu solutii.
Numai tu esti de vina. Ce, nu te recunosti in fiica-ta?
@Geocer - uneori da, uneori nu...
delicios. ea ce zice de treaba asta?
@VanGhelie - ea nu spune nimic. nici nu are ceva impotriva sa povestesc eu. ba chiar se amuza.
un deliciu :) Ana are mere , Miruna are pitici :) :)
Trimiteți un comentariu