Like?:)

luni, 26 iulie 2010

Schimb confort urban pe libertate rurală (37). Hades

Bestia mică şi neagră cu pretenţii canine - Hades - are, după încercări succesive, unele chiar parţial reuşite, zgardă. Roşie. Acum arată şi el a câine; de wallpapper, zice Ana, de pus la lunetă – zic eu (cum erau cei maronii, cu cap mişcător, în mare vogă prin anii 80). Cert e faptul că acum se vede că are gât, nu-i mai pare capul izvorând brusc din trunchi. Încă nu s-a obişnuit complet cu zgarda, o mai scarpină, dar important e c-a acceptat-o. Şi lesa dă semne c-o s-o aprobe (când aude „Germanos! Plimbare!” începe chiţăind să deseneze spirale prin troscot şi tolerează lesa până iese din curte). La plimbare deja ascultă comenzile, a învăţat să vină când e fluierat, însă e imprevizibil când apar oameni pe care nu-i cunoaşte: uneori latră agresiv, alteori fuge din calea lor.
A început să ştie că el e „spectru” şi devine foarte atent când aude cuvântul; nu face diferenţa între cei doi motani negri, ştie el că unul îi e partener de joacă, nu şi care dintre ei; când şi când îl provoacă pe cel greşit, Zombie. Deloc încântat, acesta fuge, se zburleşte, scuipă. Atunci Hades îl caută cu privirea pe Jinx. Când se întâlnesc, iese o alergătură prin grădină, obligatoriu prin/peste legume, până ce Jinx se urcă în vreun pom. După comentarii şi rugăminţi zadarnice, se plictiseşte domnul câine şi vine la noi să-l pârască pe obraznicul motan.
Căţelul nostru ahtiat după dulciuri e un cerşetor înnăscut. Cum aude un ambalaj desfăcându-se, se înfiinţează rapid, ia poziţia de „şezi” şi, cu ochii lăcrimoşi, ne imploră să-i dăm şi lui. Se vaită, plânge, ne ceartă, face tumbe, doar-doar se îndură cineva şi de el. Numai că de multe ori ceea ce desfacem noi din ambalaj nu e comestibil şi degeaba îi dăm să miroasă ca să se convingă.
Cum Hades e şi el negru şi arată, la talie, mai mult a pisică, uneori trecem pe lângă el în bucătărie de parcă ar face parte din decor. E firesc ca motanii să fie pe-acolo. El însă ştie că n-are voie şi face câte-o mişcare bruscă ce-l deconspiră. Iese vinovat, îşi găseşte o poziţie strategică şi aşteaptă următorul moment propice.
Comentează comanda „ieşi” şi negociază fiecare centimetru cu fetele şi cu mine. Lui Răzvan în schimb i se subordonează necondiţionat, încă se mai teme de el, dar în relaţia lor s-au făcut paşi importanţi: Hades stă să fie mângâiat pe cap, piept, bot, picioare, spate, ba îl mai şi linge când şi când pe domnul meu pe gleznă, dar numai prin surprindere - vine tiptil din spate, două-trei limbuţe aspre şi-apoi fuge încântat.
Se joacă cu Castor şi Polux, ne supraveghează şi ne provoacă continuu, se ridică cu labele pe noi, ba chiar sare în braţe uneori, fură jucării, ne aduce mingi. Când unul dintre noi se întoarce după câteva ore de absenţă, e primit cu o bucurie de nedescris.
E ca o musculiţă de oţet, mişună pretutindeni, intuieşte direcţia în care vei merge şi cu o viteză incredibilă pleacă înaintea ta; uneori zici că-i ubicuu.
Ştiam de la început că va dura ceva vreme până o să se acomodeze cu noi, cu locul, după o lună însă parcă nu mai aveam răbdare. Acum au trecut două luni şi jumătate de când îl avem; s-a adaptat, s-a foarte adaptat, depăşind orice aşteptări, ba chiar şi speranţe. Avem trei minuni de câini şi tare mândri suntem.

10 comentarii:

ajnanina spunea...

pai aveti de ce sa fiti!
sunt minuni...
iar el, minunea mica, a evoluat... aproape ca nu-si mai justifica numele intunecat :)
sa fie, sa fiti sanatosi si voiosi cu totii! si baftosi :)

omudelamunte spunea...

Am propria experienţă că o legumă este mult mai slabă decât un câine. Lupta este inegală şi în cele din urmă, leguma se declară învinsă până la anul. Tomatele, vinetele, fasolea şi toată floarea cea vestită sunt culcate definitiv. Este frustrant pentru un câine să vegeteze în padoc, dar numai aşa ai vegetale în curte.

prenav spunea...

Abia asteptam sa va calcam proprietatea si sa va cunoastem si manejul!

simf spunea...

@omuldelamunte - vegetalele sa fie dragute sa stea in gradina. cainii stau in curte, in principiu, si nu legati, nu in padoc... hades... el e un fel de pisica.
@mircea - abia astept(am).

Mikka spunea...

Foooarte adaptat, asa e! Dooaaamneee si ce frunza trrrremuranda mai era!
Si acum e musculita de otet, e peste tot in acelasi timp...
M-a topit faza cu felul in care cere el, dragutul, cand aude ambalajul desfacut...
Doamne, ce noroc pe el sa fiti voi stapanii lui! Desi ma intreb pana la urma cine pe cine stapaneste acolo la Rai, la voi... :))
Cred ca bucuria si bunavoia si o mare dragoste de tot si de toate!

simf spunea...

@Mikka, stapana e, peste toate, linistea in suflet. Cu animalutele - noi suntem stapanii lor, ele stapanii nostri...

Odille spunea...

Buna Dimineata!

Ai atins un subiect drag mie. Am avut un catel, pe care il alintam si dragaleam, noi toti din familie.
De ziua ei de nastere, invitam o prietena care avea si ea un catel, ii cintam "Happy Birthday" (sotul prietenei nu vorbea romaneste) si serveam Black Forest cake.
Singura problema era ca nu vroiau sa tina coronitele pe cap. :)

In privinta jucariilor pe care le vedem in unele masini, am observat ca in Canada, foarte multi chinezi au o mare slabiciune pt Piticii din Alba ca Zapada. Ii vad mereu insiruiti la geamul din spatele masinii. Cind ii vad, trec pe alt lane, pt ca sunt sigura ca soferul nu vede nimic printre pitici. :)

Simona, background-ul pe care l-ai ales pe blogul tau este foarte placut, o culoare dulce.

simf spunea...

Buna, Odille, ma bucur mult ca-ti plac culorile blogului. Am ales din temele blogspotului, n-am facut eforturi, dar m-am gandit ca Regina Maria adora combinatia crem-negru.

cristina spunea...

eu sunt cu gura cascata. am luat blogul de la inceput si ma abtin cu greu de la comentarii, pentru ca stiu ca imi va fi greu sa le mai gasesc dupa aia, sa vad ce ai raspuns, dar unde nu ma pot abtine, nu pot si gata.
go, hades, go!

simf spunea...

@cristina - comenteaza, te rog comenteaza. chiar daca tu nu-ti amintesti unde-ai scris, pentru mine e o mare bucurie sa vad care iti sunt reactiile.
(poti pune link cu copy paste intr-un document si apoi dai doar click si vezi si la ce post, si comentariul tau, si raspusnul meu)

:-D