Like?:)

luni, 18 octombrie 2010

Schimb confort urban pe libertate rurală (53). Când sobele fumegă, una lume sapă

- Mami, soba mea fumegă!
Ana, indignată, furioasă, supărată cum numai un adolescent poate să fie când se simte nedreptăţit şi depăşit de-o situaţie. Până în week-end nu aveam soluţii pentru sobă, aşa că s-a trecut la alternativa calorifer electric cu programare, la uşi şi geamuri deschise ca să iasă nedoritul miros şi la arderea a nenumărate beţe de aromoterapie.
Vine sfârşitul de săptămână. Ce-are soba? Coşul e curăţat. Hai să-i curăţ „fumurile”, îşi spune domnul meu. „Fumurile” erau curate. Face Ana probă. Tot scoate fum! Telefoane. Multe telefoane. Reuşesc până la urmă să vorbesc cu un specialist în sobe.
- Daţi cu lut şi nisip pe la îmbinări. Amestecul trebuie să fie jumătate argilă, jumătate nisip fin de prundiş. Daţi grosso modo, forjaţi bine soba pe timp de zi, ca să puteţi ţine geamurile deschise, şi vedeţi că pe unde fumegă o să se depună funingine. După două-trei zile ştergeţi surplusul de lut.
Răzvan, precaut, avea el amestec-minune de lipit cahlele de teracotă şi, împreună cu Ana, se apucă de pictat soba. Aşteaptă să se usuce lutul şi fac probă. Nu mai iese fum. Dar soba continuă să arate magistral.

În timpul în care Răzvan se lupta cu soba-problemă, eu pozam câinii prin curte. Şi văd hârleţul posesor de coadă nouă… Hai să-l probez! Zis şi făcut, atac o bucată de vreo 2,5 mp, între canalul de ciment şi gardul dinspre grădină. Sap ca jumătate din suprafaţă (nu e greu, uau ce uşor merge!), plec să nu mai ştiu ce, mă întorc şi iarăşi sap. Termin bucata programată şi mă apuc hărnicuţă să scot morcovii de toamnă. Apoi mă laud domnului meu mi-a dat mie singură prin cap să execut.
- Offf, cine te-a pus, nu puteai să-mi spui mie, o să faci iar febră musculară!
Urăsc când are dreptate, mai ales că febra musculară e la mine deja aproape o permanenţă la sfârşit de săptămână, lucru de-a dreptul enervant. Evident că am făcut, şi încă una mândră, de simt fiori şi când îmi plimb degetele pe tastatură. Însă mă consolez cu ideea că acum un an n-aş fi fost în stare să comit astă operaţiune şi-n plus acolo voi planta eu flori!

6 comentarii:

vic spunea...

si morcovii? ei ce-au devenit?

niciodata nu spui povestile pina la sfirsit.

simf spunea...

@vic - morcovii au devenit tocati la congelator sau fresh la iepurasi.

Mikka spunea...

Ooooofff, sunt tare curioasa, cum poate arata o soba magistral... adica un magistrat al sobelor...
Aha! Asta-i secretul entuziasmului: coada noua la harlet! Bate si febra, nu?
Ma infiorez citind ce ai scris cu ajutorul tastaturii. Miroase a morcovi, a fum, a pamant, a alergatura prin curte, a Rai... cu oameni si caini si pisici in el. Mmmm...

simf spunea...

@Mikka - soba arata a pictura rupestra, e straniu de interesanta.
ai dreptate, miroase a liberatate si-i atat de bine...

Anonim spunea...

Ma lasi? Sa-ti spun a ce miroseau la Ercea pasunismele astea? Sunt fumate, scuti, te rog.

simf spunea...

@anonim mircea - spune-mi, ca nu stiu.

:-D