Like?:)

miercuri, 23 noiembrie 2011

Obiceiuri de Crăciun la românii de consum, of-of, măi-măi

De două ori pe lună musai să mergem în hipermarket pentru cumpărături mai numeroase, în cazul dat hrană de la pet shop pentru mamiferele din dotare. La penultima aprovizionare, deja în Succes (fostul Pic) era toată zona de la intrare plină de decorațiuni pentru Crăciun, cele mai vizibile fiind suporturile sclipicioase de lumănări și îngerașii bibilou chicioși. Ca ultim răgnet în materie era expusă o păpușă urâtă din cârpă și cauciuc recitatoare de Tatăl nostru; lângă ea, mai vechea chicioșenie păpușească declamatoare de Înger, îngerașul meu; în proximitate, brazi din plastic verde-gri-reciclat, globuri din plastic, ghirlande plasticoase, coronițe americănești pentru ușă, ați ghicit, tot din plastic. Cât de fantastic e în plastic/În plastic e fantastic. Până şi oamenii parcă devin de plastic – uniformi, în serie, rezistenţi la orice stimul exterior care nu se încadrează în trend, dar empatici la ce-se-poartă-în-sezonul-ăsta.
Ieri, la Auchan – scene parcă din același film, cu bonus ediții de sărbători la ciocolate, bere și alte chestii comestibile, brazi vii în ghivece – afară – și Last Christmas bâzâit de George Michael din difuzoare; atât de plină de paraziți era recepția că m-a dus cu gândul la parodia Cârcotașilor (în traducere aproximativă - Crăciunul trecut mi-am omorât pisica, a fost o zi foarte proastă, l-am omorât și pe Grivei). E 23 noiembrie, până la Crăciun mai e mai bine de-o lună și eu deja încep să mă satur de acest gen de comerț.
Aștept tradiționalele și geto-dacele: Crăciunițe cu fuste două dește sub dumneaei, Hrușcă leruind tânguit și omniprezent la radio, cerșetorii cu căciuli de Moș Crăciun colindători prin Piața Milea măritată Tricolorului, Singur acasă pe toate programele tv comerciale în același timp și sms-urile kilometrice cu virgule între subiect și predicat vorbind despre liniște sufletească, mântuire, alinare, smerenie și Doamne-ajută.
Că asta pare să însemne de la o vreme Crăciunul la români.
Sănătate!

11 comentarii:

Diana Alzner spunea...

Pe mine cel mai tare mă indignează pocnitorile. Ştiu că au nişte rădăcini...mitologice, dar nu reuşesc să le asimilez nicicum. Şi nici câinii mei. În perioada sărbătorilor de iarnă urlă disperaţi la cea mai mică bănuială că ar exista pocnitori prin apropiere...

simf spunea...

@Diana - si ai nostri sunt disperati de petarde, din fericire nu avem vecini prea aproape.
noi cumparam artificii silentioase, nu le place cainilor mirosul de pirita, dar nici nu-s stresati. pisicile n-au chiar niciun stres.
sa stii ca n-am vazut nimic material pirotehnic, asta ma mira pentru ca inseamna ca se respecta legea.

păpuşa gonflabilă meli clismas spunea...

"cine-i născut în decembrie? iisus, iisus, iisus"

CCristinaC spunea...

S-au aranjat hipermarketurile pentru Craciun? Asa repede??? Ma asteptam sa inceapa mai repede, dar abia dupa 1 decembrie. In ritmul asta, in citiva ani incepem de la Pasti.
Craciun fericit! :))))

microb turbat spunea...

deci trimbitzatul succesc e de fapt o cloaca de vopsiti care cinta bisericisme??? aha. merg sa vad si aduc politia, protectia consumatorilor, sanepidu si ce -oi mai gasi. las ca -or sa vada ei idiotii dracu.

Anonim spunea...

Obieciuri vine de la „obiceiuri”?

irenadaiana spunea...

daaaa, an de an mai lipsit de vlaga , ca o copie trasa la xerox din ce in ce mai prost. cred ca deja mi-a trecut pofta de Craciun. Si-mi pare rau de lipsa emotiei pe care o simteam candva in prag de iarna.

irenadaiana spunea...

deja au inceput reportajele gen " ce cumpara romanii de Craciun " sau " cat ne va costa masa de Craciun / Revelion" anul asta. Bleah!

simf spunea...

@Adi - dap:), mersic (uite asa vad si eu ca din cand in cand mai citesti ce scriu)

simf spunea...

@CCristinaC - in ritmul asta, ar cam fi cazul sa spune Paste fericit la final de noiembrie:)

irenadaiana spunea...

fii sigura ca citesc absolut tot , sunt abonata pe mail acum doar ca nu prea mai am timp sa las si comentarii - treaba la birou s-a cam adunat si sunt zile in caare abia apuc sa citesc pe bucati cate ceva si cand sa las un comment constat ca deja s-a spus. Oi fi eu in lipsa de inspiratie poate. :) :) :)

:-D