Like?:)

miercuri, 4 septembrie 2013

Tot pe fugă

* A mai trecut un week-end de parcă n-ar fi fost deloc, cu musafiri şi sărbătorit octogenar, cu copil student acasă şi începutul calendaristic al toamnei; vremea s-a răcit considerabil, dimineaţa şi seara reclamă geacă şi blugi, şlapii mai merg doar pe la prânz, iar sacul de dormit a luat locul prosopului de plajă folosit pe post de învelitoare.
* Decorul se schimbă uşor de la zi la zi, vișinii se îngălbenesc discret, perele se coc, merele ionatane deja au gust, via miroase divin; strângem din recolte cu drag, facem planuri, am deschis sezonul la plicuri de seminţe (doar şase pentru început, ca new entry – sparanghel) şi deja mă gândesc cu drag când şi cu ce pretext să facem primul foc în boiler.
* Ca noutate de decor schimbătoare, domnul meu a făcut un alt sistem de închidere la porțile mari, eu am vopsit (cu un spray cu zinc) părțile metalice ale porților - arată într-un mare fel acum, aducător de zâmbet. Nucii au rod bogat, gutuile mai că rup cregile pârjolite, grădina îşi schimbă mirosul şi e colorată a belşug, iar locul de masă miroase a mere galbene şi struguri de Ştefăneşti.
* În sat se-aud drujbe, se ard vegetale uscate, se curăţă coşurile de la case; găinile dau semne că iau o pauză la ouat, pisicile încep să se îmblănească, domnii câini îşi abandonează-n smocuri ţinuta de vară prin curte şi trec la cea de iarnă. Am revenit la parfumul de zile reci - cool water-ul nu mai merge -, gecile impermeabile s-au mutat iar în portbagaj, nu mai stăm întreaga zi cu uşile şi geamurile deschise.
* Am fost la Dedemanul proaspăt deschis în Piteşti și am o vagă presimţire cum că va deveni preferatul meu în materie de magazine de gen. Domnul meu și-a luat un tub de Sikaflex cu bitum, eu m-am abținut; cumpărasem deja plicuri de semințe de la Obi.
* Aerul are deja gust de toamnă, vântul se plimbă prin sălcii, ziua s-a micșorat vizibil; seara ne cântă întâi greierii și cosașii, apoi liliecii. Duminică m-am întâlnit cu un uliu.  

4 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Calendaristic am intrat in toamna si tare ni-e frica ca si vremea spune la fel. Cam prea rece dintro-data. O toamna frumoasa si bogata va doresc.

Anonim spunea...

Dedemanul e si favoritul meu in materie, mi-e ciuda doar ca n-am un sac fara fund plin cu bani cand intru acolo :)

Scutaru spunea...

Ce pe fugă, că e o dare de seamă în toată regula. Dar ce frumoasă! Am senzația că citesc un Topârceanu în versuri albe. Mai puțin cu Dedemanul :)) Apropo, vedeți că Dedeman, ca oricare alt mare magazin de profil, are capcanele lui. Nu luați de bună ideea că totul e ieftin acolo, că vă ardeți.

simf spunea...

@Scutaru - categoric, unele sunt mai scumpe (cum ar fi produsele de curatenie), altele ok. avem liste cu ce si de unde trebuie cumparat :)

:-D