Pentru că cititorii noştrii sunt mai
deştepţi decât ai lor şi varianta ardei iute bulgăresc nu există
în preferinţele lor culinare, la cererea lor pun reţeta adaptată
de Harissa pe care am făcut-o (unde eşti tu, mamă, să mă vezi
punând pe blog reţete culinare...).
Se ia o pereche de mânuşi
chirugicale (dacă se poate albastre, că dă bine la cromatică),
care se pun cu graţie pe mâini, şi una bucată bandană aplicată
peste nas şi gură model bandit american şi se iese pe terasă, în
aer foarte liber. Apoi se atacă una bucată plasă cu ardei pervers
de iuţi de la Dan (una lume pricepută zice că nu trebuie spălaţi), se rup codiţele
(asta numai după ce te prinzi că se poate, înainte te chinuieşti
cu tăiatul lor) şi se execută operaţiunea până când se obţine
fix un kilogram de ardei iuţi ticăloşi, pe care îi
mărunţim cu ciudă şi blender – răzbunareee, că mă ustură
ochii de mor.
În recipientul de la blender punem
câte o lingură de boabe de: muştar, coriandru, piper, chimen,
cimbru uscat, sare mare. Se distrug cu elan şi energie
electrică, se adaugă o căpăţână mare de usturoi curăţată*, apoi se pun graţios peste ardeii deja tăiaţi.
Turnăm 100 ml de oţet (zuum blenderul), o lingură de
miere (iar blender), 100 ml ulei (ca la maioneză, uşurel,
să se înglobeze bine) şi se amestecă până când devine o pastă
sau până ne plictisim şi decretăm că deja e cam pastă (dacă nu
scoatem seminţele cred că trebuie ceva muncă, dar dacă le scoatem
avem şanse să iasă o pastă fină).
Se pune Harissa în borcane, se
sterilizează o jumătate de oră (deşi am dubii că s-ar putea strica
ceva de-acolo, şi drosofilele fug când simt aroma), se
termostatează până a doua zi.
Pentru cele două linguri
de pastă care n-au avut loc în borcane şi pe care le-am pus într-o
farfuriuţă de cafea, înfierbântăm oareşce ciorbă. Asta ca să
vedem ce minune a ieşit şi să înţelegem cu adevărat ce a vrut să
spună poetul când a scris „Mănânc şi plâng. Mânânc!”.
Degeaba vă uitaţi după căprioare, şi de sunt nu le puteţi
vedea, garantat.
* uitasem de usturoi.
* uitasem de usturoi.
6 comentarii:
* si de LI, uitaserati de LI (ste-ri-li-.....)
@Anonim - de la iuteala mi s-a tras:) am corectat, mersic.
super reteta, am copiat-o! :)
am facut ceva asemanator aici
http://krmenslife.blogspot.ro/2013/08/dulceata-de-ardei-iuti.html
tare-mi place! :)
@coco - harissa e nu next level, e de-a dreptul top level :D
Ai bagat si usturoi, posibil ca iuteala sa ti-l fi estompat din memorie. Asa incepe....
Faina retetara, pe care o voi apleca cu haimandifîs. Eu, mai bine zis jumătatu meu, fac em, facem adjika, in care se pun si rosii si se asezonește maglavaisul cu suc de rodii (acru). Si reteta aia e faina, dar asta e cam sinucigatoare de limbuțe si esofăge. Dar BUN-BUN. Multumiri scriitoresei.
@svet - nu de dai si noua reteta de adjika? (cu drag)
Trimiteți un comentariu