Like?:)

miercuri, 22 ianuarie 2014

Visând cu mama

* Stau în bucătăria de la apartament cu mama. E cald şi bine, pe masa roşie stă scrumiera din aluminiu turnat cu o scenă dintr-o fierărie – e mare, de-aia îi spunem trocul -, fumăm amândouă şi bem cafea din ceştile de inox. Mama are privirea plecată, de parcă ar urmări o insectă invizibilă pentru mine pe masa roşie. Nu-i văd privirea şi-aş vrea să i-o văd.
* Suntem amândouă în piaţă; mama are o sacoşă neagră din fâş în care se intuiesc nişte mere, eu ţin în mână două pâini. Mama se uită înspre bloc, la balconul nostru. Nu-i văd privirea şi ceva nu-mi place.
* Suntem la Valea Mare, mi-arată un alun mic ce a început să rodească. Vezi ce harnic e? Cine-ar fi crezut că poate? Mama se uită la alun, nu-i văd privirea şi aş vrea să se uite la mine.
* Urcăm din Trivale, pe lângă schit; din cartier coboară adulţi cu copii, copii cu biciclete, câini în lesă şi miros de pâine caldă. Panta e abruptă, mama urcă uşor, sprijinindu-şi uneori mâna stângă pe genunchiul stâng. E tăcută, mătură aleea cu privirea şi nu înţeleg de ce nu se uită la mine.
* Sunt în curte, port mânuşi tricotate bleumarin şi-n mâini duc un nişte aşchii către locul unde domnul meu experimentează în joacă o afumătoare. Mama vine agale dinspre grădină, priveşte drept, spre pomi, spre Bubu, spre trandafiri. Îi văd ochii albaştri curioşi cum scrutează steagul, chioşcul, priveliştea de peste gard. Se apleacă şi mângâie alternativ cele două pisici negre, vine agale pe lângă casă, se uită la bolta de viţă, îl dezmiardă pe Hades. Uită-te la mine, mamă, nu te-ai mai uitat de 13 ani! Mama nu mă aude, e ocupată să vadă: casă, curte, jardiniere, maşină roşie, bară de covoare, rufe la uscat în chioşc, alei, porţi, fir de troscot înverzit. Se umple de toate, apoi ridică ochii spre mine. Mă învăluie în albastrul lor şi-n zâmbet şi privirea ei îmi spune cald: E bine, mamă, e bine.

16 comentarii:

Ilincaotgramesti spunea...

Ești o fată deosebită și sunt stânjenită uneori că nu găsesc cuvinte mai istețe pentru mesaj. Dar măcar ceva țin să-ți spun și-atunci...

Îți urez pur și simplu să-ți fie într-adevăr cât se poate de bine.

Cu drag.

simf spunea...

@Ilinca - multumesc, om bun.

greenzonelife spunea...

Eu as zice ca nu s-a uitat la tine cand ai visat-o in locuri trecute, doar atunci cand ajuns in sfarsit acolo unde locuiesti acum a consimtit alegera ta, cred, nu stiu :)

Unknown spunea...

Offff, ai reusit sa ma faci sa lacrimez. Chiar acum, chiar aici in birou... Mama e plecata de 8 ani sa rezolve niste probleme fundamentale, tata a plecat dupa ea sa o ajute acum vreo 2 ani. Si mi-i dor de ei si ei nici macar nu imi reproseaza nimic desi stiu ca nu fac totul cum ar trebui. Multumesc Simona ca ai reusit sa ii aduci in ochii mei.. Multumesc, ma doare si plang.... sarutmana!

simf spunea...

@green - poate pentru ca mereu ma intreb oare cum ar fi privit ai mei mutarea noastra. s-ar fi bucurat? sau s-ar fi intristat, gandind ca ne e greu?

@Mihai - ...

irenadaiana spunea...

SIS....

simf spunea...

@daiana - stiu...

Aimée spunea...

Nu pot... m-ai lasat fara cuvinte...

ciumafaiul de toamna spunea...

Mama me' e vesnic acra si carcotasa....

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Foarte frumos. O seara linistita.

Anonim spunea...

Mda, sunt norocos. ”Cât mai suntem, cât mai sunt...”

simf spunea...

@Ada - intr-un fel, pot spune ca am parte si eu de norocul tau:)

Anonim spunea...

Ha, ha, știm, știm. Îi mai sun și eu, dar nu-i tot aia. Căutați-i cât de mult, îi ține pe picioare!

Dani P. spunea...

E cum nu se poate mai bine sa visezi ochi albastri, prevestesc bucurii si lumina-n suflet, iar daca mai sunt si ochii dragi ai mamei ... Ieri am citit si n-am putut sa-ti scriu, m-am intors azi sa privesc din nou povestea viselor ...
Ganduri bune petru tine, pentru voi ... si sa ninga frumos, Simona !

simf spunea...

@Dani - sa ninga, sa fie alb si curat. si sa ne fie bine tuturor.

Scutaru spunea...

Simplu. Frumos. Emoționant. Sunt niște ani de când îl văd și-l simt și eu pe tata la fel.

:-D