Like?:)

joi, 27 noiembrie 2014

Efectul câinelui alb asupra principiilor stăpânilor

Zăvod a fost de la început un mare bou, numai că în urma evoluţiei constante a depăşit parcă limita legală. Din start a stricat diverse – lasă-l, e şi el mic -, l-am certat, l-am pedepsit – ei, creşte şi n-o să mai roadă -, am dat cu el de pământ, i-am înfipt mâna în gât, l-am ignorat – cine e de vină că lasă lucruri la îndegura lui? -, nu l-am luat cu noi la plimbare, a mai luat şi câte o palmă, dar se pare că ispita e mult prea mare ca să poată rezista.
A distrus până acum n muşamale, un mop, un blat de masă; un pom, găleţi, coşuri de gunoi, o bancă, mături, făraşe; găleţi, decoruri de curte, vreo zece lămpi solare, zeci de metri de folie, saci de rafie, apărători de genunchi pentru grădinărie, mânuşi; preşuri de maşină, perne de şezlong, pălării, şepci, cutii, lăzi, prosoape, haine puse la uscat pe sârma de rufe; ghivece (cu plante cu tot), o găină, nenumăraţi pui şi nu-mi mai amintesc ce, dar la cum ne-a redecorat curtea zi de zi...
Mai nou a trecut la next level – a sărit poarta, a intrat în chioşc, unde a distrus cam tot ce-a putut – şi a avut ce! Ca represalii, a luat băiatul bătaie şi a fost legat până a doua zi dimineaţa – până acum îl mai legasem, dar câte un sfert de oră, tot pe post de pedeapsă. Avem în plan în primă fază jujeu (n-o să mai poată sări garduri, dar nu cred că-l va împiedica să distrugă una-alta), apoi, dacă nu se potoleşte, legat câine bou pe lanţ.
Ce nu credeam că vom face vreodată – să legăm un câine.

9 comentarii:

Mihaela spunea...

Chiar in ziarul "adevarul" de ieri scris ca pedepsirea copiilor nu este o metoda buna de educatie. La fel si cu catelul, bataia si cearta nu e buna.Trebuie doar fermitate. La emisiunea aia de pe NAtional Geografic cu dresorul de caini CEzar MIlan , v-ati uitat?

simf spunea...

@Mihaela - zavod e un soi mai special de caine, infuzie de ciobanesc de bucovina, modalitatile clasice nu functioneaza decat vag (la el, domesticirea/dresarea/educatia in generatii a constat doar in a-l cointeresa sa apere stana). nu-l intereseaza recompensele, daca vede vreun caine in preajma nu mai aude, uita orice regula. da, urmaresc emisiunea lui cezar. da, stiu ca nu trebuie pedepsit. da, am mai crescut caini - e al 7-lea. numai ca e el asa, mai special:) si crede-ma ca stiu sa fiu ferma, dar tine doar: 1. cat inca sunt langa el; 2. n-are interese absconse (gen ajuns in drum sa rupa un alt caine).

Anonim spunea...

Nu stiu ce ma face sa cred ca ZaVod ar fi fericit si ascultator insotind o turma de oi. Peste munti, dealuri si campii.
Ca bucuros ar pune de cate-un meci cu Lupul, Ursul si altii ca ei.
Cred ca, pentru calmarea lui si a voastra, ar fi benefice niste plimbari lungi, de cate 10-15 km.

simf spunea...

@balaura - el asa e structurat, masoara libertatea in hectare, din acest motiv nu ne rezumam la cei 1600 mp ai nostri, ci iesim cu bestia la plimbare. 10-15 km l-ar coafa clar, dar zilnic. ei, asta nu avem cum sa-i oferim. si are asa o mandra seninatate cand face cele mai mari prostii... sau isi trage cate o privire de smecher cand stie ca n-are voie sa faca ceva, dar tot face, ca... nu se poate abtine. :)

cristina spunea...

Eu va inteleg frustrarea si nervii ce va apuca pe el, dar in economia vietii, astea sunt prostii numai pentru voi, pentru el sunt modalitati de a-si consuma energia in exces. Acuma, nu stiu ce ar fi de facut cu el, ca e clar ca a-l plimba zilnic 10-15 km e exclus. Poate aveti in vedere pe viitor sa-i cautati un cioban cu stana? Ca de pus pe Xanax nu cred ca-l puneti :))))

simf spunea...

@cristina - dupa ce l-am legat o noapte, n-a mai atacat ce stia ca n-are voie, ci s-a multumit cu sutele de jucarii ale lui din curte. sper sa tina pedeapsa asta si sa reusim, in timp, sa-l facem sa inteleaga ce nu are voie sa faca (ori e mai tare de cap, ori foaaarte capos). iti dai seama ca ideea sa-l dam e aproape exclusa, e si el baiatul nostru.

Ana Maria spunea...

:) ce ma amuz :)
Rocky al meu nu distruge chiar asa (cu exceptia plantelor) insa cam tot timpul cineva e cu ochii pe el. Si Rocky, in curte, nu mai vede, nu mai aude, daca trece ceva, orice, prin dreptul curtii. Insa daca a iesit pe poarta nu-l mai intereseaza nimic. Poate sa latre la el si mama cateilor ca nu reactioneaza.
(dar noi tinem lampile de curte in ghivecele suspendate :)) )

cristina spunea...

stii ce? sa ziceti merci ca n-a invatat sa-si scoata zgarda de pe cap si reusiti sa-l tineti legat. pe max n-avem cum sa-l legam, ca scutura intr-un fel anume din cap si-i liber imediat. la fel de capos, la fel de zurbagiu, dar sa stii ca dupa varsta de vreo 3 ani am inceput sa ne mai intelegem cu el.

simf spunea...

@Ana-Maria - ai putintica rabdare, creste si-i cresc si idei crete:)

@cristina - s-a inventat hamul :) ("lantul" lui zavod e o bucata de cordelina)

:-D