Like?:)

joi, 19 martie 2015

Îndeletniciri de martie

Cum s-a deschis oficial sezonul la febră musculară, avem grijă zi de zi să-i acordăm condiții optime; am plantat doi nuci și un măr văratec galben (soi autohton), am mutat într-un strat lasagna oareșce usturoi recuperat din zona ce urma a fi arată (are deja 2 cm de verde), am pus pentru răsaduri roșii (șase soiuri), ardei iute (nouă soiuri) și tutun, plus oareșce ghivece cu regina nopții, măghiran, cimbru, busuioc, scorțonera, anghinare, leuștean, magold și nu mai știu ce (în pământ pregătit ad-hoc, cu nisip, compost, zaț de cafea și coji de ouă mărunțite).
Am completat trifoiul alb printre trandafiri și pe lângă bechtel, am scos tone de rădăcini de păpădie, continuu ușurel cu pregătirea trandafirilor – partea din stânga a grădinii din fața casei e deja gata, a și tăiat domnul meu liliacul uscat de acolo. Sub mulciul de coajă de copac am găsit nenumărate gărgărițe, arătura a scos la iveală mii de râme – avem terenul infestat cu râme :) - și o gaură de șarpe; apar limacșii, ei știu de unde, de la unii mici-mici la monstruozități de 10 cm, albinele zburdă vesele predominant pe tricourile noastre, apar de la zi la zi gâze ușor năroade și dezorientate tare care iubesc necondiționat lumina de bec.
În sat e agitație cu pomii și via, parcelele de căpșune și narcise, în rest n-am văzut să se fi apucat cineva de plantat, doar pregătesc pământul, greblează, ard resturi vegetale, sapă.
Am buzele prinse de vânt, iasomia de iarnă a înflorit anemic, cea de vară și forsiția au muguri, într-o livadă apropiată vin zilnic trei oi și trei miei pe care îi tare iubește Zăvod, se anunță o lună cu casa plină și mă foarte bucur.
E primăvară.

5 comentarii:

Anonim spunea...

la noi brandusele aproape trec, zambilele izbucnesc in noi turme zilnic, narcisele isi umfla bobocii la mine de vreo 2 saptamani. Desi mai cald decat la voi, nici aici nu s-a apucat inca nimeni de semanat, in afara de mine. Dar la mine motivul e simplu- habar nu am ce, cum, dar stiu sigur ca pana ma dumiresc restul ma intrec. E ciudat cum privim lumea...desi am intalnit des tufe de zmeur si mur, acum realizez ca habar nu am care e diferenta pana nu le cresc fructele. O primavara frumoasa. Monica

Mihaela T. spunea...

Poze, poze, vrem poze! :)
Sa se prinsa toate si sa rodeasca bine si sanatos!

ciumafaiul de toamna spunea...

Am rasadit si eu neste usturoi rasarit din samanta de anu trecut oare se va prinde?ca asta este un experiment la viata me'Dupe trei zile ,parca era vioi ,dar e seceta si frig ...sper ca dac-a rezistat o iarna cu ger si de -32gr poate sa ....Cat despre melcani ,am scos o yucca s-o trimit cuiva si de-a lungul radacinii era un sirag de oo de codobelc...Iar prin gradi am luat la furcoi o parcela si langa niste radacini dubioase,suprize!!!!:oo de melcan...am sa dau prin rasnita niste granule albastre si am sa presar praful cu dedicatie pt ticalosi cand va fi sa infiintez un strat in zona minata...si pe la baza zmeureii am gasit cochiloante cu locatari,usor ingropate si-am trecut la grebla[nu Toni] si la racait....Si ei ,rai si eu caine!!!

simf spunea...

@Monica - nici eu nu le deosebesc :)

@Mihaela - vin si poze, dar nu curand :)

@ciumafai... - cum arata ouale de melc?

ciumafaiul de toamna spunea...

Ca perlele, mici, alb-laptoase sau alb transparent,insiruite pe vreo radacina sau ingramadite intr-un fel de cuib,..in general sant pe langa radacini.Cand ai sa gasesti ceva de genul asta, ai sa sti!!!Prima data am crezut ca-s de soparla,d-aia mica ,cenusie, ca erau mai mari de 5mm si frumoase ,lucioase si-mi parea rau sa le stric,dar o vecina docta rau, m-a luminat ...Nu sant intr-o punga ci doar insiruite sau puse gramada...imposibil de confundat...La urmatorul ,ca mai am de desfundat o zona in care apar primavara multi ticalosi am sa iau aparatul ...

:-D